woensdag 5 augustus 2020 | week 32
Home » Advertorial » In balans met de valpreventiecursus
Barbara (rechts) en Kelly bereiden zich voor op de cursus.

In balans met de valpreventiecursus

In balans met de valpreventiecursus

Praktijk voor Fysiotherapie en Manuele therapie Houwaart presenteert een nieuwe activiteit; de valpreventiecursus, ontwikkeld door VeiligheidNL. VeiligheidNL zet zich in voor valpreventie bij ouderen. Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen.

Valongevallen vormen een belangrijk en toenemend probleem onder ouderen. Een valongeval is de belangrijkste oorzaak van letsel bij ouderen. Met het oog op de vergrijzing zullen deze aantallen de komende jaren alleen maar toenemen. Een letsel, opgelopen door een valongeval, heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. Gerichte valpreventie is essentieel om deze problematiek een halt toe te roepen en is bovendien ook zeer goed mogelijk. De fysiotherapeuten Barbara de Rooij en Kelly Smallwood volgden een gerichte training en staan nu klaar om met de valpreventiecursus van start te gaan.

‘Dat gebeurt mij niet’

Veel ouderen denken al snel ‘dat gebeurt mij niet’, maar een ongeval zit in een klein hoekje en kan iedereen elk moment van de dag overkomen. De fysiotherapeuten weten: “Als je ouder wordt verandert je lijf en kun je niet altijd meer ‘die stoeptegel lag los, daar mag wel eens naar gekeken worden’ de schuld geven van een onverwachte val of misstap. De cursus werkt aan bewustwording van valrisico’s en is gebaseerd op training van balans, coördinatie, spierkracht en het verminderen van angst voor vallen. Dat gebeurt ook met een stukje theorie waarin we aandacht hebben voor de risico’s van losse kleedjes, draden, slechte verlichting, goed schoeisel en rust inbouwen. Eigen ervaringen komen eveneens aan bod, zodat er bewustwording en inzicht wordt gecreëerd. Tevens tips om de risico’s te verminderen. Vervolgens gaan we aan de slag met oefeningen, gebaseerd op de Tai Chi; oefeningen die ook goed thuis te herhalen zijn.”

De cursus

De valpreventiecursus is geschikt voor iedereen die minimaal los of met behulp van een stok kan staan. Dus niet voor rollatorgebruikers. Dus ook voor mensen die eigenlijk niet meer naar buiten durven.
“Een cursus biedt plaats voor tien tot twaalf deelnemers. Zodra zich voldoende cursisten hebben gemeld kunnen we van start. Voorafgaand aan de cursus organiseren we voor de aanmelders eerst echter een informatie- en testbijeenkomst. De cursus bestaat uit tien weken met in elke week twee lessen van een uur; op de dinsdag- en vrijdagmiddag. Elke cursist ontvangt bij de start een eigen boek met daarin volop informatie en oefeningen om thuis te herhalen. Een deel van de cursus wordt door de verzekering vergoed.”

Aanmelden

De praktijk is in ieder geval tot 6 april a.s. gesloten. Belangstellenden kunnen zich wel al aanmelden voor de cursus of informatie opvragen via praktijk Houweling, tel. 010 – 5113380.