donderdag 4 maart 2021 | week 09
Home » Politiek » Inschrijven voor zonnepanelen op dak paprikateler is nog mogelijk
Fase 1 met 496 zonnepanelen is afgerond.

Inschrijven voor zonnepanelen op dak paprikateler is nog mogelijk

Coöperatie LansingerZon

Inschrijven voor zonnepanelen op dak paprikateler is nog mogelijk

Lansingerland – De energietransitie van fossiele brandstoffen naar duurzame alternatieven zal de vraag naar elektriciteit doen toenemen. Duurzaam opgewekte elektriciteit, dat wel natuurlijk. Zonnepanelen kunnen om uiteenlopende redenen niet altijd op het dak van het huis gelegd worden. Dan biedt coöperatie LansingerZon, dat onderdeel is van energiecoöperatie Nieuwe Lansinger Stroom, een goed alternatief.

Freek J. Zijlstra

Het is mogelijk eigenaar te worden van zonnepanelen op het dak van de verwerkingsloods naast de kas van paprikateler Personal Vision. Inmiddels zijn de eerste 496 panelen geplaatst, ruim de helft van het beoogde aantal panelen.
Coöperatie LansingerZon plaatst zonnedaken binnen de gemeente Lansingerland om energie voor de leden op te wekken. Leden kunnen zo op andermans dak toch investeren in zonnepanelen en profiteren van de financiële voordelen. Deelname aan dit project kan als men in een postcodegebied grenzend aan het postcodegebied van het dak waar de zonnepanelen op liggen woont. Dat geldt voor postcodegebieden 2651, 2652, 2665, 2661, 2662, 3053, 3045, 3046, 2641, 2642, 2719 en 2718. Deelnemers aan het project profiteren via de coöperatie van een extra energiebelastingkorting en Btw-voordeel dat wordt verrekend met de eigen energierekening.
De 70.000 vierkante meter aan kassenoppervlakte van paprikateler Roy Persoon aan de Wilgenlei in Bleiswijk zijn helaas niet geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen, maar de verwerkingsloods wel. Het dak is inmiddels verstevigd, zodat de eerste 496 panelen geplaatst konden worden. Roy Persoon stelt het dak beschikbaar vanwege zijn maatschappelijke betrokkenheid bij de uitdagingen waar de samenleving de komende decennia voor staat.

Fase 2 inschrijving

De inschrijving voor fase 2 is net geopend. Het project is niet alleen voor particulieren, ook bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting kunnen meedoen met maximaal 40 panelen. Leden kopen gemiddeld tien panelen, meestal het aantal dat op het eigen huis wordt gelegd. Maar men kan natuurlijk ook meer of minder panelen kopen. Eén aandeel zonnepaneel kost € 260,- De verwachte opbrengst is 225-230 kWh per paneel per jaar en het verwachte rendement is 6,2%. Het project heeft een looptijd van 15 jaar. Bij de kostenbatenanalyse is rekening gehouden met de aanlegkosten, verzekeringen en onderhoud. De verwachting is dat de investering na 9-10 jaar is terugverdiend.
Martine van der Post en Menno van der Woude van LansingerZon zijn trots op het bereikte resultaat en geven aan dat het dak helemaal gebruiksklaar is voor de laatste serie van 480 panelen. Ze hopen de verkoop van die laatste panelen helemaal rond te hebben voor de feestelijke bijeenkomst op zaterdag 18 januari, als wethouder Albert Abee de officiële openingshandeling van het eerste coöperatieve zonnedak in Lansingerland komt verrichten.
Kijk voor informatie en aanmelding voor het project op www.nieuwelansingerstroom.nl .