dinsdag 2 juni 2020 | week 23
Home » Regio - Lansingerland » Hoe werkt schadevrije jaren bij een motorfiets?

Hoe werkt schadevrije jaren bij een motorfiets?

— Ingezonden mededeling —

In Nederland moet je je auto verzekeren. Dit is wettelijk verplicht gesteld door de overheid. Hierbij kies je waarschijnlijk voor de goedkoopste autoverzekering, want je wilt natuurlijk niet te veel betalen. Zo’n zelfde plicht geldt ook bij motorfietsen. Als je een motor hebt dan moet je deze dus ook verplicht verzekeren in ons land.

Als je gaat kijken naar een motorverzekering dan zul je onder meer te maken krijgen met schadevrije jaren. Hier zal de verzekeraar dan namelijk waarschijnlijk naar vragen omdat ze moeten weten hoeveel schadevrije jaren beschikbaar zijn. Dit kan best een lastige vraag zijn als je hier weinig tot geen verstand van hebt. Het gevolg van deze vraag is dan ook regelmatig een misverstand. Men weet bijvoorbeeld helemaal niet wat schadevrije jaren zijn of hoe het systeem werkt. Toch is dit wel van belang om te weten, want het aantal beschikbare schadevrije jaren zal invloed hebben op het premievoordeel dat je krijgt.

Dit is dan ook waarom verzekeraars vragen naar het aantal schadevrije jaren dat beschikbaar is. Met schadevrij rijden op je motor kun je dus een korting krijgen. Daarnaast kun je bij schade een toeslag claimen op jouw bruto motorverzekeringspremie. Dit staat ook wel bekend als het bonus/malus systeem. Als je een oldtimermotorverzekering hebt dan zullen de schadevrije jaren niet van toepassing zijn. Schadevrije jaren bouw je op nadat je jouw eerste motorverzekering hebt afgesloten. Als je een jaar geen schade hebt geclaimd dan zul je één schadevrij jaar opbouwen.

Je bouwt schadevrije jaren per voertuig op. Met andere woorden, als 5 schadevrije jaren op een autoverzekering dan staat die puur op die verzekering. Als je dan ook nog je motor wilt verzekeren dan zullen deze 5 schadevrije jaren van de auto niet gelden voor je nieuwe motorverzekering. Hier moet je dus opnieuw schadevrije jaren voor gaan opbouwen. Overigens is het meestal wel mogelijk om de schadevrije jaren tussen 2 motorrijtuigverzekeringen te koppelen.

Je kunt dan dus de schadevrije jaren van je autoverzekering koppelen aan je motorverzekering. Daarnaast kun je het vaak ook andersom doen. Hoe dit werkt valt het beste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Op de autoverzekering heb je bijvoorbeeld 5 schadevrije jaren opgebouwd, terwijl je nog geen schadevrije jaren hebt voor de motorverzekering. Als je ervoor kiest om beide verzekeringen te koppelen dan kunnen de schadevrije jaren meeliften waardoor je een premiekorting krijgt op de motorverzekering. Alsnog heb je dus geen schadevrije jaren op je motorverzekering, maar toch krijg je een voordeel. Om dit te kunnen doen moet je overigens wel beide voertuigen bij dezelfde verzekeraar verzekeren.

Om de schadevrije jaren te kunnen opbouwen is het van belang om de juiste persoon als de meest regelmatige bestuurder aan te geven op de verzekeringsaanvraag. De verzekeringnemer is dan ook degene die de schadevrije jaren opbouwt. Over het algemeen zal de bestuurder die het meest regelmatig op de motor rijdt ook degene is die de verzekering afsluit, maar dit is niet altijd het geval. De meest regelmatige bestuurder bouwt dan dus geen schadevrije jaren op, want dat doet de verzekeringnemer.

Stel, je stapt over van de ene verzekeraar naar een andere aanbieder of je eindigt de motorverzekering omdat je je motor hebt verkocht. Wat gebeurt er dan met de schadevrije jaren? Nou, die worden door de verzekeraar geregistreerd in Roy-Data. Dit is een digitaal systeem waarin de Nederlandse verzekeraars de schadevrije jaren registreren als een motorrijtuigverzekering wordt beëindigd. Als je later een nieuwe verzekering afsluit dan zullen de schadevrije jaren door je nieuwe verzekeraar opgehaald en gebruikt worden. Zodoende maak je alsnog gebruik van jouw opbouw aan schadevrije jaren.