dinsdag 9 maart 2021 | week 10
Home » Algemeen » Joke Kooimans: “Wat is dit? Ik wist nergens iets van!”
Joke Kooimans: Nog in het gemeentehuis liep mijn telefoon al vol met leuke reacties. Foto: Arie van Driel.

Joke Kooimans: “Wat is dit? Ik wist nergens iets van!”

Bedolven onder de felicitaties

Joke Kooimans: “Wat is dit? Ik wist nergens iets van!”

Berkel en Rodenrijs – In februari 2002 begon voor Joke Kooimans het avontuur in speeltuin De Kievit. ´Of ze even een administratief klusje kon klaren.´ Sindsdien is de speeltuin annex zwembad in Berkel en Rodenrijs een belangrijk deel van haar leven. Voor haar inzet – inmiddels alweer negentien jaar lang – kreeg zij van de gemeente Lansingerland de individuele Vrijwilligersprijs 2020.

Arie van Driel

De Berkelse heeft dat geweten. Meteen na de uitslag van de verkiezing vorige week woensdag in het gemeentehuis en te volgen via een uitzending van TV Lansingerland, stroomde haar mobieltje en sociale media vol met felicitaties. “Het ging ineens heel snel. Ik dacht: ´Wat is dit?´ Nog op het gemeentehuis liep mijn telefoon helemaal vol. Dat was leuk en voelde ook goed aan. Door al die warme reacties besefte ik dat iedereen mij die prijs van harte gunde.”
In de aanloop naar de verkiezing had Joke – penningmeester in het dagelijks bestuur van De Kievit – ook al een keer zoiets van: ´Wat is dit?´ “Dat was toen ik van de gemeente een mail kreeg waarin stond dat ik was genomineerd. Ik wist nergens iets van. Later begreep ik dat een van de speeltuinleidsters, Marjan van Schie, mij had aangemeld.”

Uniek

In bijna twee decennia heeft Joke alles wat er in de speeltuin en rond de beide zwembassins gebeurt, weleens gedaan. Na het administratieve klusje werd ze penningmeester, hielp daar waar mogelijk mee, draaide samen met Marjan van Schie de bingoballetjes en bakte ze traditioneel op 31 december oliebollen. Joke: “Ik heb overigens niet het gevoel hier al achttien jaar actief te zijn. Zo snel als die tijd voorbij is gegaan. Het leuke is wel dat ik kinderen volwassen heb zien worden. Tja, hoe gaat dat… In het begin help je een beetje mee. Maar dat wordt automatisch steeds een beetje meer en meer.”
Met onder meer het zomerfeest en Halloween biedt de speeltuin activiteiten voor het hele gezin. Daarnaast is De Kievit vrij uniek. “En met dat bijzondere doel ik op de samenstelling van de grote groep vrijwilligers. Onder hen bevinden zich veel jongeren. Daarnaast is er een groep in de leeftijd van 80 tot 85 jaar actief. Die stoppen pas als ze echt niet meer kunnen.”

Spiet

Vorig jaar was Joke vooral bezig met de regelgeving rond de coronapandemie. “Door de gedeeltelijke sluiting, schoolreisjes die niet doorgingen en het afblazen van bijna alle geplande activiteiten zijn we veel inkomsten misgelopen. Gelukkig konden we terugvallen op ons spaarpotje.” Daarnaast bleken Joke, bestuur en medewerkers creatief in het bedenken van alternatieven. Het tentenkamp kon met een maximaal aantal van 24 kinderen en zes begeleiders onder strikte coronamaatregelen doorgaan. Het country line-dansen verplaatste zich naar de straat voor de speeltuin. En Spiet (speed-dating met Piet) werd het alternatief voor de afgeblazen huisbezoeken van Sinterklaas en zijn gevolg. Joke: “In plaats van naar binnen te gaven, bleven Sint en Piet nu buiten. En gaven ze daar de kinderen een cadeautje. Op die manier hoefden we de jeugd niet teleur te stellen en hielden we een traditie in stand.”