vrijdag 4 december 2020 | week 49
Home » Advertorial » Huisartsenpraktijk biedt voorlichting en tips

Huisartsenpraktijk biedt voorlichting en tips

Huisartsenpraktijk biedt voorlichting en tips

Marsha Lankreijer werkt als praktijkondersteuner bij de huisartsenpraktijk in Gezondheidscentrum Berkel en Rodenrijs (voorheen De Tol). Ze heeft zelf een verpleegkundige achtergrond en volgde tevens een trainerscursus om een Prismacursus aan te kunnen bieden aan patiënten van de huisartsenpraktijk.

Prisma staat voor Pro actieve Interdisciplinaire Self Management educatie. Prisma is begonnen voor mensen met type 2 diabetes die voor controle van hun diabetes verwezen werden naar het ziekenhuis. Het ontwikkelde programma in de cursus is geschikt voor alle mensen met type 2 uit zowel de eerste als de tweede lijn; zowel nieuw gediagnostiseerd als al langer bestaande diabetes.

Twee sessies

Marsha is de enige in de huisartsenpraktijk die de opleiding heeft gevolgd om de cursus te kunnen geven. “We gaan uit van een groep van tien tot twaalf belangstellenden die aan de cursus deelnemen. Ook partners van de patiënten kunnen meekomen. De cursus wordt altijd gegeven met een diëtist die eveneens de opleiding volgde.”
Wat heeft de patiënt aan de korte cursus. “Op een zeer interactieve manier bespreken we hoe het lichaam werkt, wat de eigen invloed daarop is, hoe het beter kan en hoe men zelf signalen kan opvangen en herkennen. Ook komen er tips over voeding, maar de nadruk ligt op zelf management, het ontwikkelen van eigen kracht en het beste uit jezelf halen.”

Uitbreiden

Inmiddels is Prisma verder uitgebreid en ook geschikt gemaakt voor mensen met hart- en vaatziekten. “Tevens zijn er twee doelgroepen toegevoegd waarbij preventie van belang is; preventie van zowel diabetes als preventie van hart- en vaatziekten. Wellicht dat er in de toekomst nog meer cursussen kunnen worden aangeboden.”

Kosteloos

De cursus is van korte duur. Elke cursist krijgt bovendien na afloop een mapje mee met daarin meer informatie, zaken die men zelf kan aanpakken en herkenning van bijvoorbeeld hart- of herseninfarct. Er zijn geen kosten aan verbonden. Zodra voldoende mensen belangstelling hebben voor een dergelijke cursus wordt een datum gepland.
“Mocht u meer informatie willen of wilt u graag op de hoogte worden gehouden van een nieuwe datum? Meldt u dan bij de assistentes van de huisartsenpraktijk. Via de mail wordt u op de hoogte gehouden als er een nieuwe datum wordt gepland.” Op dit moment worden in de praktijk de trainingen gegeven voor mensen met diabetes type 2 of mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Denk bij dit laatste aan het hebben van een hoge bloeddruk, hoog cholesterol of overgewicht.