dinsdag 14 juli 2020 | week 29
Home » Algemeen » Het recept tegen eenzaamheid

Het recept tegen eenzaamheid

Het recept tegen eenzaamheid

Bergschenhoek – Eenzaamheid is één van de grootste maatschappelijke uitdagingen in Nederland, met name onder ouderen. De gemeente Lansingerland, Welzijn Lansingerland en ShareDnD, slaan de handen ineen om de eenzaamheid te bestrijden en mensen te verbinden. Zij doen dit door middel van een uniek concept waarbij met elkaar eten centraal staat.

Door Marianne Karsemeijer

“Het beleid vanuit de overheid is erop gericht dat ouderen langer thuis kunnen wonen. De gemeente doet hier ook van alles aan”, zegt Ton Dekker van het activiteitenbureau van Welzijn Lansingerland. Welzijn heeft nu vier locaties, in Huize St. Petrus en Wel-Kom!, beide in Berkel en Rodenrijs, Ontmoet! in Bergschenhoek en De Leeuwerik in Bleiswijk. Op deze locaties worden allerlei activiteiten voor ouderen georganiseerd. De bedoeling is dat mensen vanuit de wijk elkaar daar ontmoeten, actief bezig zijn. Iedere week kan er op donderdag of vrijdag met elkaar gegeten worden. “Deze locaties vormen de kern, het huis van de wijk”, zegt Ton. “Daaromheen organiseren we ook activiteiten en maaltijden bij de plaatselijke horeca.”

Samen eten

Om nog meer ouderen te kunnen bereiken heeft Ton contact gezocht met ShareDnD. Dit staat voor Share Drinks and Diner. Het is een online platform dat de mogelijkheid biedt om uit eten te gaan bij een hobbychef in een huiskamerrestaurant. Via een website kan een hobbychef een profiel aanmaken en daarop zijn menu’s presenteren. Gasten kunnen zich hiervoor inschrijven en betalen via de site. “Welzijn heeft samen met de gemeente het plan opgevat om dit concept te adopteren en geschikt te maken voor Lansingerland”, zegt Ton. “Het is de bedoeling dat we in een wijk voldoende hobbychefs werven. Mensen kunnen dan in hun eigen wijk bij zo’n hobbychef aanschuiven en tegen betaling van een klein bedrag, maximaal € 15,-, genieten van een heerlijk diner en elkaars gezelschap. Ook zijn we bezig met Wolfert Lansing. Samen met een aantal hobbychefs en leerlingen van de school willen we maaltijden voor ouderen gaan aanbieden. De bedoeling is om voor zo’n 60 à 80 gasten te koken. Leraren van de horeca-afdeling van de school kunnen de hobbychefs bijstaan, zodat er een gezonde maaltijd kan worden geserveerd.”

Subsidie

Nick Plokkaar is mede-eigenaar van ShareDnD. Hij vertelt dat het concept nu voornamelijk gebruikt wordt voor groepsboekingen, familiediners en dergelijke. Om dit nieuwe idee rendabel te kunnen maken is de steun van gemeentes en welzijnsorganisaties nodig. De gemeente Lansingerland reageerde direct enthousiast op het idee en heeft subsidie beschikbaar gesteld om het te kunnen realiseren. Bovendien denken ze actief mee via de werkgroep ‘Samen aan zet’ en ondersteunen het project waar zij kunnen. De voorbereidingen om het project te kunnen lanceren zijn in volle gang. De website wordt gebouwd, de flyers en schorten zijn klaar. Komende weken zal met de promotie gestart worden.
Op 15 mei gaat het project van start en wordt het eerste diner georganiseerd door een hobbychef uit Lansingerland. Bij dit diner zal wethouder Ankie van Tatenhove aanwezig zijn.

Op www.sharednd.com is meer te lezen over de organisatie. De speciale website voor Lansingerland (www.lansingerland.sharednd.nl) gaat op 15 mei de lucht in.