zondag 12 juli 2020 | week 28
Home » Algemeen » Het Tolhek feestelijk geopend
Tijdens de rondtoer in de huifkar werd even gestopt bij De Hichte waar een toost werd uitgebracht op Het Tolhek.

Het Tolhek feestelijk geopend

Het Tolhek feestelijk geopend

Berkel en Rodenrijs – Onder grote belangstelling werd woensdagmiddag 19 juni het herbouwde Tolhek midden in De Groenzoom geopend. Die taak was weggelegd voor de burgemeesters van de beide gemeenten waar voorheen tol ’t Meerhek tussen stond: burgemeester Pieter van de Stadt van Lansingerland en burgemeester Francisca Ravestein van Pijnacker-Nootdorp.

Trees Borkus-Henskens

Het Tolhek verwijst naar de historie van dit gebied en maakt een verbinding tussen beide gemeentes in natuur- en recreatiegebied De Groenzoom. Het gerestaureerde tolhek is het resultaat van een burgerinitiatief uit 2017 van de Oudheidkundige Vereniging van Berkel en Rodenrijs dat werd toegekend door de Raad.

In stijl

Speciaal voor deze gelegenheid was ome Jacob Overmeer uit een ver verleden present; met op zijn buik een oude beurs om tolgelden te innen en bovendien in zijn hand een grote bos oude sleutels waar ook de passende sleutel voor het tolhek tussen zat. Cor Overmeer, voorzitter van de Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs, heeft zich samen met anderen in de afgelopen jaren ingespannen om het Meerhek, zoals het vroeger heette, terug te plaatsen. Niet helemaal op precies dezelfde plek als vroeger- aan het eind van de Klapwijkseweg – want daar ligt nu de N470. Een klein stukje verderop, op de grens van Pijnacker en Lansingerland, met de Groenzoom op de achtergrond en met zichtlijnen naar zowel Pijnacker als Berkel en Rodenrijs en Zoetermeer.

Droge voeten

De historische waarde van het tolhek mag niet worden onderschat. Het oorspronkelijke hek dateert uit 1548 en het was bedoeld voor wat de naam al aangeeft: het heffen van tol van mensen die tussen het Oostmeer en het Westmeer door van Berkel naar Pijnacker of terug wilden. “Dat pad was de enige mogelijkheid om met droge voeten of met paard en wagen door het veenmoeras te komen,” weet Cor. De opbrengst van de tol werd gebruikt voor het onderhoud van de weg en de twee bruggen op het pad. De beide burgemeesters onthulden na het openen van het hek ook een informatiebord over Tol ’t Meerhek (Tolhek). Hierop staat de geschiedenis van dit tolhek te lezen. Het tolhek was eens een grens tussen beide gemeenten, maar nu vormt het een verbinding midden in het groen. Geen zorg voor fietsers en wandelaars; het hek staat altijd open en de doorgang is voor iedereen gratis! Na de opening konden belangstellenden nog een tocht in een huifkar maken door De Groenzoom. Een gebied van rust en ontspanning in een drukke omgeving. “Je hoort hier de rust van de natuur,” aldus ome Jacob Overmeer. Tijdens de rondtoer in de huifkar werd even gestopt bij De Hichte waar een toost werd uitgebracht op Het Tolhek.