donderdag 3 december 2020 | week 49
Home » Advertorial » Huiswerkklas Lansingerland stimuleert en schept een band
Edith Bronkhorst vindt het fijn om met haar kennis pubers verder te helpen.

Huiswerkklas Lansingerland stimuleert en schept een band

Huiswerkklas Lansingerland stimuleert en schept een band

Bergschenhoek – In de pubertijd gebeurt er van alles. Het puberbrein is volop in ontwikkeling en pubers hebben daarom begeleiding en sturing nodig. In Huiswerkklas Lansingerland leren scholieren onder deskundige leiding van Edith Bronkhorst hun huiswerk maken. Ze krijgen handvatten aangereikt om beter te kunnen plannen en leren.

Marianne Karsemeijer

Edith heeft 22 jaar ervaring in het onderwijs, ze is docent Nederlands en heeft zowel in het basis-, speciaal – als in het voortgezet onderwijs gewerkt. Na al die jaren voor de klas was ze toe aan iets anders, maar wel met een link naar het onderwijs. Door de jaren heen had ze ontdekt dat ze naast het kennis overbrengen ook haar leerlingen duidelijk wilde maken hóe ze het beste konden leren. Zo is ze op het idee gekomen om huiswerkbegeleiding te gaan geven. Ze werkt volgens het principe van ‘Investeren in Leren’, een methode ontwikkeld door drs. Ankie Remijn. Met deze methode leren kinderen hoe ze efficiënter en effectiever huiswerk te kunnen maken.

Vier ‘poten’

Edith. “Ik werk met een groep van maximaal twaalf leerlingen, drie middagen in de week. Ze gaan zelfstandig aan de slag en ik kijk aan de hand van hun manier van werken hoe ze hier verbetering in aan kunnen brengen.” Hiervoor gebruikt ze de methode van Ankie. De methode is gestoeld op vier ‘poten’, vier basisonderdelen, waarvan het brein de eerste is. Het is belangrijk om te weten hoe het brein werkt. Er wordt uitgelegd dat leren bestaat uit vier stappen, waarnemen, begrijpen, oefenen en onthouden en dat het belangrijk is om het brein te ondersteunen door goed te eten, te bewegen en voldoende te slapen. Het tweede onderdeel is school. Hoe werk je toe naar een toets en leer je zien wat er precies gevraagd wordt. Het derde onderdeel is plannen en organisatie. Het vierde punt is motivatie. Met deze punten leren pubers planningen te maken en uit te voeren maar ze moeten wel gemotiveerd zijn. En dat is vaak een probleem. De huiswerkklas kan hier een hulp bij zijn. De leerlingen werken weliswaar zelfstandig, maar zijn wel allemaal bezig met hun huiswerk. Dat stimuleert en schept een band. Ze ontdekken dat als het schoolwerk klaar is ze thuis niet meer aan de slag hoeven en dat je meer kunt leren in minder tijd.

Studeerhuis

Naast de studiegroep met huiswerkbegeleiding biedt Edith sinds begin dit schooljaar ook ‘het studeerhuis’ aan. Bovenbouwleerlingen uit het voortgezet onderwijs en HBO-/universiteitsstudenten kunnen hier in een rustige omgeving zelfstandig studeren.
De locatie van de huiswerkklas en het studeerhuis is kerkgebouw Het Baken, Anthonie van Dijcklaan 1 te Bergschenhoek.
Informatie: www.investereninleren.nl/huiswerkklas-puberbrein/huiswerkklas-lansingerland, Facebook: @huiswerkklaslansingerland of Instagram.