dinsdag 19 januari 2021 | week 03
Home » Algemeen » In het nieuwe Albeda gaan leren en werken goed samen
De nieuwe school ging woensdag open voor de studenten.

In het nieuwe Albeda gaan leren en werken goed samen

In het nieuwe Albeda gaan leren en werken goed samen

Rotterdam/Lansingerland – Studenten van het nieuwe Albeda aan de Lutonbaan kwamen woensdag 28 oktober voor de eerste keer kennismaken met het splinternieuwe gebouw achter de luchthaven. In de nieuwe locatie volgen de studenten een van de vier MBO opleidingen: Luchtvaartdienstverlener (niveau 4), Facilitair leidinggevende luchthaven (niveau 4), Detentie inrichtingsbeveiliger / Complexbeveiliger (niveau 2) of Luchthavenbeveiliger (niveau 2).

Trees Borkus-Henskens

Het team had reeds eerder de mouwen opgestroopt, want maandag konden zij al aan de slag om hun nieuwe werkplek piekfijn in te richten. In een gebouw dat als groot project een hele uitdaging vormde voor de werkgroep, met daarin naast de architect en de bouwer, mensen uit het onderwijs en partners die de bouw en invulling mede mogelijk maakten.
“Nu de eerste uitdaging er staat volgen er meer,” kijkt onderwijsleider Yvonne Heiliger het transparante gebouw rond. “Want er wachten er nog wel een paar waar we met elkaar de schouders onder zetten. Zoals bijvoorbeeld het verder vormgeven van gepersonaliseerd leren waar we dit schooljaar met de eerstejaars studenten mee van start zijn gegaan. Elke student kan op zijn of haar eigen wijze de gekozen studie op bepaalde punten vormgeven. Naast de reguliere lessen kunnen ze – naar eigen inzicht en keuze – leerpleinen volgen met ondersteunende lessen. Tevens workshops om vaardigheden beter onder de knie te krijgen. Ben je ergens goed in, dan kun je dat vak versneld afsluiten om je op de andere stof te concentreren. Op dit moment zien we echter ook een grote uitdaging in het vinden van stageplekken voor onze studenten. In coronatijd verloopt het iets anders, maar normaal gesproken gaan zij zelf op zoek. Wij helpen ze daar waar nodig bij. Als ze iets hebben gevonden bij een erkend leerbedrijf gaan ze zelf solliciteren. Vaak bij bedrijven die zich als partner of contact bij de school hebben aangesloten en waarvan er diverse hier op het luchtvaartterrein gevestigd zijn.”

Grote indruk

Tijdens de eerste studiedag keken de studenten hun ogen uit. Een deel was al eens eerder komen kijken, maar nu alles bijna helemaal gereed is maakte het grote indruk. “Door het hele gebouw heen bevind je je in een leer- en werkomgeving. Met tal van praktijkruimtes die door sponsoren werden gerealiseerd. Partners van The Learning Airport, waaronder Rotterdam The Hague Airport, KLM, Tui, Transavia en Falicom hebben geholpen met het inrichten van de praktijkruimtes. Allemaal situaties binnen de school die naar werkelijkheid en praktijk zijn ingericht en opgezet. Bovendien een dakterras met uitzicht op de luchthaven.” Kijkend naar boven in de entreehal verwijst collega en tevens een van de twee onderwijsleiders Samira Abid: “In het grote model van een vliegtuig dat hier hangt met een interieur waarin geoefend kan worden. In de hangar een trainingsruimte, het Premium vliegtuig met een simulatie vertrekhal inclusief een romp en een (glij)nooduitgang. Een gebouw waar het hybride leren vorm krijgt; waar theorie, praktijkonderwijs en zelfstudie hand in hand gaan in een nieuw onderwijsconcept. Waar over de grote lijnen, maar ook over de details goed is nagedacht.” Op gezette dagen is het uniformdag voor zowel studenten als docenten en de facilitair medewerkers; iedereen draagt op die dag het uniform dat past bij de opleiding. Om vast een beetje te wennen aan de praktijk en je er prettig in te gaan voelen.”

De keuze gemaakt

Vier studenten vertellen waarom ze voor een opleiding aan het Albeda kozen. Dewi Hamer zit inmiddels in het derde en tevens laatste jaar van de opleiding Luchtvaartdienstverlener. Ze startte in het voormalige schoolpand elders in Rotterdam, maar vindt het prachtig de afsluiting van haar studie nog in het nieuwe pand mee te kunnen maken. “Ik houd van reizen en van mensen helpen,” verklaart zij haar keuze voor deze opleiding. “Ik wil graag stewardess worden in de cabine en de wereld met eigen ogen gaan zien, culturen ontmoeten en mijn eigen pad volgen. Er is hier goede begeleiding, praktijkonderwijs op hoog niveau. Ik heb al het diploma om de lucht in te mogen, maar daar hoort ook een vliegstage bij die waarschijnlijk na de examenperiode begin volgend jaar kan worden ingevuld,” aldus de student die hard werkt met een doel voor ogen: met een positieve instelling aan de slag. Samira Fakir uit Bergschenhoek is eerstejaars Facilitair leidinggevende luchthaven. “Plannen en organiseren past bij me. Ik heb een afgeronde secretaresse opleiding en als ik deze nieuwe opleiding af kan ronden heb ik twee diploma’s met veel mogelijkheden. Naast de lessen op school, met daarbij onder andere Engels en Nederlands, volg je ook een stage van twee maanden, eventueel meelopend met een derdejaars. Tot nu toe hebben we veel onlinelessen gevolgd en het lijkt me een leuke en interessante opleiding.”
De opleiding Luchthavenbeveiliger heeft als een van de studenten Nail Gümüş; al keurig in het pak en herkenbaar. “Een vriend met beveiligingspapieren wekte mijn interesse. Dat leek me wel wat. Een medestudent maakte me attent op deze luchtvaartgerelateerde opleiding. Als ik klaar ben krijg ik een groene pas en wil ik graag door naar de marechaussee en dan hopelijk op een luchthaven gaan werken. Schiphol lijkt me prachtig.” Na een opleiding tot kok en het werken als koksassistent kreeg Ninorta Johanna een gezin dat haar aandacht vroeg. Maar nu kwam er voldoende tijd voor een opleiding Detentie inrichtingsbeveiliger / Complexbeveiliger. “Met de mogelijkheid binnen de gevangenis te gaan werken. Een uitdagende opleiding. Ik heb ook gekeken naar een opleiding bij de politie, maar deze sprak me meer aan. De praktijklessen kunnen we bij de buren in het detentiecentrum volgen. Toon je daar goede inzet, dan heb je kans er meteen te kunnen blijven werken en krijg ik mijn droombaan. We hebben de hele week les en op donderdag praktijk; volgens mij de eerste school die het zo aanpakt.”

Een nieuwe school die bruist van energie, van een nieuwe aanpak en van plannen.
De feestelijke opening van de locatie vindt plaats in het voorjaar van 2021, uiteraard met inachtneming van de op dat moment eventueel nog geldende coronamaatregelen.