zaterdag 28 november 2020 | week 48
Home » Algemeen » Jong Berkels talent valt in de prijzen bij De Muziekwedstrijd

Jong Berkels talent valt in de prijzen bij De Muziekwedstrijd

Doe ook mee, nieuwe ronde gestart!

Jong Berkels talent valt in de prijzen bij De Muziekwedstrijd

Berkel en Rodenrijs – De 10-jarige Sanne Lam en de 11-jarige Adinda van Delft, beiden uit Berkel en Rodenrijs, zijn met hun inzending voor De Muziekwedstrijd – georganiseerd door het Prinses Christina Concours – in de prijzen gevallen. Dat maakte de jury, bestaande uit onder andere zangeres Ntjam Rosie en violist Yannick Hiwat, bekend. Sanne won een tweede en Adinda een derde prijs. Het filmpje van Sanne is via deze link te zien en het filmpje van Adinda is via deze link te zien.

Trees Borkus-Henskens

In januari en februari vroeg De Muziekwedstrijd kinderen uit Nederland en Vlaanderen om een filmpje in te sturen van hun eigen muziekoptreden; via de site of de speciale gratis app. Kinderen konden in twee categorieën alleen of samen meedoen, met ieder instrument, op elk niveau en met iedere muziekstijl: in de categorie t/m 8 jaar en 9 t/m 12 jaar. In totaal werden er bijna 600 filmpjes ingestuurd. Uit alle inzendingen koos de jury de prijswinnaars. Zij mogen later dit jaar optreden tijdens de Muziekdag – de feestelijke afsluiting – en worden beloond met mooie, muzikale prijzen.

Sanne

Sanne – op de eerste dag van de lente 11 jaar geworden – was 8 jaar toen ze een vierde prijs behaalde in cat.1. Vorig jaar, inmiddels 9 jaar, kreeg ze een tweede prijs in cat.2, waardoor ze mocht meespelen in het prijswinnaarsconcert in Tivoli Vredenburg te Utrecht. Nu ze voor de derde keer heeft meegedaan, heeft Sanne als 10-jarige wederom een tweede prijs behaald. Ditmaal met een uitvoering van Adoration van componist Felix Borowski.

Sanne met haar viool.

Sanne volgde haar eerste vioollessen op 4-jarige leeftijd bij Geneviève van Dijk aan het CKC te Zoetermeer. Vanaf haar zesde maakte zij deel uit van het CKC talententraject. Toen ze negen was is de jeugdige Berkelse aangenomen op de School voor Jong Talent (SvJT) aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag waar ze sinds 2018 les krijgt van viooldocente Kerstin Hoelen. Naast individuele les heeft Sanne muziektheorie les, correpetitie, groepslessen en speelt ze in het Atheneum Kamerorkest Junior (AKO-J).
“Ik houd van de meer romantische stukken waar ik veel gevoel in kan leggen en met mijn expressie het publiek probeer te raken en mee te nemen in het verhaal van het muziekstuk. Ik geniet daarom erg van viool te mogen spelen voor een publiek.” Sanne heeft net een nieuw stuk gekregen in haar favoriete stijl dat ze mag instuderen: Meditation (Thaïs) van Jules Massenet.
Muziek beoefenen zit niet in de familie, maar haar ouders vinden het wel belangrijk dat hun kinderen een instrument bespelen. Voor Sanne is dat de viool geworden en voor Dion, haar broertje, is dat piano. Naast viool speelt Sanne ook piano en doet ze fanatiek aan turnen en Taekwondo. Ze zit in groep 7 van Het Baken in Berkel en Rodenrijs.

Adinda

Adinda (11) stuurde een video van haar optreden tijdens het slotconcert van het Jong Talent Concours Maassluis op naar de Muziekwedstrijd. In deze video speelde ze op piano Fantasie in D mineur KV 397 van W.A. Mozart. “Ik heb eerder meegedaan aan de Muziekwedstrijd, dat was in 2017/2018. Ik was toen 9 jaar oud en had de eerste prijs gewonnen van cat.2 (9 – 12 jaar) met viool. Ik werd daarna benaderd door de organisatie van het Kinderprinsengrachtconcert waar ik mocht optreden. In 2019 werd ik derde bij Holland’s Got Talent; opvallend en hoog scorend met klassieke muziek.” Dit jaar in januari won Adinda een belangrijke prijs tijdens het Nederlandse Vioolconcours, namelijk de eerste prijs van categorie Iordens A en de prijs van de beste uitvoering van het verplichte werk.
De Muziekwedstrijd is een leuk platform voor alle kinderen die van muziek houden. “Het is heel makkelijk om mee te doen, omdat je alleen je video hoeft te sturen. Je krijgt vervolgens nuttige feedback van de professionele juryleden. Piano is mijn bijvak, daarom ben ik extra blij met de prijs! Piano als mijn bijvak houdt in dat het op dit moment mijn tweede instrument is. Viool is mijn hoofdvak, waar mijn focus op dit moment ligt. Maar de jury gaf de hint, dat het misschien tijd is om ook piano als hoofdvak op te nemen! Muziek is mijn passie. Ik vind het fijn om te horen van professionele juryleden. Mijn passie en harde werk worden gewaardeerd en ik voel me nog zekerder, dat ik ook goed op weg ben met mijn pianospel.”
De muzikale Berkelse was 3 jaar toen ze de klank van de viool voor het eerst hoorde. “Dat vond ik zo mooi dat ik vroeg of ik dat ook mocht leren.” Ze kreeg haar eerste vioolles bij de SKVR Schiebroek toen ze bijna 5 jaar oud was. Op haar achtste raadde haar docente haar aan verder te gaan op de Jong Talent afdeling van het Koninklijk Conservatorium, waar ze sindsdien vioolles volgt. Ze zat er het eerste jaar intern, daarom volgde ze ook pianoles als bijvak. Ze volgt sinds vorig jaar pianoles bij de SKVR. Adinda speelt op een ¾ viool van Mathias Neuner (1827) die zij in bruikleen kreeg van de Stichting Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Adinda zit in de derde klas van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam. Ze ziet een toekomst als violiste en overweegt het advies van de juryleden om ook piano als hoofdvak op te nemen.

Nieuwe ronde

Omdat juist in deze tijd muziek onmisbaar is, plezier brengt en mensen met elkaar verbindt, startte zaterdag 28 maart een nieuwe ronde van De Muziekwedstrijd, speciaal voor alle kinderen en jongeren van Nederland, die door het coronavirus noodgedwongen thuis zijn.
Meedoen aan de nieuwe ronde van De Muziekwedstrijd is eenvoudig: upload een filmpje van jezelf of samen met anderen via de site of de gratis app. Iedereen die meedoet krijgt een diploma met tips van een professionele muziekjury en er zijn mooie, muzikale prijzen te winnen. De wedstrijd is geopend van 28 maart tot en met 10 mei en alle kinderen en jongeren van 4 tot en met 19 jaar mogen meedoen. “Dus we raden alle ‘muziekmakende’ kinderen in Lansingerland aan om hieraan mee te doen.”
De Muziekwedstrijd wordt georganiseerd door het Prinses Christina Concours. Met concoursen, een rijdende concertzaal (de Classic Express) en een online concours (De Muziekwedstrijd) is het Prinses Christina Concours een toonaangevend podium voor muziekeducatie en talentontwikkeling. Zo stimuleert het Prinses Christina Concours kinderen en jongeren in hun muzikale ontwikkeling
Meer informatie en een overzicht van alle prijswinnaars is te vinden op www.demuziekwedstrijd.nl