zondag 20 september 2020 | week 38
Home » Algemeen » Hoeve Onderweg: kwaliteit laat je zien
Agnes van Paassen in de stal met kalveren. "Wat je als theorie op papier hebt gezet moet in de praktijk natuurlijk wel kloppen."

Hoeve Onderweg: kwaliteit laat je zien

Zorgboerderij biedt extra hulp bij ontwikkeling

Hoeve Onderweg: kwaliteit laat je zien

In december 2018 verruilden John en Agnes van Paassen hun woning in Schipluiden voor een boerderij in Pijnacker. Met als ultieme droom om van het melkveebedrijf een zorgboerderij te maken. Oftewel een agrarisch bedrijf die aan mensen met een hulp- of zorgvraag een waardevolle dagtaak biedt. Dat is hen inmiddels meer dan gelukt. Sinds kort draagt Hoeve Onderweg zelfs het certificaat van Landbouw en zorg ‘Kwaliteit laat je zien’.

Door Arie van Driel

Hulpboer Frits bij het werkschema. Wie doet wat en wie heeft wat gedaan. Foto’s: Arie van Driel.

Agnes van Paassen, zelf afkomstig uit de gespecialiseerde gezinszorg: “Dat het even duurde voordat wij het certificaat binnen hadden, is makkelijk te verklaren. Om aan alle wettelijke eisen te voldoen en voor alles waar je tegen aan loopt een protocol verzinnen, daar ben je zo een jaar mee bezig. Wat je als theorie op papier hebt gezet, moet in de praktijk natuurlijk wel kloppen. Hoe kan je in theorie de veiligheid van de mensen op de boerderij garanderen? Wat doe je wanneer je hulpboeren onderling ruzie krijgen? Of wanneer ze onzeker zijn. Als er sprake is van diefstal. Van overlijden. Het antwoord op al die en nog veel meer vragen, het protocol zeg maar, hebben we in een kwaliteitssysteem gezet. Dat is goed gekeurd. Met het certificaat als gevolg.”

ADHD

Op de zorgboerderij aan de Onderweg in buurgemeente Pijnacker zijn zeven hulpboerinnen en -boeren actief. Zij helpen met het verzorgen van de dieren, helpen bij het schoonmaken van de stallen en hokken en timmeren als dat nodig is een konijnenhok of kippenren. De doelgroep van hulpboeren kan iemand met een licht verstandelijke beperking zijn of een autisme stoornis. Jongeren die wat extra zorg nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen, En weer een ander heeft bijvoorbeeld ADHD.
Agnes: “De doelgroep is achttien jaar en ouder. In de regel worden zij door een coach of hulpverlener naar onze zorgboerderij doorgestuurd. Al kan het ook puur vanuit de ouders gaan. De vader van Frits fietste hier op een dag langs en wist het meteen: dit is iets voor mijn zoon. Wij bieden regelmaat en structuur. Daarnaast, voor iemand die na een heftige burn-out in alle rust wil werken aan een terugkeer in de maatschappij is Hoeve Onderweg een goede plek.”

Knuffelen

Los van de doelgroep, jongeren zijn op woensdagmiddag en zaterdagochtend welkom. Agnes: “Alle kinderen hebben een eigen konijn die ze uitlaten en trucjes leren. Omdat ze hier met een doel komen, is het knuffelgehalte hoog. Knuffelen geeft bepaalde prikkels af die voor ontspanning zorgen. Vandaar uit werken we aan het behalen van de doelen van de kinderen. We willen hen laten zien dat wat ze doen, daar ook goed in zijn. Hen het zelfvertrouwen terug te geven, zeg maar.”
In een van de stallen hangt het werkschema (regelmaat en structuur) van de hulpboeren. Daarop staat nauwkeurig aangegeven wie per dag wat moet doen en wie wat heeft gedaan. Agnes: “Doordat we het op deze voor iedereen duidelijke manier bijhouden, weten we zeker dat bijvoorbeeld de kippen niet vier keer per dag zijn gevoerd en de konijnen niets te eten hebben gekregen. Zo blijft het overzichtelijk voor onze hulpboeren.”

Boerenwerk

Frits is een van hen. Vol trots wijst de inwoner van Berkel en Rodenrijs op een kalfje in de stal. Hij heeft geholpen bij de bevalling. Van Frits – overigens een verdienstelijk korfballer bij WION in Rotterdam – kreeg het de naam Romy mee. Op Hoeve Onderweg geven de hulpboeren alle kalfjes een naam. Twee dagen in de week begint voor Frits met het voeren van de kalveren om acht uur ’s ochtends het echte boerenwerk. Daarna volgen de konijnen, de kippen, de geiten en de ezel Jan. Zonder de functionele inbreng van alle andere dieren – inclusief de koeien in de wei – te kort te willen doen, op Hoeve Onderweg heeft het muildier een belangrijke taak. Jan is een echt knuffeldier. Agnes: “Onze ezel voelt aan wanneer hulpboerinnen en -boeren gespannen zijn. Door hem te knuffelen, en dat doet hij maar wat graag, voelen zij zich al vrij snel veel meer ontspannen.”