dinsdag 4 augustus 2020 | week 32
Home » Algemeen » Jeugd beleeft ’75 jaar vrijheid’ in kunstverwerking
De jeugd van nu is meer toekomstgericht en ziet bevrijding in een breder perspectief.

Jeugd beleeft ’75 jaar vrijheid’ in kunstverwerking

Jeugd beleeft ’75 jaar vrijheid’ in kunstverwerking

Bergschenhoek – ‘Nederland 75 jaar bevrijd’ staat een jaar lang centraal in de gemeente Lansingerland. Tal van inwoners en organisaties binnen Lansingerland werken mee aan een programma dat door de gemeente wordt gecoördineerd.

Trees Borkus-Henskens

Een van de deelnemers is het Melanchthon Bergschenhoek. Albert Boot, docent beeldende vorming, heeft tien Havo examenklas de eindexamenopdracht gegeven om een herdenkingsmonument met het thema ‘Nederland 75 jaar bevrijd’ te maken. Deze monumenten (60 x 60 x 60 cm) komen vanaf 17 februari 2020 in de hal van het gemeentehuis te staan.

Grote variatie

In de laatste week voor de Kerstvakantie legden de leerlingen in het handenarbeidlokaal de laatste hand aan hun ontwerpen. Opvallend was het grote verschil in aanpak en de keuze van het materiaal. Enkele leerlingen geven graag uitleg over hun invulling van de opdracht.
Dewi maakte een zweefmolen van bouwschuim dat zij op een plateau plaatste. “Als onderdeel van een minipretpark. Hiermee wil ik het ‘vrij vliegen’ van de zweefmolen benadrukken; je voelt je vrij als een vogel in de lucht als je zo rondzweeft!” Celissa koos voor een houten raamwerk waar ze aan de ene kant prikkeldraad in bevestigde. Aan de andere kant maakte ze een collage van foto’s van de bevrijding die ze met gekleurde vlaggetjes vastzette. “Ellende en bevrijding zijn hier in dit werk nauw met elkaar verbonden, ze hebben met elkaar te maken,” is haar insteek. Twee handen van klei vormen het centrale punt in het werk van Femke. “Van bouwschuim maak ik vogels die vanuit die twee handen omhoog vliegen, als bevrijding. Het geheel komt op een ondergrond te staan.”

In de voetsporen van opa

Job blijkt geïnspireerd door een beeldverhaal dat zijn opa ooit over de stad Rotterdam maakte. “Een schilderij van het Rotterdam vóór, tijdens en na het bombardement. Van wolken en rook naar daglicht en zon. Ik heb er een eerste schets van gemaakt en wil het in 3D gaan uitwerken. Maar mijn idee is ook om het werk een definitieve uitwerking te geven als muurschildering ergens in Lansingerland.”
Het standbeeld dat Alejandro maakt beeldt een soldaat in oorlogstijd uit met aan de ene kant een man die op hem steunt (verleden) en aan de andere kant een kind (de toekomst) dat aan de hand met hem meeloopt. Het geheel komt op een sokkel te staan, voorzien van tekst. Bodine maakt een grote houten box (zou uitgevoerd kunnen worden in brons) waar je in kunt staan. Erin hangen foto’s van zowel de Tweede Wereldoorlog als de bevrijding en als je naar boven kijkt zie je vrijheid. Op de vloer liggen uitgezaagde delen van Nederland die om de beurt werden bevrijd.

Examenvak

De leerlingen hebben Beeldende Vorming gekozen als examenvak. Met daarin onder andere tekenen, textiele werkvormen, handvaardigheid en audiovisuele vorming. Zij krijgen twee grote opdrachten, waarvan één de bevrijdingsopdracht is.
Albert Boot: “In eerste instantie realiseer je je niet dat er inmiddels al weer twee generaties zitten tussen de jeugd van nu en de mensen die de oorlog en bevrijding hebben meegemaakt. De jeugd van nu is meer toekomstgericht en ziet bevrijding in een breder perspectief; niet meer direct gekoppeld aan de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn ze ook aan de opdracht begonnen, na gesprekken over oorlog en vrijheid wat nog steeds een actueel thema is. Het zou mooi zijn als een of meerdere van de werken ergens in Lansingerland als groot monument uitgewerkt zouden kunnen worden.”