maandag 8 maart 2021 | week 10
Home » Algemeen » Hulpverlening Letland in corona- en wintertijd
Lange rijen bij de kerk in Riga.

Hulpverlening Letland in corona- en wintertijd

Hulpverlening Letland in corona- en wintertijd

Lansingerland – Terwijl veel energie in Nederland zich richt op de coronaproblematiek bleef de zorg voor de medemens in Letland niet achter, ook daar kampt men met deze pandemie en zijn de zorgen erg groot. In het laatste halfjaar van 2020 en begin 2021 heeft de Stichting Hulp Letland getracht zoveel mogelijk hulp te verlenen waar de nood het grootst was en is.

In de vier ouderencentra in het oosten van Letland is de situatie schrijnend. De ouderen verblijven daar, in soms moeilijke hygiënische omstandigheden, met vier tot zes personen op een kleine slaapzaal die ook dient als woonvertrek. Letland nam dan ook direct passende maatregelen en deze centra werden geheel afgesloten voor de buitenwereld en zijn dit nu nog. Door de stichting werden het afgelopen jaar 80 dozen van ieder ruim 30 kilo met kleding, schoenen, incontinentiematerialen en medische hulpmiddelen verstuurd. Ook werd aan deze centra met Kerst financiële hulp geboden om met de ouderen en het verplegend personeel de kerstvieringen op te zetten.

Helpen waar nodig

De gebruikelijke reis in december naar Letland kon niet doorgaan en zodoende konden ook de projecten niet bezocht worden en de opstart naar Kerst niet gemaakt worden. Moeilijk is het momenteel voor de Anglicaanse Kerk in Riga en haar vrijwilligers om het bijzondere project voor de verzorging van de 120 dak- en thuislozen te continueren. Elke zaterdag komen ze naar de kerk voor een warme maaltijd en kleding. Door de regering werd, in verband met corona, de kerk voor dit soort activiteiten gesloten en moeten de maaltijden nu buiten worden uitgedeeld, dit bij een temperatuur, eind januari, van -30 graden en sneeuw. Normaal kunnen deze kansarmen zich, tijdens het nuttigen van de warme maaltijd, opwarmen in de kelder van de kerk en daar de kleding passen. Nu dus niet, daarbij komt nog dat de avondklok geldt van 22.00 uur tot 05.00 uur en deze mensen niet op straat mogen verblijven. Er is noodopvang geregeld, echter, de sanitaire voorzieningen zijn slecht en men kan er niet douchen. Gevolg is dat er onder deze mensen een luizenplaag is uitgebroken en de noodopvang ook als niet veilig wordt ervaren. Net voordat de winter inzette werden door de stichting 10 dozen met warme kleding, schoenen, mutsen en wintersokken opgestuurd die inmiddels allemaal zijn verdeeld. De eerste dozen voor de kerk staan alweer klaar om te worden verzonden. Inmiddels is er ook veel nieuwe winterkleding naar de scholen verzonden, waaronder nieuwe gebreide truien, handschoenen en snowboots en babykleding naar het kinderziekenhuis in Riga. De nood is hoog maar de stichting probeert sinds 1993, nadat de Russische bezetter Letland verliet, te helpen waar dat het hardst nodig is.

Voor meer informatie: Stichting Hulp Letland, 06-29072842, uw bijdrage is welkom op NL44INGB0006719776.