zondag 28 februari 2021 | week 08
Home » Algemeen » Joke Fremouw over basisonderwijs tijdens dit coronajaar: “Wat een flexibiliteit!”
Locatieleider Joke Fremouw van CBS Boterdorp.

Joke Fremouw over basisonderwijs tijdens dit coronajaar: “Wat een flexibiliteit!”

Hoe werd 2020 beleefd?

Joke Fremouw over basisonderwijs tijdens dit coronajaar: “Wat een flexibiliteit!”

Lansingerland – Het coronajaar heeft er bij het basisonderwijs ook best ingehakt. De eerste lockdown met online thuisonderwijs, terug naar school in een anderhalvemetersamenleving en opnieuw een lockdown. We gingen terug naar Joke Fremouw en maakten de balans van 2020 op.

Freek J. Zijlstra

Joke Fremouw, locatieleider van CBS Boterdorp aan de Zilverspar in Bergschenhoek, kijkt best tevreden terug op het afgelopen jaar waarin basisscholen in het voorjaar dichtgingen en er geheel onvoorbereid overgestapt moest worden op online thuisonderwijs. Dat moest vlot op de rails gezet worden, terwijl de school ook nog voor een beperkt aantal kinderen van ouders met vitale beroepen open moest blijven.

Wel of geen afstand

Na de lockdown kon er wel weer op de vertrouwde manier in groepen les gegeven worden, maar terug naar ‘normaal’ was het niet. Joke: “Ouders mochten ineens de school niet meer binnenstappen en zelfs het schoolplein niet op. Dat was voor vierjarige kinderen die voor het eerst naar school gingen een hele grote stap. Alleen op de allereerste schooldag van het kind mochten ouders even mee naar binnen komen, maar daarna moest het kind helemaal op eigen benen staan. En dan zie je weer hoe flexibel kinderen zijn, met een flinke rugtas op hun rug komen ze zelfstandig het schoolgebouw in! Het overleg met ouders gaat vooral via Social Schools (onze communicatie-app) of met beeldbellen. In uitzonderlijke gevallen komt een ouder naar school voor een gesprek.
Binnen de school geldt de anderhalvemetermaatregel voor het team ten opzichte van elkaar; we kwamen er al snel achter dat dit richting de kinderen ondoenlijk was! Met collega’s beperkt dit het onderlinge contact wel en je kunt in pauzes of na schooltijd niet even gezellig bij elkaar zitten of een overleg organiseren. Maar dat was echt nodig om uitval onder leraren te voorkomen. Regelmatig moest één van de leerkrachten ook getest worden om er zeker van te zijn dat ze echt voor de groep konden blijven staan. Dan werd er een beroep gedaan op een duo-collega of iemand uit de invallerspool; collega’s stelden zich hierin ook heel flexibel op. We hebben daardoor nooit een klas naar huis hoeven sturen.”

Alternatieve hoogtepunten

Een aantal activiteiten die de hoogtepunten in een basisschooljaar vormen, konden helaas niet doorgaan. Joke: “Niets doen vonden we geen optie, dus we bedachten indien mogelijk een alternatief of een aangepaste vorm om er toch weer iets moois van te maken. De intocht van Sinterklaas op het plein zat er bijvoorbeeld niet in, maar een gezamenlijke start in de aula kon wel. Ook de Kinderboekenweek ging door, maar op een andere manier. Het vraagt van het team creativiteit en extra inspanning omdat het anders gaat dan het normale draaiboek. Er zijn geen schoolreisjes geweest. Groep 8 ging niet op schoolkamp, maar er werd in plaats daarvan een alternatieve week georganiseerd met allerlei leuke dingen onder schooltijd. De musical door groep 8 is uiteindelijk wel op een aangepaste manier doorgegaan, waarbij de aula in een duo-opstelling werd ingedeeld en ouders dus op afstand van elkaar zaten; elk met een eigen goodie bag met drinken en een versnapering zodat ze op hun plek konden blijven zitten.”

Even opladen en er weer tegenaan

Nu zitten basisscholen onverwacht weer in een lockdown. Hoe is dat gevallen? “We hadden het niet verwacht, maar wat moet, dat moet, zo eenvoudig is het. In de periode na de zomervakantie hebben we ook de nodige voorbereidingen getroffen, voor ‘het geval dat’. Alle kinderen vanaf groep 4 hebben geoefend om via een groepskanaal zelfstandig in Teams te kunnen werken.
Toen het nieuws op maandagmiddag uitlekte, hebben we direct besloten om de kerstviering van de vrijdagochtend naar de dinsdagmiddag te verplaatsen. Dit vroeg veel van het team, ook omdat het online thuisonderwijs voor alle groepen weer opgestart moest worden en er ca. 100 laptops in tijdsloten opgehaald moesten worden. Maar het thuisonderwijs staat er weer klaar voor, vanaf 4 januari kunnen we goed van start!
We nemen nu nadrukkelijk even twee weken kerstvakantie om bij te komen en weer op te laden voor de intensieve periode die komen gaat. En ik ben ervan overtuigd dat de kinderen het na even schakelen weer even goed kunnen oppakken als in het voorjaar!”