donderdag 28 januari 2021 | week 04
Home » Heden & Verleden » Informatique ontwikkelt zich met de tijd mee
Bekend en druk bezocht werden de computer- en spelweekends.

Informatique ontwikkelt zich met de tijd mee

In deze aflevering (270) van Heden & Verleden kijken we terug op 25 jaar Informatique.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Trees Borkus-Henskens

Informatique ontwikkelt zich met de tijd mee

Berkel en Rodenrijs – In december 1994 sloot Etienne Struijs zijn laatste tentamen af aan de Ichtus Hogeschool (nu InHolland). Hij studeerde er bedrijfseconomie met informatica als specialisatie en zou in de zomer van dat jaar de studie met goed gevolg afsluiten. De dienstplicht wachtte, maar ook de mogelijkheid om daar uit te kunnen blijven als je kon aantonen dat ‘een bedrijf afhankelijk was van jou’. “Dat vormde een extra stimulans met een eigen bedrijf van start te gaan,” kijkt Etienne op die tijd terug.

Op vrijdag 13 januari 1995 schreef hij zich in bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam. Als Computer servicebureau Informatique. Die naam deed hij op tijdens een vakantie in Parijs waar hij op een computerwinkel de naam Informatique zag staan.
De eerste twee jaar was Etienne voornamelijk bezig met het maken van programmatuur voor bedrijven. Omdat er steeds meer vraag kwam naar het leveren van hardware werd eind 1996 het plan opgevat om een computerwinkel te openen. Etienne ging op zoek naar winkelruimte en informeerde bij de ontwikkelaar van het nieuwe winkelcentrum in Berkel en Rodenrijs, maar volgens de projectontwikkelaar had onderzoek uitgewezen dat daar geen behoefte was aan een computerwinkel. Een andere optie was het voormalig stationsgebouw op Rodenrijs. Dit kon op het laatste moment ook niet doorgaan omdat de NS, die eigenaar was van het pand, bepaalde beveiligingsmaatregelen op het monumentale pand niet toestond. Uiteindelijk werd een bedrijfspand op het industrieterrein gevonden. De winkel kwam dan wel op de eerste verdieping; niet heel praktisch maar een andere optie was er op dat moment niet. Omdat het allemaal toch wat grootster werd dan gepland vroeg Etienne aan broer Tim om samen de winkel te gaan runnen. Februari 1997 was de computerwinkel aan de Industrieweg een feit. De naam van de winkel werd Informatique computers en componenten. “Het liep heel snel! De computer was in opkomst en dat hebben we geweten. We adverteerden iedere week in de lokale kranten en dat wierp zijn vruchten af. Na een half jaar trokken we de stoute schoenen aan en plaatsen we een advertentie in een computertijdschrift. Nou, dat hebben we geweten. Van heinde en ver kwamen er klanten naar onze winkel.” Om alles administratief in goede banen te leiden kwam vanaf 1998 ook vader Wim in dienst bij Informatique en nog steeds is hij een aantal uren per week vanuit huis werkzaam bij het bedrijf. “In 1998 waren we ook aan het pionieren op het vlak van internet. Wij hadden het toen al voor elkaar dat we op onze website realtime prijs en voorraad informatie toonden. We waren toen onze tijd al ver vooruit en een voorbeeld voor velen andere websites.”

Verhuizing

Het pand aan de Industrieweg werd snel te klein. In Bergschenhoek werd op dat moment een bedrijfsverzamelgebouw aan Weg en Bos gebouwd wat deels (nummer 9) kon worden gekocht. “De verhuizing van Rodenrijs naar Bergschenhoek was in februari 1999 en in dat jaar was Informatique een van de eerste computerwinkels met een webshop met een winkelmandje. En in het jaar 2000 wonnen we de verkiezing voor beste computer webwinkel. Toentertijd was het de pc-privéregeling van de overheid die het mogelijk maakte dat iedereen op een gunstige manier een eigen computer aan kon schaffen; een regeling waar heel veel gebruik van werd gemaakt. “De spullen waren niet aan te slepen en inmiddels waren we ook pioniers in online verkoop. Veel computer hobbyisten kunnen zich uit die tijd waarschijnlijk nog wel de grote drukte op Weg en Bos herinneren waar mensen vanuit heel Nederland naartoe kwamen. Ze stonden soms een tot anderhalf uur in de rij om er iets te kopen. In 2001 kochten we pand nummer 11 erbij en twee jaar later nummer 11b om nog meer opslag te krijgen, zodat we door konden groeien. We hadden ons ontwikkeld tot een specialist in het bouwen van computers op maat en het leveren van computer componenten. Ondanks dat we de panden om ons heen konden kopen werd onze groei ernstig geremd, omdat we van de gemeente Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs nergens toestemming kregen om ons te vestigen. De verkoop aan particulieren op een industrieterrein was het probleem.”
Een noodgedwongen oplossing werd gevonden in het openen van een winkel in Berkel Centrum. Dat gebeurde in 2004 en was met name gericht op de dagelijkse aankoop voor klanten uit Lansingerland. Datzelfde jaar stopte onverwacht de pc-privéregeling van de overheid. “Dat zag niemand aankomen, maar het gevolg ervan was dat van de ene op de andere dag ineens 25% van de omzet verdween. Het zorgde voor behoorlijke pijn in mijn buik. We moesten ons heroriënteren en gingen ons nog meer focussen op de verkoop via onze webshop. Daarnaast zijn we ons meer gaan specialiseren in het maken van computers op maat; begin dit jaar hebben we de 100.000ste Informatique gebouwd!”
In 2005 besloot broer Tim een andere richting te kiezen en zijn aandelen over te doen aan Etienne. De jaren na de afschaffing van pc-privé krabbelde Informatique weer uit het dal. Om alles efficiënter te organiseren zette hij in 2007 de stap naar aankoop van het pand van buurman Heembouw op Weg en Bos. Hij verkocht de nummers 11 en 11a en werkte daarna met het hele bedrijf onder één dak op nummer 7 en 9. “En 2007 was ook het jaar waarin we voor de tweede keer de prijs wonnen van beste computerwebwinkel. Ditmaal kwam de prijs van de branchevereniging voor webwinkels.”

Nieuwbouw

Om er voor te zorgen dat het bedrijfspand op Weg en Bos niet weer de belemmering zou worden voor verdere groei werd er een ultieme poging gedaan om Informatique in een grotere jas te steken. Etienne ging zoek naar mogelijkheden om zelf een pand te bouwen dat helemaal aansloot bij de wensen van zijn bedrijf. Dat viel niet mee, want Informatique leverde en werkte voor zowel bedrijven als particulieren en had daarbij tevens een verkooppunt. Dat botste weer in de vergunningaanvraag. Na een lang traject kwam de vergunning om te mogen verkopen aan particulieren op bedrijventerrein Oudeland en in de tweede helft van 2010 werd getekend voor nieuwbouw met zicht op de Oudelandselaan. De crisis sloeg echter toe, maar omdat er geen weg terug was verrees toch het prachtige witte pand met op de begane grond de winkel en werkplaats en op de etage kantoren. In oktober 2011 werd er verhuisd. Er volgden enkele spannende jaren, want de crisis raakte Informatique best hard. “Maar we overleefden en zijn nu de grootste computerspeciaalzaak van Nederland die zowel een winkel heeft als online actief is.”
Vanaf 2014 is Informatique zich ook meer geen focussen op de zakelijke markt. “Dit heeft er voor gezorgd dat we nu een heel divers klantenportifolio hebben. Van grote bedrijven die al hun hardware bij ons bestellen tot de klant die een nieuwe inktcartridge komt kopen.”
Kijkend naar de achterliggende 25 jaar realiseert Etienne zich: “Er is in die jaren veel gebeurd. Dat we de afgelopen 25 jaar uiteindelijk 10 maal een prijs hebben mogen winnen voor beste computerwinkel/webwinkel is iets waar ik enorm trots op ben. Het is de uitdaging om als winkel bestaansrecht te houden. Daarnaast leveren we nog steeds maatwerk. Informatique is een puur familiebedrijf waarin je het zelf moet doen: de weg uitstippelen, beslissingen nemen, een koers varen en bij blijven in alle ontwikkelingen. Daarin word ik terzijde gestaan door een kleine 100 medewerkers in full- en parttime functies in de marketing,verkoop, inkoop, klantenservice, techniek, assemblage en administratie. Trots ben ik ook dat inmiddels alle drie mijn kinderen een bijbaantje hebben bij Informatique. We gaan met vertrouwen de volgende 25 jaar in.”