zaterdag 6 maart 2021 | week 09
Home » Algemeen » Jaap en Marja Koole klimmen zelfs op daken voor de ideale foto
Het kerkorgel in de Bleiswijkse Dorpskerk. Foto: Jaap Koole.

Jaap en Marja Koole klimmen zelfs op daken voor de ideale foto

Fotoclub Lansingerland

Jaap en Marja Koole klimmen zelfs op daken voor de ideale foto

Bleiswijk – Laat aan Jaap Koole een foto van een willekeurig orgel in Lansingerland zien en de inwoner van Bleiswijk weet zonder aarzeling precies te vertellen in welke kerk het bewuste orgel pronkt. Sterker, verander de verzamelnaam van de drie dorpskernen Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk in Rotterdam en hij weet orgels en kerken naadloos met elkaar te verbinden.

Arie van Driel

De voorliefde voor orgels en kerken dateert uit de periode dat Koole zich toelegde op het bespelen van het muziekinstrument-met-de-karakteristieke-pijpen. Vijftien jaar geleden ontdekte de amateur-organist fotograferen als een tweede ultieme hobby. Dan is de optelsom van ´een en een is twee´ simpel te verklaren. Na de introductie van de digitale fotografie borrelde bij hem en zijn echtgenote Marja langzaam maar zeker de interesse in het schieten van even mooie als aansprekende beelden op.
Bovendien zijn beiden enorme natuur- en dierenliefhebbers. Samen kunnen ze bijvoorbeeld urenlang vol geduld in een daarvoor speciaal gemaakt vogelhuisje wachten op dat ene vogeltje… Samen verkennen ze steden, fotograferen gebouwen en straten en onderweg komen ze altijd wel de verplichte foto tegen: een kerk met een orgel. “In een kerk fotografeer ik vanuit allerlei gaten en hoeken. Om een toto van het orgel in de Paradijskerk in Rotterdam te kunnen maken, zijn wij zelfs op het dak van die kerk geklommen om die door een raampje, dus van buiten naar binnen, te kunnen maken.”

Project

Net voordat vorig jaar de corona-lockdown werd afgekondigd, werd in de Laurenskerk in Rotterdam de Orgelpromenade gehouden. Tijdens die manifestatie van de stichting Rotterdam Orgelstad presenteerden twintig kerken hun orgelconcertprogramma voor het seizoen 2020. Een onderdeel van de presentatie was een expositie van foto´s van de orgels van de deelnemende locaties, afgebeeld op banners van één bij twee meter. Hierbij te denken aan de orgels van De Doelen, het Stadhuis van Rotterdam, de Arminiuskerk en vele andere kerken in Rotterdam. Alle foto´s hiervoor werden door Marja en Jaap gemaakt. “Dat was een uniek project, waaraan wij weken hebben gewerkt. De foto´s moesten geschikt zijn om te worden afgebeeld op die grote banners, wat op zich een flinke uitdaging was,” aldus de secretaris van de in de zomer van 2018 opgerichte Fotoclub Lansingerland (FCLL).

Fotoclub

Over de Fotoclub Lansingerland: voor de uitbraak van het coronavirus kwamen de toen twintig fotograferende leden één keer in de drie weken bijeen in een zaaltje van ´t Web in Bleiswijk. Samen bespraken ze er elkaars foto´s en de gehanteerde technieken, luisterden ze naar externe sprekers of namen thema´s als bijvoorbeeld nachtfotografie, vogelfotografie en straatfotografie door. Na de uitbraak van het coronavirus komen de leden om de drie weken digitaal – via zoom – bij elkaar.
Koole: “Ook in de uitjes hebben we helaas moeten snijden. Foto´s maken van Rotterdam bij nacht, dat was er zo een. Vorig jaar hebben onze leden de gemeente Lansingerland fotografisch in kaart gebracht. Via allerlei thema´s. Architectuur, industrie, kunst, natuur, recreatie, straatfotografie van zowel mensen als gebouwen. De bedoeling was dat we een en ander op het gemeentehuis zouden presenteren. En uitgerekend op dat moment begon er een virus vervelend te doen. Maar wellicht dat we het resultaat alsnog een keer kunnen tonen.”

Foto´s van Jaap en Marja Koole zijn te bewonderen in de etalages van de pop-up kunstgalerie aan de Kerksingel in Berkel en Rodenrijs.