zaterdag 6 maart 2021 | week 09
Home » Algemeen » Jan van Donkelaar weet ook na 80 jaar niet van ophouden
Jan van Donkelaar samen met zijn twee dochters en beide kleinkinderen voor de versierde ruimte waar al het speciaal gereedschap hangt en staat en waar Jan het beheer over voert; heel precies.

Jan van Donkelaar weet ook na 80 jaar niet van ophouden

Jan van Donkelaar weet ook na 80 jaar niet van ophouden

Bergschenhoek – Jan van Donkelaar was dinsdag 7 juli het stralend middelpunt bij de ROGAM in Bergschenhoek. Een beetje ‘zijn’ ROGAM, want hij werkt er inmiddels 64 jaar en is nog lang niet van plan te stoppen.

Trees Borkus-Henskens

Met koffie, taart en samen met collega’s en familie vierde Jan zijn 80ste verjaardag op de plek waar hij op 14-jarige leeftijd aan de slag ging. In de grote werkplaats van de familie Van Ruiten aan de Bergweg-Zuid waar hij al kind aan huis was. Zijn vader werkte er en ook enkele ooms verdienden er hun brood. Bovendien woonde de familie Van Donkelaar op hetzelfde terrein.

Het vak geleerd

Begin september 1956 meldde Jan zich; meteen nadat hij klaar was met school. Hij kon in de werkplaats beginnen en leerde het vak al werkend in de praktijk. “Chassis verlengen en inkorten, motorrevisie, versnellingsbakken, achterassen en waterpompen; ze hadden op den duur geen geheimen meer voor mij.” In 1970 trouwde Jan en ging hij met zijn echtgenote elders in Bergschenhoek wonen. “Maar mijn vader is hier altijd (tot zijn overlijden op bijna 90-jarige leeftijd) blijven wonen.” Het bedrijf groeide uit onder de naam Rotterdamse Garage- & Automobiel Mij. ROGAM; inmiddels met de derde generatie in de persoon van Hans van Ruiten aan het roer.

Precies

Jan staat bekend als een Pietje Precies, maar ook als een man die er altijd is. Zijn dochter weet: “In 2010 is hij voor het eerst met vakantie gegaan.” Lachend: “Onder dwang van zijn familie! Met z’n allen naar Amerika en pa en ma mee. Daarna heeft hij besloten om het jaar op vakantie te gaan.” Het sleutelen aan de auto’s laat hij tegenwoordig graag aan zijn collega’s over.
Jan: “Ik houd alles graag netjes, ook op de werkvloer en daarom voer ik nu met plezier het beheer over het speciaal gereedschap. Ik keur ook alles zelf en tevens loop ik door het hele bedrijf om te controleren of alles nog intact is. Als iets kapot is en ik het zelf kan maken doe ik dat en anders meld ik het.”
Vier dagen in de week staat Jan om kwart voor acht aan de deur en als er niets gebeurt waarvoor hij langer moet blijven keert hij rond zes uur weer huiswaarts. Is er alarm op het terrein, dan is hij de eerste die z’n schoenen aantrekt en bij de bewaking gaat kijken. “En in het weekend maak ik voor alle zekerheid ook altijd een rondje over het terrein. Met de auto, want autorijden gaat nog prima. Ik ben maar één keer komen lopen; toen er twee jaar geleden sneeuw lag en ik toch wilde werken.”
Hoe lang Jan nog doorgaat? “Ik blijf zolang het kan. Zo lang ik m’n handen nog kan gebruiken en goed ter been ben en natuurlijk zo lang ik gezond blijf. Het zit bij ons een beetje in de genen, want mijn vader werkte ook tot op hoge leeftijd door. Mijn werk is mijn hobby en ik vind het leuk; ook na al die jaren nog steeds.”