zaterdag 23 januari 2021 | week 03
Home » Algemeen » Jan en Luise Torenvlied vonden de liefde in Belgisch Kongo
Luise en Jan in hun knusse woonkamer. Van de gemeente ontvingen zij naast een felicitatie tevens een fraai ingelijste kopie van hun trouwakte.

Jan en Luise Torenvlied vonden de liefde in Belgisch Kongo

Jan en Luise Torenvlied vonden de liefde in Belgisch Kongo

Bergschenhoek – Hij woonde pas enkele maanden samen met zijn vrouw in Bergschenhoek toen Jan Torenvlied de krant al wist te halen. Hij was het die de naam verzon voor de nieuwe eigen krant die uitgegeven ging worden door de winkeliers van Bergschenhoek. Met ‘De Hoekse Heraut’ werd hij begin 1970 de winnaar uit de vele inzendingen die varieerden van Hoekse Blad tot De Hoeksteen en nog heel veel andere.

Trees Borkus-Henskens

Nu haalt Jan weer de krant, inmiddels al weer geruime tijd zonder ‘Hoekse’, omdat ook Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk al jaren dezelfde krant ontvangen. De reden voor een plekje deze week? Het echtpaar Torenvlied vierde in november hun 60-jarig huwelijksfeest. In dezelfde woning waar ze in 1969 kwamen wonen en nu nog steeds met veel plezier hun diamanten huwelijk vierden.

Drie zonen

Jan, een geboren Rotterdammer, was nadat hij zijn dienstplicht bij de marine had vervuld, als verkoper aan de slag gegaan bij een handelsmaatschappij waarvoor hij veel werkzaamheden in Kongo – toen nog een Belgische kolonie – verrichtte. Luise Renno, geboren in Trier, werkte in Kongo bij het Duitse consulaat. Zij ontmoetten elkaar toevallig bij de lift en al snel klikte het tussen de twee. In december 1959 verloofde het paar zich. Later in datzelfde jaar werd Kongo onafhankelijk en kwam Luise in juli terug naar Duitsland en Jan in augustus naar Nederland. Op 3 november volgde het burgerlijk en kerkelijk huwelijk in Trier, waarna het paar zowel bij haar als bij zijn ouders woonde. Het werk bracht het paar naar Lagos (Nigeria) waar een tweeling (twee jongens) werd geboren en waar ze zeven jaar woonden. Hun derde zoon kwam in Duitsland ter wereld toen ze daar op verlof waren. Na zeven jaar kwam het gezin weer terug naar Nederland waar ze een woning vonden in Rijswijk. “Naar aanleiding van een advertentie in een krant vonden we in Bergschenhoek een huis dat we kochten, waarna we eind 1969 konden gaan verhuizen.”

Veel op pad

Jan bleef als exportmanager veel op reis gaan voor verschillende bedrijven, als laatste voor Stork in Amsterdam waarvoor hij veel in zowel Noord-Afrika als het Midden-Oosten zat. Luise had de zorg voor het gezin en zorgde voor de veilige thuishaven in Bergschenhoek. Het hele gezin was lid van Tennisvereniging Triomf waarbij Jan jarenlang bestuurslid was. Ook bridgen deden Luise en Jan graag en niet te vergeten er op uit trekken met de caravan. Ze zijn lid van de Caravanclub (inmiddels erelid) en organiseerden in het verleden tal van trips in groepsverband door heel Europa voor tussen de 20 en 25 caravanrijders. “In de zomer zijn we nog zeven weken op pad geweest,” lacht Luise (91). “Op drie verschillende Nederlandse campings. Jan (86) ziet slechter en reed altijd in het buitenland, maar in Nederland kan ik ook goed rijden, dus dan gaan we er nog steeds op uit zolang het kan.”
Samen met de drie zonen (die alledrie in Bergschenhoek wonen), partners en drie kleinkinderen vierde het Hoekse paar de diamanten bruiloft in huiselijke sfeer. “We hadden een groot feest in gedachte, maar helaas! Dat houden we dan maar tegoed.”