maandag 1 maart 2021 | week 09
Home » Politiek » Jeugdlintje voor lokale ‘held’ van Lansingerland
Wie wordt wanneer de eerste jonge 'held' van Lansingerland?

Jeugdlintje voor lokale ‘held’ van Lansingerland

Jeugdlintje voor lokale ‘held’ van Lansingerland

Lansingerland – De CDA-fractie wil door de jaarlijkse uitreiking van een Jeugdlintje door de gemeente aan de inwoners laten zien dat we trots zijn op onze jeugdigen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de samenleving. Het voorstel kon op unanieme steun rekenen en wacht op verdere uitwerking door de indiener.

Freek J. Zijlstra

Dave Bergwerff had voor de vergadering van commissie Samenleving op woensdag 20 november jl. het uitreiken van een Jeugdlintje op de agenda laten plaatsen. De CDA-fractie is namelijk trots op jonge inwoners van onze gemeente die zich inzetten voor anderen of voor de gemeente. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen, door een heldendaad te verrichten of door een actie te organiseren voor een goed doel. Jongeren hebben bevestiging en erkenning nodig.
Het voorstel van de fractie is om jaarlijks iemand in het zonnetje te zetten en een jeugdlintje uit te reiken aan, zoals Bergwerff het formuleert, ‘Jonge Helden van Lansingerland’. Het jeugdlintje is inmiddels al in vele gemeenten in Nederland een begrip.

Spotlight

De andere fracties reageerden positief op dit ‘goede, leuke, sympathieke en prima’ initiatief. Een goede aanvulling op het lintje voor volwassenen. Dat riep direct vragen op zoals: Welk moment of welke bijzondere dag wordt hiervoor gekozen? Wordt het gekoppeld aan het ‘volwassenen’ lintje? Komt het onderwijs met de nominaties? Wanneer is iemand een held? Wie of welke commissie doet de beoordeling en komt met een voordracht? Komt zo’n jongere dan in ‘the walk of fame’?
Discussiepunt was de afbakening van de leeftijd voor de jongere die hiervoor in aanmerking komt. Wellicht komt er dan een tweedeling voor 6-12 jaar en 13-18 jaar.
Wethouder Ankie van Tatenhove gaf aan dat de uitvoerende taak voor bijzondere gelegenheden en gedecoreerden bij burgemeester Pieter van de Stadt ligt. Ze stelde voor het plan door het college te laten uitwerken en met een praktisch voorstel te komen, maar Dave Bergwerff dient liever zelf in een later stadium een uitgewerkt voorstel als ‘motie vreemd aan de orde’ in. Zo blijven de politieke credits bij het CDA, hoewel het voorstel gaat om een ‘jonge held’ in de spotlight te zetten, toch?