donderdag 3 december 2020 | week 49
Home » Algemeen » Hoekse Roos leert de luchthaven beter kennen
Roos maakt een bijzondere tijd mee als stagiaire op de luchthaven.

Hoekse Roos leert de luchthaven beter kennen

Hoekse Roos leert de luchthaven beter kennen

Bergschenhoek – Bergschenhoek en Rotterdam The Hague Airport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze kern van Lansingerland ligt het dichtst van de drie bij de luchthaven en de bewoners zien de toestellen bovendien regelmatig over komen. Toen Roos Boshart, derdejaars student aan de Hogeschool Rotterdam in de studie Communicatie en woonachtig in Bergschenhoek, een stageadres zocht bekeek ze de mogelijkheden in de omgeving.

Trees Borkus-Henskens

“Ik zocht iets waarbij ik de sfeer van de onderneming kon meekrijgen en waarbij tevens de mogelijkheid bestond zelf iets aan te kunnen pakken. Werkervaring opdoen in een periode waarin bij veel bedrijven anders gewerkt wordt in verband met de komst van corona. Ik besloot bij de luchthaven langs te gaan en te informeren wat de mogelijkheden waren. Daar bleek dat de deur er al geruime tijd open staat voor stagiaires van verschillende opleidingen. Op 1 september mocht ik beginnen.”

Enquête

De luchthaven was geen onbekend terrein voor Roos, want diverse keren reisde zij al vanaf RTHA naar een (talen)studie- of vakantiebestemming. “Ik wist dus dat er diverse doelgroepen gebruik van maken; zowel zakelijk als privé en met een vakantiebestemming. Het is voor veel mensen een makkelijk toegankelijke luchthaven, maar hij heeft ook veel impact op de omgeving; de lusten en lasten worden gedeeld met de omgeving. Daarom is aansluiting met de omgeving cruciaal in ons bestaansrecht.”
Als stagiaire werd dat haar eerste en belangrijkste taak om op te pakken: om diverse zaken in beeld te brengen over het samengaan van de luchthaven en de omgeving. Met daarin vragen centraal als: wat willen de mensen weten van de luchthaven en hoe kunnen we de communicatie nog verder verbeteren. Inmiddels is een enquête gereed en volgt nog een onderzoek naar de omgeving via social media en interviews. Via www.rtha.com/burenonderzoek kan de enquête worden ingevuld.
Als tweede taak sluit het meewerken aan de opzet van een nieuw intranet mooi aan bij de opdracht die Roos van school meekreeg: het analyseren van de organisatie. Ook maakt ze deel uit van het speciale team dat in coronatijd video-opnamen maakt en nieuwsbrieven verzorgt voor alle medewerkers. “Met name bij alle thuiswerkers bestaat de behoefte toch die verbondenheid – die hier op de luchthaven sterk is – te blijven voelen. Daar is RTHA Boulevard voor in het leven geroepen. Met naast wetenswaardigheden op en rond de luchthaven tevens webinars om elkaar goed te blijven informeren. Bovendien is eind oktober de nieuwe website gereed.”

Anders

Roos maakt een bijzondere tijd mee als stagiaire op de luchthaven, want het is er stil en ze ontmoet maar een zeer beperkt aantal collega’s.
“Ik begon hier precies op de dag dat de nieuwe brandweerkazerne werd geopend, dus een feestelijke start. Maar daarna werd het stil en begon de periode van flexibele inzet, alert blijven en plannen. Toch anders dan in andere jaren. Wat ik hier met name leuk vind – en dat merk je ook als je deel uitmaakt van het team rond RTHA Boulevard – is de motivatie van de medewerkers. In een relatief kleine organisatie waar iedereen nodig is en waar gewerkt wordt in een bijzondere sfeer. De Rotterdamse aanpak is hier duidelijk aanwezig: we doen het met elkaar en maken er iets goeds van!”
Medio januari zal Roos als stagiaire afscheid nemen van haar eerste stageplaats. Nu al weet ze – en dat was ook al haar ervaring en verwachting bij het eerste kennismakingsgesprek – dat ze er veel heeft geleerd en er met veel plezier op kan terugkijken. Want als ze vertrekt ligt er ongetwijfeld een goed rapport van haar opdracht de communicatie nog verder te verbeteren met de omgeving en met inzicht over hetgeen de mensen uit de omgeving graag willen weten.