dinsdag 20 oktober 2020 | week 43
Home » Algemeen » Hof van Berkel in Meerpolder kan bewoond gaan worden
Er wordt nog volop gewerkt in en rond de woningen.

Hof van Berkel in Meerpolder kan bewoond gaan worden

Hof van Berkel in Meerpolder kan bewoond gaan worden

Berkel en Rodenrijs – Aan de rand van de Groenzoom realiseerden Houweling Architecten uit Bleiswijk en Batenburg Bouw & Ontwikkeling uit Bergschenhoek een uniek project waarvoor medio juni vorig jaar de eerste paal de grond in ging; Hof van Berkel. De zeventien woningen werden onlangs opgeleverd en als je er nu komt zie je rondom en in de fraaie huizen volop bedrijvigheid.

Door Trees Borkus-Henskens

Vanessa was samen met de overburen een van de eerste nieuwe eigenaren die er ging wonen.
“We zijn drie jaar geleden in Berkel neergestreken. Om naar het werk te gaan kwamen we hier dagelijks langs. Toen we eenmaal wisten wat hier gebouwd zou gaan worden waren we meteen enthousiast. Een uniek project met Nul op de meter, circulair bouwen en co-creatie. In het project staan de 4 C’s centraal: comfort, co-design en Cradle to Cradle. Toen we in augustus de sleutel kregen is er vervolgens zes weken keihard geklust om in ons nieuwe huis alles helemaal naar wens te maken. En dat is gelukt; we zijn helemaal happy. Met de woning, de ligging en het prachtige groengebied waar Hof van Berkel aan grenst.”

De tuinman

Slechts een enkel huis is al bewoond, maar aan alle kanten zijn vaklui actief. Schilders, timmerlui, een stukadoor, er wordt aarde en grond gestort, er worden stoepjes gelegd en de tuinman geniet zienderogen. “Een leuke wijk; helemaal up-to-date en hij voldoet aan alle eisen van deze tijd,” heeft hij inmiddels ervaren.
De gezamenlijke groenvoorziening moet nog komen, evenals de voortuinen die met de bewoners samen gemeenschappelijk zijn ontworpen. In elke tuin staat een regenton en er komen zowel een insecten- als een wormenhotel in de Hof van Berkel. Ook een gezamenlijke picknickplek is in het geheel opgenomen.

Soepel

Jan Houweling en Erik Batenburg lopen met een goed gevoel en best een beetje trots langs de fraaie nieuwbouw. “Het was vanaf eerder dit jaar best spannend of we alle materialen op tijd konden krijgen in verband met corona, maar achteraf gezien is de bouw redelijk soepel verlopen.’ Wijzend naar de daken die egaal zwart zijn: “Allemaal voorzien van zonnepanelen, maar zo neergelegd dat het ook direct de uiteindelijke dakbedekking is. Op het hele dak en mooi egaal.”
Met de bouw van Hof van Berkel is een van de laatste nieuwbouwprojecten gerealiseerd die de Meerpolder – op een enkele hoekje of strookje na – compleet maken.