maandag 1 maart 2021 | week 09
Home » Regio - Lansingerland » Hierom moet je goed letten op de vering en schokbrekers van je auto

Hierom moet je goed letten op de vering en schokbrekers van je auto

— Ingezonden mededeling —

De veren en schokbrekers van je auto zijn belangrijke onderdelen. Als je van bandenmaat verandert dan is het bijvoorbeeld van belang dat je ook de vering van de auto aanpast. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de veren toe zijn aan vervanging, wat ook zeker kan gebeuren bij de schokdempers van je vierwieler. Langzaam maar zeker zullen deze onderdelen verslijten. Toch zal het erg lang duren voordat je zult merken dat de rijkwaliteit van de auto slechter wordt. Desondanks zul je ooit een sponzig gevoel merken bij het sturen, dit kun je na een tijdje niet meer negeren. Vaak heeft dit als oorzaak dat de schokdempers versleten zijn.

Veelvoorkomende defecten en symptomen

De schokdempers kunnen dus last hebben van slijtage. Dit zul je merken doordat je vreemde geluiden, waaronder geklop, hoort tijdens het rijden. Ook kan de wagenbak van de ene naar de andere zijde bewegen tijdens de rit. Daarnaast helt de auto naar achteren of naar voren als je remt of accelereert. Bovendien zal er contact tussen de wagenbak en metaal voelbaar zijn als je over een heuvel rijdt. Daarnaast kan er ook mechanische schade of corrosie van de stang van de schokdemper zijn. Een verlengde remweg is hier een symptoom van, terwijl er ook olie uit de schokdemper kan lekken. Bovendien hoor je vreemde geluiden uit de ophanging komen bij het accelereren, maar ook als je over een heuvel rijdt. Ook kan de stangafdichting van de schokdemper gescheurd zijn, wat je onder meer merkt doordat de auto minder makkelijk stuurt en zal slippen in bochten. Bovendien slijten de banden ongelijk en zijn olievlekken duidelijk zichtbaar op en naast de schokdemper. Een ander symptoom hiervan is dat je geklap uit de schokdemper hoort tijdens het rijden.

Waar kun je een vervangend onderdeel kopen?

Als een schokbreker of veer in je auto inderdaad toe is aan vervanging dan is het natuurlijk zaak om zo’n onderdeel aan te schaffen. Hierbij heb je diverse mogelijkheden. Vervangende onderdelen vindt u op onderdelenstore24.nl. Soms is het beter om een nieuw onderdeel te overwegen, dit scheelt tijd, aangezien u voor elke auto een reserveonderdeel uit de catalogus kunt kiezen en u er ook zeker van kunt zijn dat het nieuwe onderdeel u langer van dienst zal zijn. Bovendien zal dat helemaal niet zo duur zijn. Vaak zal een schokbreker voor in je auto tussen de 20 en 50 euro kosten, terwijl veren vele malen goedkoper zijn. Ook kun je eens kijken op Kuijpers, wat een bedrijf is dat onderdelen uit auto’s recyclet, dus ook veren en schokdempers. Gebruikte onderdelen zijn goedkoper. Maar het is de moeite waard eraan te denken dat de selectie van reserveonderdelen specifiek voor uw auto langer kan duren.

Kun je zelf een schokdemper vervangen?

Nadat je een vervangend onderdeel hebt gekocht is het natuurlijk zaak om de kapotte schokdemper te vervangen. Over het algemeen wordt aangeraden om dit te laten doen door een autogarage. Het is namelijk best lastig, terwijl je ook speciale gereedschappen nodig hebt. Bovendien moet je na het vervangen de uitlijning van de wielen bijstellen, wat alleen gedaan kan worden door een professionele monteur. Het wordt dus aanbevolen om de auto samen met de vervangende schokdempers naar een autogarage te brengen voor dit klusje.