vrijdag 25 september 2020 | week 39
Home » Algemeen » Hoe autisme drievoudig gezegend werd in het gezin van Bianca
Op 17 september verzorgt Bianca een presentatie van haar boek in Berkel en Rodenrijs.

Hoe autisme drievoudig gezegend werd in het gezin van Bianca

‘Aan mij zie je niets’

Hoe autisme drievoudig gezegend werd in het gezin van Bianca

Bergschenhoek – Bianca de Vrind-Zegers heeft een boek geschreven over het autisme in haar gezin; autisme bij de kinderen en bij haarzelf. Het wordt uitgegeven door Scholten Uitgeverij te Zwolle en op 17 september geeft ze een boekpresentatie in Berkel en Rodenrijs waar ze officieel het eerste exemplaar uitgereikt zal krijgen door Cees Scholten zelf.

Trees Borkus-Henskens

Velen zullen de Hoekse Bianca kennen als fluitiste, maar ze is ook schrijfster. “Ik heb diverse cursussen op het gebied van creatief schrijven gevolgd en ik heb succesvol meegedaan aan diverse schrijfwedstrijden. Sinds een jaar heb ik een eigen blog: www.zokunjetookzien.nl en ben ik betrokken bij Scholten Uitgeverij als corrector. En nu is ook mijn eerste boek ‘Aan mij zie je niets’ verschenen.”

Autobiografie

‘Aan mij zie je niets’ is een autobiografie over autisme. “Door mijn ogen beleef je hoe het is om als meisje op te groeien in een tijd waarin er nauwelijks iets bekend was over autisme. Pas toen ik zelf moeder was ontdekte ik via mijn kinderen waarom ik me altijd zo anders heb gevoeld.”
Bianca vertelt over haar eigen leven: “Ik wist altijd wel dat ik ‘anders’ was. Ik werd gepest, was depressief en vond het moeilijk zelfstandig te worden. Ik lette goed op leeftijdgenootjes en leerde mijn anders zijn steeds beter te camoufleren, maar ik bleef me van kinds af aan een soort ‘buitenlander’ voelen. Ik vond heel andere dingen leuk en hield me daar ook veel intensiever mee bezig dan andere kinderen. Ik hield van klassieke muziek, luisterde nergens anders naar en studeerde fluit alsof mijn leven ervan afhing. Ik kon de hele dag bezig zijn met het natekenen van iets en dat dan bijna fotografisch neerzetten. Ik liet me dan door niets afleiden. Mijn huiswerk deed ik door alles letterlijk uit mijn hoofd te leren. Alles wilde ik tot in detail weten en snappen. Later bleek ik een talent voor talen te hebben en leerde in vier maanden Portugees en vervolgens in een maand Spaans spreken. Taal voelt voor mij als muziek en daar kan ik goed mee overweg.” Ze vervolgt: “Vroeger was er niet zoveel bekend over autisme, dus niemand begreep mij en ik voelde me erg eenzaam. Ik heb vaak gedacht dat ik een foutje van God was.”
Tijdens een werkvakantie bij christelijke zendelingen, leerde Bianca haar man kennen. Zelf werkten ze later samen als zendelingen in vier verschillende landen. “Je leert elkaar dan goed kennen. Ik leerde ook God beter kennen. We kwamen terug naar Nederland toen we ons eerste kindje verwachtten.”

Ze lijken op mij

“Onze zoon was nog heel jong toen ik al merkte dat hij anders was. Hij leek op mij, dus ik vond het niet vreemd. Hij was anders; nou en! Een heel leuk kind. Toen hij eenmaal naar school ging werd ons tijdens een oudergesprek verteld dat hij opvallend intelligent was, maar ook kenmerken van autisme had. Ik verzette me tegen die term, want ik wilde geen label op mijn kind. Toen hij toch echt autisme bleek te hebben, zijn we daar een cursus over gaan volgen. Er ging een wereld voor me open. In een van de studieboeken werd het verschil in ontwikkeling beschreven. Daarin herkende ik mijn eigen jeugd. Dat was wel even slikken.” Na hun eerste zoon volgde een dochter en nog een zoon, die ook autistische trekken bleken te hebben. Na de kinderen liet ook Bianca zelf zich diagnosticeren. “Twee jaar geleden hoorde ik officieel dat ik autisme heb. Eindelijk vielen de puzzelstukjes in elkaar. We krijgen nu ouderbegeleiding en gezinscoaching om steeds beter met het autisme in ons gezin om te leren gaan.”

Het boek

Over het hele proces is Bianca een boek gaan schrijven waar ze ruim negen maanden aan werkte en waar ze een uitgever voor vond die bij haar als schrijfster paste. “In de hoop dat mensen er herkenning in vinden.”
‘Aan mij zie je niets’ is te bestellen bij www.scholtenuitgeverij.nl, bij de boekhandel of, als je in de regio Lansingerland woont, rechtstreeks bij Bianca door een mailtje te sturen naar contact@zokunjetookzien.nl. Je ontvangt dan een uniek door haar gesigneerd exemplaar.
Op 17 september verzorgt Bianca een presentatie van haar boek in Berkel en Rodenrijs. Bianca zal de avond zelf muzikaal omlijsten op de dwarsfluit met pianiste Kate Yunyoung Kang. Na de presentatie zal er nog gelegenheid zijn om na te praten en kan het boek zowel aangeschaft als gesigneerd worden. De toegang tot de avond is gratis, maar reserveren is verplicht in verband met coronamaatregelen en het beperkte aantal plaatsen. Info: www.zokunjetookzien.nl en reserveren kan via contact@zokunjetookzien.nl.