dinsdag 14 juli 2020 | week 29
Home » fbpost » Hoeksenaren trotseren als eersten De Rotte
 Begeleid door een boot zwommen de vijf in één dag de hele Rotte af; van de oorsprong bij Moerkapelle tot Crooswijk.

Hoeksenaren trotseren als eersten De Rotte

Hoeksenaren trotseren als eersten De Rotte

Bergschenhoek – De hele Rotte afzwemmen van Moerkapelle tot hartje Rotterdam; dat was de uitdaging die Hoeksenaren Thijs Boogert, zijn partner Tineke van den Berg, Bleiswijker Martin van Gool en de Rotterdammers Jerwin Tholen en Sjaak Hofwegen vorige week aangingen.

Trees Borkus-Henskens

“We houden wel van een uitdaging,” lacht Thijs die zelf langs De Rotte in Bergschenhoek woont en vroeger wedstrijdzwemmer was. Tineke was deelnemer aan triatlons op professioneel niveau en dus ook een geoefend zwemmer. “We zwemmen graag in open water. Hier in De Rotte moet je altijd rekening houden met roeiers en andere boten en ook met wat modderiger omstandigheden, maar in de Zevenhuizerplas heb je daar geen last van en is bovendien het water helder en schoner.”
Over het spontane initiatief: “Het is volgens mij nog niet eerder gebeurd dat De Rotte in één dag werd afgezwommen; van de oorsprong tot het einde. Het leek ons leuk en toen we dit idee opperden bij drie maatjes die we tegenkwamen bij de Zevenhuizerplas werd het idee al snel een plan dat om uitvoering vroeg.” Zaterdag 14 september gingen ze in alle vroegte – en best nog kil om acht uur – van start vlak achter de A12 op 600 meter afstand van de molen. In een ondiepe sloot en vervolgens de A12 onderdoor richting het recreatiegebied.

De Laurenskerk

Regelmatig – gemiddeld om de twee kilometer – werd onderweg een pauze ingelast en bovendien werden de zwemmers begeleid door een boot. Bij hun eigen huis stonden vers gebakken pannenkoeken te wachten en werd de pauze iets langer. Maar met het einddoel – de Laurenskerk – voor ogen wachtte vervolgens elke keer weer een duik De Rotte in. Iedereen zwom in z’n eigen tempo en in de pauzes werd op elkaar gewacht om samen weer aan het volgende stuk te beginnen. Met langs de oever regelmatig enthousiaste reacties van passanten of bekenden die hen aanmoedigden.
Na 10 kilometer probeerde de ‘man met de hamer’ bezit van hun spieren te nemen, maar dat lieten ze niet gebeuren. En toen moest de grootste uitdaging nog komen; de stad in en door Crooswijk. “Na 14 kilometer besloten we bij elkaar te blijven en samen de stad in te zwemmen. Toen begrepen we ook waar Crooswijk zijn naam aan dankt; we arriveerden groen bij de eindstreep, helemaal onder het kroos! Met in dat laatste stukje ook verbaasde gezichten langs de kant, want daar zwemt zelden of nooit iemand. We werden opgewacht door bekenden die getuigen waren van onze geslaagde tocht: in totaal 19,3 kilometer in ruim vijf uur zwemmen!”
Of er een tweede poging volgt? “Eerst deze eerste maar eens laten bezinken. Het was heel gaaf, maar of we het nog eens doen? Het ging om de uitdaging en dat leverde een leuke en sportieve dag op. Een spontaan initiatief, dus wie weet.”