donderdag 22 oktober 2020 | week 43
Home » Algemeen » Het 100ste Live Facebook Concert
Arjan in de Laurenskerk in Rotterdam.

Het 100ste Live Facebook Concert

Het 100ste Live Facebook Concert

Lansingerland – Niets vermoedend kijkt Rotterdams musicus Arjan Breukhoven op 12 maart naar de persconferentie van onze premier Rutte en minister Bruins. Tijdens deze bijeenkomst hoort de musicus dat zijn leven vanaf dat moment drastisch zal veranderen. Geen concerten voor onbepaalde tijd, geen gewone kerkdiensten, geen koorrepetities en -concerten, geen concert reizen naar onder andere de USA en Australië, bijna geen uitvaarten om het orgel te bespelen. Van een volle naar een compleet lege agenda.

Toch gaf hij al een dag later zijn eerste Live Facebook Concert, wellicht als eerste musicus in Nederland. Tot en met 3 mei dagelijks en vanaf die dag drie keer per week een volwaardig orgelconcert. Met heel veel creativiteit verzint hij iedere keer weer verrassende programma’s. Natuurlijk komt Bach voorbij, maar met evenveel plezier kwamen programma’s voorbij waarbij menig orgelliefhebber vreemd zal hebben opgekeken: een popprogramma, een jazzprogramma, filmmuziek, musical, zelfs een orgelhumor programma werd samengesteld.

Pleitbezorger

Breukhoven is al jaren pleitbezorger voor dit machtige instrument waarbij hij opmerkelijke uitstapjes niet schuwt, op nog niet betreden paden zijn muzikale stappen zettend. Met zijn online concerten kon hij vele tienduizenden laten meegenieten van de veelkleurigheid van het orgel.
Niet alleen de afwisseling in de programma’s, maar zeker ook in de locaties waar vanuit de streams werden uitgezonden, vanuit het hele land tot zelfs vanuit de kop van Groningen op een orgel uit 1521, maar zeker ook met vele verschillende muzikale vrienden. Met 23 verschillende collega’s speelde hij al samen. Musici vanuit de lichte muziek, maar ook collega’s vanuit de klassieke hoek. Ieder concert was en is compleet anders! Ondertussen speelde hij zo’n 50 uur vol met voor 50 uur verschillende muziekstukken!

Unicum

Het 100ste Live Facebook Concert is echt een unicum. Honderd online concerten in deze corona tijd. De achterliggende gedachte voor deze optredens is dat normaal het publiek naar Breukhoven’s concerten komen, maar door de lock-down was het voor het publiek niet meer mogelijk, dus draaide hij het 180 graden om en kwam hij naar de mensen toe via internet. “Ik doe het echt voor de mensen die thuis moesten blijven, je vind bij mijn streams dan ook niet vaak een donatieknop. Vele collega’s doen dat wel, hun goed recht, maar bij ons gaat het primair om de mensen die thuis moeten blijven”. Iedere dag ook hard studeren om ieder programma goed voor te kunnen bereiden.
Tijdens een van de concerten mocht Arjan vertellen dat hij door de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb was gebeld met het nieuws dat hij was benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zeker niet vanwege deze concerten, de reden voor de onderscheiding was vorig jaar juli al bekend, maar het was een geweldig mooi moment om dat nieuws te delen met zijn volgers.
“Ik ga in ieder geval door tot de 100e stream in augustus, maar wie weet plak ik er nog wat streams aan vast. Het is erg leuk, en … het houdt mij van de straat!” Dus kijk op iedere zondag, woensdag en vrijdagavond om half acht op facebook.com/arjan.breukhoven.