vrijdag 10 juli 2020 | week 28
Home » Algemeen » Hugo en Anne Troost al 65 jaar een paar

Hugo en Anne Troost al 65 jaar een paar

Hugo en Anne Troost al 65 jaar een paar

Berkel en Rodenrijs – Op zondag 2 februari was het precies 65 jaar geleden dat Hugo Troost (89) en Anne Troost-Mak (89) elkaar het ja-woord gaven. Hugo is een geboren en getogen Berkelaar die het levenslicht zag aan de Bonfut als oudste van vier jongens. Anne woonde tot haar achtste in Schiebroek, waarna ze met de hele familie naar de Zuidersingel verhuisde. Ze leerden elkaar op de lagere school kennen.

Trees Borkus-Henskens

Die school stond aan de Julianalaan waar de kinderen vanuit ’t Rodenrijs dagelijks naartoe wandelden. Hugo zat een klas hoger, want hij wordt in maart al 90 en Anne pas aan het einde van het jaar. Ze speelden met elkaar, kregen een grote vriendenkring en Hugo kwam regelmatig bij Anne thuis. Hij zat in de bouw – ooit als jongen begonnen bij Nederpelt aan het Noordeinde – , evenals vader Mak en ook met de zes broers van Anne kon hij het goed vinden. Hij vond haar wel een aardig ding en ze kregen verkering.

Marine

De bruidegom ging bij de Marine en bleef daar zes jaar als beroeps, waardoor hij onder andere werd uitgezonden naar Korea en zijn latere bruid het moest doen met brieven van ver. Na vijftien maanden kwam hij thuis en trouwde het paar op dezelfde dag in zowel de kerk als op het gemeentehuis. Ze gingen inwonen bij de (schoon)ouders aan de Zuidersingel waar ze later ook zelf in een eigen huis gingen wonen. Het paar kreeg drie dochters en een zoontje dat op jonge leeftijd overleed. Toen hij na zes jaar afscheid nam van de Marine ging Hugo drie maanden aan de slag bij de havenpolitie, maar de bouw trok hem toch meer. Het bedrijf waar hij als projectleider werkte bouwde ook regelmatig in Lansingerland “We realiseerden onder andere de woningen aan de Europasingel, de Laan der Vrijheid en de Rozenhoek in Bergschenhoek.” Toen de kinderen het huis uit waren verhuisde het paar naar een appartement in Bergschenhoek en drie jaar geleden streken ze neer in een appartement in Berkel Centrum. En daar hebben ze geen dag spijt van!

Eigen weg

Hugo en Anne geven elkaar de ruimte en hebben hun eigen hobby’s. Hugo: “Ik was een echte ‘voetbalman’; ik zat meer dan 25 jaar in het bestuur van CVV Berkel en was vijf jaar wedstrijdsecretaris bij TOGB. In Bergschenhoek had ik het naar m’n zin in de Smitshoek waar ik sleutelbeheerder was. Na de sluiting ervan ben ik lid geworden van de soos EchThuis in Berghonk waar we kunnen biljarten, kaarten of zo maar even een praatje te maken.”
“En ik ben een echte huismus,” vult Anne lachend aan. “Wel heb ik enkele jaren achter de bar gestaan bij de Smitshoek, maar ik kan me thuis heel goed vermaken; met lezen, puzzelen en de computer.”
In april wordt het huwelijksfeest gevierd met de kinderen en kleinkinderen. Een van de drie dochters – de beide anderen wonen in Bergschenhoek – woont in Australië en komt die maand met haar gezin naar Nederland om het feest mee te vieren.