donderdag 3 december 2020 | week 49
Home » Algemeen » Helpende handen Rode Kruis onmisbaar
Het Rode Kruis deelt ook voedselpakketten uit. Foto: Rode Kruis.

Helpende handen Rode Kruis onmisbaar

Giro 7244 open voor voedselhulp in Nederland

Helpende handen Rode Kruis onmisbaar

Lansingerland – Met liefst 27 opdrachtgevers scoorde het district Rotterdam-Rijnmond van het Rode Kruis in de eerste vier coronamaanden van dit jaar het beste van alle 24 regio’s in Nederland. Op zich is die nummer één notering logisch te verklaren. Het district is dichtbevolkt. Er waren dagen dat het virus in de regio Rijnmond genadeloos toesloeg. De geschiedenis lijkt zich te herhalen nu het aantal besmettingen in onze regio weer toeneemt.

Arie van Driel

“Uit die cijfers spreekt het grote vertrouwen van de mensen in de vrijwilligers van het Rode Kruis. Voedselbank, ziekenhuizen en alles wat daar tussenin zit, klopten dagelijks bij ons aan om extra handen. Snel een piekbelasting opvangen, daar ligt de kracht van onze mensen”, aldus Jacco Scheer. Van beroep is de inwoner van Bergschenhoek accountant. Al kwam er van werken in de regel niet veel. Als lid van het districtsbestuur Rotterdam-Rijnmond met noodhulp in zijn portefeuille, maakte hij in de bestrijding van het virus ontelbare overuren.
Omdat het Rode Kruis in de aanpak van de corona-epidemie een onmisbare partner was, zat Scheer dit voorjaar regelmatig aan tafel met onder anderen de nieuwe (televisie-)helden Diederik Gommers en Ernst Kuipers. Zo was hij betrokken bij het overleg over de opschaling van het aantal IC-bedden in de ziekenhuizen. “Van wat daar werd besproken, de manier waarop dat gebeurde, het grote netwerk waarop we konden terugvallen, hoe dankbaar het was om mee te denken en mee te praten, de inzichten van de mensen aan tafel en hoeveel werk zij verzetten, daar kreeg ik energie van.” Helaas lijkt de geschiedenis zich te herhalen want Scheer heeft het inmiddels weer erg druk gekregen met zijn inzet voor het Rode Kruis.

Marathon

Op het moment van uitbreken afgelopen voorjaar was hij druk met de voorbereidingen op de marathon van Rotterdam. “Door het inzetten van tweehonderd vrijwilligers was dat al geen rustige periode. Bovendien moet je bij een dergelijk grootschalig evenement rekening met van alles houden, tot aan een aanslag toe. Uiteindelijk werd de marathon afgeblazen. De tweehonderd vrijwilligers die wij paraat hadden, stuurden we door naar de plaatsen waar ze dringend nodig waren. Het Rode Kruis is zo georganiseerd, dat er landelijk gezien in één keer veel mensen tegelijkertijd kunnen worden opgeroepen. De kracht van de 191 lokale afdelingen in Nederland is dat zij snel noodhulp kunnen opstarten. Hun mensen zijn voorbereid op spoedgevallen. Daarnaast zijn de lijnen kort. Daardoor is het voor iedereen meteen duidelijk hoe de situatie waar het om gaat, is. Verder wonen er altijd wel vrijwilligers in de omgeving van de brandhaard, zeg maar.”
Samen met de vrijwilligers maakte Scheer in de eerste maanden van de pandemie overuren. “Er waren dagen bij die je als topdag kunt benoemen. Op dé topdag zetten we 172 vrijwilligers in. In de verzorgingshuizen van Laurens kwamen ze handen tekort. Door de opname van veel nieuwe coronapatiënten in een kort tijdsbestek waren er bij het Ikazia ziekenhuis, het Sint Franciscus Gasthuis en het Oogziekenhuis piekdagen. Daar was het op een gegeven moment zo druk, dat er een tekort aan personeel was. Onze mensen zijn getraind om snel en adequaat zo´n piekbelasting op te vangen. In verschillende taken. Patiënten en familie opvangen. De temperatuur meten van mensen bij de ingang van het ziekenhuis. Verpleegkundigen in de ziekenhuizen, medisch assistenten in de verpleeg- en verzorgingshuizen. In de Margriethal in Schiedam was door acht huisartsen een huisartsenpost ingericht. Die hal stond vol tenten. En ook daar was onze inzet hard nodig.”

Jacco Scheer tijdens een inzet van het Rode Kruis.

Giro 7244

In de eerste twee maanden van de coronagolf waren vrijwilligers van het Rode Kruis in totaal 20.000 uur actief op heel veel fronten. Bijvoorbeeld bij het distributiecentrum van de Voedselbank in Rotterdam. Daar namen zij de plaats in van de mensen uit de risicogroep (65-plus).
Nu het coronavirus weer genadeloos toeslaat heeft het Rode Kruis Giro 7244 opengesteld voor voedselhulp in Nederland. Steeds meer mensen in ons land hebben door de coronacrisis niet voldoende te eten. De nood wordt steeds hoger en het Rode Kruis wil graag nog meer mensen van een dagelijkse maaltijd kunnen voorzien. Daarom is twee weken geleden de actie ‘Maaltijd voor een ander’ gestart en is Giro 7244 geopend. Met een paar euro kan ervoor worden gezorgd dat iemand anders in Nederland een maaltijd krijgt. Door de coronacrisis valt er voor een grote groep mensen inkomen weg. Sommigen van hen kunnen ook niet terecht bij verschillende hulpinstanties, omdat ze net buiten de criteria vallen. De nood wordt steeds hoger en steeds meer mensen hebben nauwelijks nog geld om voedsel te kopen.

Oefenen

Het Rode Kruis doet meer, maar dit brengt veel kosten met zich mee. “Mensen opleiden tot bijvoorbeeld verpleegkundigen of de mensen van het Ready to help-team, kost geld. Veel geld. De opleiding van één vrijwilliger verdient het Rode Kruis in drie jaar terug. Een opleiding bij ons betekent oefenen, oefenen, blijven oefenen. Of je nu EHBO-er bent, evenement vrijwilliger of iemand die bij rampen of terroristische aanslagen wordt ingezet, je blijft oefenen. Stel je voor dat de dijken doorbreken. De leden van Ready to help weten dan precies hoe te werk te gaan. Wat alleen kan door vaak te trainen. Welke taak onze mensen ook verrichten, ze doen het vanuit hun hart. Ze zijn onwijs betrokken en gemotiveerd, en blijven het liefst op de achtergrond.”