zondag 12 juli 2020 | week 28
Home » Algemeen » In de Alpha-cursus ga je samen op zoek en mag je alles zeggen
Contactpersonen van de Alpha-cursus bij De Uitwijk in de Kerkstraat te Bleiswijk.

In de Alpha-cursus ga je samen op zoek en mag je alles zeggen

In de Alpha-cursus ga je samen op zoek en mag je alles zeggen

Bleiswijk – Met anderen op zoek gaan naar de zin van het leven. Dat doe je op Alpha. Ontmoeten is in deze cursus het belangrijkste. Heb je vragen over het leven of over het christelijk geloof? Dan is de Alpha-cursus echt iets voor jou. Na een ontspannen informele maaltijd is er een inleiding op het thema van die avond, waarna de groep met elkaar in gesprek gaat over vragen en gedachten die leven.

Trees Borkus-Henskens

De Alpha-cursisten komen ongeveer tien keer bijeen en naarmate de tijd vordert ga je meer ontdekken over de kern van het christelijk geloof. De cursus – die voor de tweede keer in Bleiswijk wordt gegeven en voor iedereen gratis toegankelijk is – is een samenwerkingsproject van de Dorpskerkgemeente en Het Anker en start begin februari. De eerste keer waren er twaalf deelnemers.

Verschillende kerken

“Het is mooi om dit samen met verschillende kerken te doen. Je groeit naar elkaar toe en je werkt naar buiten toe,” is de ervaring van Wim Hendriks, een van de contactpersonen van de Alpha-cursus. “Elke avond beginnen we samen beginnen we samen met een maaltijd, maar deelnemers die dat niet halen kunnen ook na de maaltijd aanschuiven. Het ontmoeten en spontaan met elkaar in gesprek gaan verbindt al. Het leuke is, dat verschillende gemeenteleden hebben aangeboden voor die avonden te koken en het te komen brengen naar De Uitwijk (klein pandje naast de Dorpskerk) waar de cursus plaatsvindt. Na het eten draaien we een kort filmpje over het onderwerp van de avond als ondersteuning van de inleiding. Onderwerpen als geloof, is er meer tussen hemel en aarde, een dag uit het leven, bidden; elke avond een ander onderwerp. Daarna gaan we in alle openheid in groepjes in gesprek. Alles kan op tafel komen en worden gezegd, want in de Alpha-cursus mag je alles zeggen. We verwachten mensen van alle richtingen, maar ook zonder geloof en daar hebben we inmiddels als leiding ook veel van geleerd. Je kunt samen komen, alleen of als je meer over de Bijbel en de geschiedenis wilt weten. Het is een basiscursus met in de eerste cursus deelnemers met leeftijden die uiteenliepen van 22 tot 74. Je komt voor jezelf om kennis te vergaren of je eigen kennis te vermeerderen. Het is zeker geen ‘zieltjes winnen’, maar een mogelijkheid voor mensen een plek te vinden waar ze zich thuis voelen.”

Informatieavond

De cursus wordt inmiddels wereldwijd aangeboden en brengt overal de blijde boodschap. “We gebruiken allemaal dezelfde boekjes en filmpjes. Het aanbod past goed in deze tijd. In een tijd waarin spiritualiteit en de zoektocht van veel mensen actueel zijn. De kerk wil hier haar verhaal naast leggen; een verhaal waar wij telkens weer blij van worden. En we blijven ons verwonderen!” Met tien avonden en met een speciale dag (informeel en in overleg) tussendoor waarin verdieping van relaties met elkaar, met God en jezelf aan de orde komen.
Op maandag 20 januari wordt om 20.00 uur (om 19.45 uur staan koffie en thee al klaar) een informatieavond georganiseerd in de Uitwijk aan de Kerkstraat 2 te Bleiswijk waar belangstellenden welkom zijn.
Voor nadere informatie contact op worden genomen met Wim Hendriks (wr.hendriks@planet.nl, tel. 06 – 11354158) of Arlien Breugem (arlienbreugem@live.nl tel. 06 – 37296907).