vrijdag 4 december 2020 | week 49
Home » Nieuws » Het was feest, want er mocht weer gelopen worden
Warm weer in de Groenzoom waar de lopers hun weg zochten. Foto: Rob Veldkamp.

Het was feest, want er mocht weer gelopen worden

Burgemeester verricht startschot Lansingerland Summer Run

Het was feest, want er mocht weer gelopen worden

Berkel en Rodenrijs – Afgelopen zondag werd het eerste corona-proof loopevenement van Lansingerland georganiseerd. Na maanden zonder wedstrijden was de Groenzoom een ideale omgeving, zeker met het in acht nemen van de anderhalve meter een geslaagd evenement. Om tien uur ging de LOXAM Lansingerland Summer Run van start. De eerste loper had de eer om door burgemeester Pieter van de Stadt, zelf enthousiast hardloper, te worden weggeschoten.

Rien Kuyvenhoven

Organisator Rob de Hair had maar weinig woorden nodig om deze dag te karakteriseren: “We zijn er trots op dat ons evenement kon doorgaan. We hebben alle regels goed doorgebrieft en het was alleen nog afwachten hoe men hierop zou reageren. Dat de lopers enorm graag willen, werd wel duidelijk uit de vierhonderd inschrijvingen die we hebben ontvangen”, aldus een tevreden inwoner van Berkel en Rodenrijs. “Er zijn heel veel evenementen afgelast. Al tijdens de corona-periode dachten wij na hoe wij hardlopers een plezier kunnen doen door een evenement te organiseren dat wél zou kunnen doorgaan”, aldus Rob de Hair namens de organisatie WPR. “Zodra het weer mogelijk was, hebben wij direct een vergunning aangevraagd en die in goed overleg met de gemeente Lansingerland gekregen.” Blij was hij ook met de medewerking van theetuin De Hichte die voor de ingang het hele gebeuren van start zag gaan. Tevens was namens de gemeente de Horeca Evenementen coördinator van de politie, Hans Ceelen, aanwezig die tot tevredenheid constateerde, dat de anderhalve meter door de deelnemers goed werd nageleefd. “Normaal gesproken is een wedstrijd binnen een paar uur voorbij. Nu werd er per loper om de twintig seconden gestart, waardoor het allemaal meer tijd in beslag nam. Maar het verliep uitstekend. Er was behalve handhaving, geen politie nodig.”

Compliment

De tijdwaarneming verliep volgens het systeem, dat bekend is van de tijdrit bij het wielrennen. Men start één voor één, 20 seconden na de voorganger. Start en finish waren op de Kleihoogt. Alle deelnemers ontvingen een medaille na 5 of 10 km corona-proof rennen.
Burgemeester Pieter van de Stadt zag met voldoening dat zijn gemeente weer als één van de eerste een sportief loopevenement binnen de gemeentegrenzen had. Hij was al vroeg aanwezig. Voordat hij het startschot mocht lossen, liet hij zich bijpraten over de gang van zaken en over de veiligheid die in acht werd genomen. “Ik sta er van te kijken hoe gedisciplineerd het allemaal verloopt. Een pluspunt voor de organisatie en de deelnemers. Ook als burgemeester ben je blij, dat er voor de sporters na maanden van stilstand weer iets wordt georganiseerd”, aldus een tevreden burgemeester.

Bekende namen

Leuk voor de organisatie was het dat ook bekende namen in de loopsport met hun aanwezigheid deze Lansingerland Summer Run nog mee gestalte gaven.
Letitia Vriesde, vijf maal deelnemer aan de Olympische Spelen, kwam voor de tien kilometer. Letitia Vriesde is de succesvolste atlete die Suriname ooit gekend heeft. Zij is de Zuid-Amerikaanse recordhoudster voor de 800, 1000 en de 1500 meter outdoor en indoor en tevens voor de 3000 meter indoor. Verder heeft ze de nationale records voor alle afstanden tussen de 400 en de 10.000 meter op haar naam staan.
Mauro Visser liep ook mee. Visser is een Nederlandse handbalster die uitkwam in de Duitse Handbal-Bundesliga voor SG BBM Bietigheim. Na het seizoen 2019/2020 zette de 34-jarige Visser een einde achter haar handbalcarrière. Knieproblemen dwingen Visser er toe om te stoppen waarna ze zich op het lopen is gaan concentreren.
De complimenten voor de organisatie waren niet van de lucht deze middag, want wedstrijden blijven het ultieme doel voor sporters. “Het is goed zo”, analyseerde Rob de Hair zijn wedstrijddag. “Want het is een feest omdat er weer echt gelopen mocht worden!”