donderdag 29 oktober 2020 | week 44
Home » Algemeen » Jeugdkoor Young Voices laat van zich horen in zowel Engeland als Wales
Berkel en Rodenrijs - Dat de leden van het jeugdkoor Young Voices schitterend kunnen zingen is in Lansingerland en omgeving al lang geen geheim meer, maar begin november zette de groep onder leiding van Carla Veeningen voet op Engelse bodem om ook daar zo veel mogelijk mensen mee te laten genieten van hun zangkwaliteiten.

Jeugdkoor Young Voices laat van zich horen in zowel Engeland als Wales

Jeugdkoor Young Voices laat van zich horen in zowel Engeland als Wales

Berkel en Rodenrijs – Dat de leden van het jeugdkoor Young Voices schitterend kunnen zingen is in Lansingerland en omgeving al lang geen geheim meer, maar begin november zette de groep onder leiding van Carla Veeningen voet op Engelse bodem om ook daar zo veel mogelijk mensen mee te laten genieten van hun zangkwaliteiten.

Trees Borkus-Henskens

Het jeugdkoor trad zes jaar geleden al eens op in Denemarken en eigenlijk vonden de leden het nu weer de hoogste tijd om deel te nemen aan een internationaal festival. De keuze viel op een festival in Wales waar in totaal ruim vijftig koren aan deelnamen. Voor dirigente Carla was het haar eerste buitenlandse trip met het jeugdkoor. Voor ze daar echter arriveerden werd eerst contact gelegd met een kerk in het zuiden van Engeland op een afstand van twee uur rijden vanaf Dover, de plaats waar de boot hen afleverde. Daar zag men het jeugdkoor graag komen voor een optreden.
Het optreden begon in het Zuid-Engelse dorpje East Meon. In de eeuwenoude All Saints kerk stond een traditionele Engelse Evensong gepland, georganiseerd in samenwerking met de parochiedominee Jane Ball. Er was slechts tijd voor een korte repetitie en het uitproberen van het orgel door de meegereisde organist Mirjam van den Hoek, want al gauw begon de kerk vol te stromen met nieuwsgierige kerkgangers die al heel lang geen Evensong hoorden in hun eigen kerk. Het werd een prachtige Evensong dienst. Koor en voorganger (de dominee) kenden elkaar een half uur, maar het leek of ze al jaren samen werkten. Na afloop mochten de koorleden de dank van alle kerkgangers in ontvangst nemen. Sommigen zeiden zelfs met tranen in de ogen geluisterd te hebben, zo mooi vonden ze het.

Noord Wales

De volgende dag werd de reis voortgezet naar het einddoel Llandudno in Noord Wales waar onderdak werd gevonden in een hostel. De derde dag betekende de grote dag van het North Wales Choral Festival in de Venue Cymru waar de competitie kon beginnen. De Berkelse gasten keken daar hun ogen uit naar alle kooroutfits. Dames met knalrode avondjurken en zilveren schoentjes, Poolse mijnwerkers in bijna zwarte legeroutfits met witte pluimen op de cap en Engelse schoolmeisjes in geruite rokken en blazers met schoolembleem. Na een korte inzingsessie betrad Young Voices de grote Arena waar de andere vijf jeugdkoren en begeleiders ook hadden plaatsgenomen. De competitie was sterk; vooral de Welshe koren knalden er op los, zuiver en goed. Young Voices zong vervolgens drie stukken ten overstaan van de jury. Het jeugdkoor kreeg 80 punten (de winnaar 84) voor hun zang en dat betekende een vijfde plaats; plus een onvergetelijke ervaring om te mogen zingen op het waanzinnig mooie podium. Voor het einde van de middag was Young Voices als buitenlands jeugdkoor uitgenodigd om op te treden tijdens de receptie van de festivalorganisatie. Na een korte introductie werden er twee stukken gezongen voor een gezelschap van burgemeester en wethouders van Conwy, festival organisatie en sponsoren. Na een traditionele Britse Fish en Chips maaltijd kon er worden begonnen aan de afsluiting, waarbij weer twee stukken werden gezongen voor een groot en enthousiast publiek bestaande uit de andere koren en lokale belangstellenden, waarbij alle koren elkaar hartstochtelijk toejuichten; een muzikaal feest zoals het koor nog nooit had meegemaakt.

Kerstoptredens

Op zaterdag 17 december is het jaarlijkse kerstconcert van Kinder- en Jeugdkoor Young Voices onder leiding van Carla Veeningen en Mirjam van der Beek-van Gelderen, aanvang 19.30 uur in de Dorpskerk te Berkel en Rodenrijs. Kaarten zijn verkrijgbaar via kaarten@youngvoices.eu of bel 010 – 5118537 of op de avond in de kerk. Toegangsprijzen: € 8,- voor volwassenen en € 5,- voor kinderen tot 12 jaar. Hierbij is één kerstconsumptie inbegrepen.
Op Kerstavond zingt het jeugdkoor in de Laurenskerk te Rotterdam tijdens de dienst van 21.00 uur.
Voor kinderen en jongeren die graag mee willen komen zingen bij een van de koren: wordt lid van het Jeugdkoor of van een van de kinderkoren, want zingen is mooi. Informatie en aanmelden op www.youngvoices.eu.