donderdag 28 januari 2021 | week 04
Home » Heden & Verleden » “Heel gezellig en nagenoeg nooit nare toestanden”
Willem Huygensz. zoals we het kenden.

“Heel gezellig en nagenoeg nooit nare toestanden”

In deze aflevering (263) van Heden & Verleden blikken we terug op het oude Parochiehuis Willem Huygensz. in Berkel en Rodenrijs. Foto’s bij dit verhaal zijn beschikbaar gesteld door Wim Hogervorst en Kees Overmeer.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door John Hofman

“Heel gezellig en nagenoeg nooit nare toestanden”

De bar achterin de Spiegelzaal.

Berkel en Rodenrijs – Juist in deze coronatijd verlangen we soms naar gezelligheid samen met anderen. Een feest- of dansavond. Helaas is dat op dit moment niet mogelijk. Om toch een beetje sfeer te proeven, gaan we terug naar de jaren zeventig/tachtig van de vorige eeuw waar in het oude parochiehuis Willem Huygensz. tal van dans- en feestavonden plaatsvonden.

De grote zaal waar dans- en toneelavonden werden gehouden.

In de zeventiger jaren waren er regelmatig dansavonden in het gebouw aan de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs. Veel lezers zullen zich deze dansavonden nog wel herinneren. Het was een avondje uit waar je, na een week hard werken, naar uit keek. Echt een avondje ontspanning, gezellig dansen, kletsen met elkaar onder het genot van een drankje, kortom een ontmoetingsplek waar je ook nog eens de kans had om verkering te krijgen. Er zullen zeker liefdes voor altijd zijn ontstaan in het oude Willem Huygensz.. Kees van den IJssel, voormalig directeur van Van den IJssel Transportbedrijf en inmiddels genietend van zijn pensioen, weet te vertellen dat de dansavonden druk werden bezocht en heel erg gezellig waren. “Ik kwam er regelmatig. Meestal een volle bak en eigenlijk nooit toestanden zoals ruzies of vechtpartijen. Uiteraard moest je wel entree betalen.” Kees kan zich ook herinneren dat in de periode dat hij daar kwam, Wim Emons en echtgenote Bep de beheerders waren. De schoonzus van Bep, Catrien Wessel, hielp lange tijd in de bediening. Alle drie zijn inmiddels overleden. Om de zoveel weken was er een ‘gehuwdenbal’ voor echtparen. Dit werd dan geleid door het, ook inmiddels overleden, echtpaar Joop en Annie Beckers, dat daar ook danslessen gaf. Een leuke anekdote is, dat er op een van de avonden een fors uit de kluiten gewassen dame aan het dansen was met een klein mannetje als danspartner. Ze keek totaal over hem heen en hij had, bij wijze van spreken, haar navel als uitzicht en kon dus niet, wat eigenlijk de taak is van de man, goed leiden. Maar daar had hij iets op gevonden: hij plaatste een spiegeltje op de schouder van de dame om te kunnen zien waar hij liep! Voor zover Kees weet, was Henk van Laarhoven de opvolger van Emons. Henk is later nog enige tijd beheerder van de Sterrenhal aan de Wilgenlaan geweest. De jaren daarna was Kees Overmeer lange tijd (de laatste) beheerder in Willem Huygensz., over hem straks meer.

Het beheerdersechtpaar Wim en Bep Emons.
Toegangsbewijs voor een dansavond.

Rijke historie

Berkelnaar Cor Overmeer herinnert zich dat er in de jaren zeventig ook carnaval werd gehouden in W. Huygensz.. Altijd volle bak, heel gezellig en het bier stroomde rijkelijk. Bekend zijn de kerkveilingen die werden georganiseerd door het PMC, inclusief het Rad van Avontuur. Voor een pilsje moest je de trap op naar de foyer. Aan de dansavonden kwam abrupt een eind nadat een paar woonwagenbewoners van het woonwagencentrum in Zoetermeer, ‘kampers’ zoals ze in die tijd werden genoemd, tijdens een dansavond de ruiten van Willem Huygensz. hadden ingegooid. De reden hiertoe is ons niet bekend, maar het zou zo maar kunnen zijn, dat ze misschien een keer bij de ingang van W. Huygensz. zijn geweigerd om naar binnen te gaan. Ja, het oude Willem Huygensz. kent een rijke historie.

De sloophamer heeft zijn werk gedaan. Willem Huygensz. is niet meer.
The Melody Mixers.

Uitstekende dansband

Rinus Bakker uit Bergschenhoek, eigenaar van de inmiddels opgeheven Verfwinkel in Bergschenhoek, ging er ook regelmatig dansen. “Ik kan wel zeggen dat het heel gezellig was. Je had ook nog een kleinere zaal plus de zogeheten Spiegelzaal, naast de grote. Daar werd regelmatig een disco-avond voor de jeugd gehouden. Ik heb onlangs nog contact gehad met saxofonist Gé Lunneman van The Melody Mixers, een dansband die geregeld in Willem Huygensz. speelde. Gé leeft nog en is inmiddels boven de 80 jaar. De band was zeer geliefd bij de mensen, onder meer vanwege hun uitstekende muziek en het juiste danstempo. Soms werd aan hen gevraagd een avondvullend programma te maken en dan werden er bekende artiesten ingehuurd zoals Adèle Bloemendaal, Ciska Peters of Ronnie Tober. In die tijd werd hun muziek opgenomen op cassettebandjes. Deze muziek is bewerkt en op CD gezet en nog steeds verkrijgbaar.

De (nog jonge) Kees Overmeer.

Laatste beheerder

Als er iemand is die zeer vertrouwd was met het oude Willem Huygensz., is dat wel Kees Overmeer. Hij was de allerlaatste beheerder van het gebouw en heeft dat zelfs elf jaar gedaan. “Drie jaar in loondienst vanaf september 1986 en daarna nog acht jaar als, zeg maar, ZZP-er, dus voor eigen rekening”, aldus Kees. In die jaren heeft hij het altijd heel druk gehad. De drie zalen waren nagenoeg altijd verhuurd. Zo oefende muziekvereniging Helicon er in de sportzaal, was er de jaarlijkse Kleindierententoonstelling in de grote- en de Spiegelzaal en was er nog af en toe een dansavond. “Dit laatste niet zo vaak meer, maar wel danslessen op onder meer de zondagmiddag”, vult Kees aan. Wat disco-avonden betreft was Acapulco met dj Fred Goedhart er zo’n drie jaar actief. Daarna kwam Dennis van Schie met zijn disco Dimensio’ en die avonden trokken veel bezoekers. Er was verder van alles te doen in Willem Huygensz., zoals toneelavonden, bruiloften en er repeteerde een zangkoor, maar het parochiehuis was ook beschikbaar voor condoleance na een begrafenis op de r.k.-begraafplaats achter de kerk. Op de bovenverdieping van het gebouw heeft de Berkelse radio-omroep Lobero nog een poosje uitzendingen verzorgd.
“Ik maakte vaak weken van 70 uur en ging dan regelmatig om drie uur ’s nachts naar huis, want je moest eerst nog schoonmaken, geholpen door oproepkrachten. Uiteindelijk ben ik er in 1997 mee gestopt, omdat ik totaal geen medewerking kreeg van de gemeente Berkel en Rodenrijs. Ik vroeg een vergunning om een linedancegroep van 150 ‘man’ een avond te laten verzorgen, maar die kreeg ik niet. Ik dacht toen: bekijk het verder maar en toen heb ik het bestuur van W. Huygensz. gezegd dat ik er mee zou stoppen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er wel een fijne tijd heb gehad!”
Nadat Kees was gestopt, hebben vrijwilligers Willem Huygensz. nog een tijdje gerund, totdat het gebouw moest wijken voor de appartementen die nu naast de r.k.-kerk staan. Achter de kerk werd later het huidige (nieuwe) Willem Huygensz. gebouwd. Een stuk kleiner dan het oude, maar wel fijn dat het er is!

Eerst kreeg het gebouw de naam Patronaatsgebouw.