zondag 20 september 2020 | week 38

Heden & Verleden

Brand legt jeugdsociëteit Rotonde in de as

Berkel en Rodenrijs - In de nacht van dinsdag 19 op woensdag 20 augustus 1980, veertig jaar geleden, ontstond er brand in het gebouw van jeugdsociëteit Rotonde aan de Herenstraat. Er bleef weinig over van het pand. Een gebeurtenis die bij de toenmalige (bestuurs)leden in het geheugen gegrift staat.

Lees meer

Thijs van der Vliet tuiniert nog met veel plezier

Na een sollicitatiegesprek met toenmalig burgemeester L.M.J. Hendrix, trad Matthijs van der Vliet op 1 mei 1956 in dienst van de gemeente Berkel en Rodenrijs, afdeling Plantsoenendienst. Hij zal nooit vergeten wat de burgemeester toen tegen hem zei: 'Meneer Van der Vliet, zorg dat je kennis in huis haalt want Berkel gaat groeien'. "Ik heb goed naar hem geluisterd en die kennis inderdaad opgedaan door naar de Avondschool in Rotterdam te gaan, waar ik onder meer een aantal hoveniersdiploma's en dat van tuintechnicus heb behaald", aldus Van der Vliet, inmiddels 88 jaar oud."

Lees meer

Wij gaan op zomerkamp!

Bergschenhoek - Op kamp gaan met je club is natuurlijk leuk. De zomerkampen in dit artikel waren dat zeker. De eerste tijd na de oorlog was op vakantie gaan nog lang geen gemeengoed. En als je ging was dat meestal een weekje bij een oom en tante. De zomerkampen van wat we tegenwoordig Scouting noemen waren rond de jaren ’50 daarom heel bijzonder. De foto’s en meeste gegevens voor dit artikel zijn verkregen van Tine Hoogenes-Lexmond, Paulien Plaisier-Hallmann, Magda van Drielen-Kouwenhoven en Frans Kouwenhoven.

Lees meer

De ‘Van Velzenboom’

Berkel en Rodenrijs - Het is al weer wat jaren geleden dat de smederij/het constructiebedrijf van de gebrs. Van Zutphen aan de Herenstraat werd gesloopt en plaats maakte voor nieuwbouw. Naast dit bedrijf stond vroeger een kastanjeboom naast de zogenaamde Domineesloot. Dit water liep vanaf de landscheiding, via de Dorpskerk naar de Herenstraat, waar hij onder een bruggetje door in de vaart uitmondde. De plek kent dus een leuke historie!

Lees meer

Hoekse bestuurders gedurende de laatste eeuw van zelfstandigheid

Bergschenhoek - In dit artikel worden alle burgemeesters van Bergschenhoek sinds 1907 opgesomd. Met achter hun naam de duur van de ambtsperiode. Bij de foto’s staan behalve de namen van de burgemeesters ook die van een aantal wethouders en gemeenteraadsleden. Zij vormen slechts een klein deel van het werkelijke aantal bestuurders vanaf 1907 tot aan de fusiedatum. Op 1 januari 2007 fuseerden Bergschenhoek met Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk tot Lansingerland.

Lees meer

Helicon na 110 jaar nog springlevend

Berkel en Rodenrijs - In 1909 startten enkele dorpsbewoners met een katholiek Fanfarekorps: 'Godsdienst en Kunstzin' (G&K). De naam is vermoedelijk bedacht door kapelaan Roozen. In de eerste helft van 1910 zijn de statuten Koninklijk goedgekeurd, waarmee de oprichting een officiële status kreeg. De oprichters zijn de heren N.J.G. Brand, R.C. Soeterbroek, J. van den Bulk, D. van Rutten, C. Wijsman , L. Smit en B.P. Scholte.

Lees meer

‘IJzervreter’ Siem Verboon

In 2013 werd in Het Lint, het blad van de Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs, een interview met Siem Verboon gepubliceerd. Siem had een een handels- en transportbedrijf aan de Boterdorpseweg 76 in Bergschenhoek, aan de rand van Berkel en Rodenrijs. Hij was een markant figuur in onze gemeente. John Hofman heeft zijn verhaal in Het Lint bewerkt voor deze aflevering van Heden & Verleden.

Lees meer

Jacob Hofstee, brugwachter Klapwijksebrug, en zijn gezin rond 1930

Onlangs was in Heden & Verleden een oorlogsverhaal van John (Jan) Hofstee uit Canada te lezen. Deze oud-Berkelaar werd in 1935 in Berkel geboren en woonde in de Vogelaarstraat, maar verhuisde in 1951 naar Canada. Van hem kregen we ook nog een foto van de Klapwijksebrug, genomen rond 1930, met daarop zijn overgrootvader Jacob Hofstee die destijds brugwachter was. John stuurde tevens informatie mee over de familie Hofstee in die jaren, in 1971 verkregen via Aagje Hofstee (geb. 1899) en Adriana Hofstee (geb. 1903), dochters van Jacob Hofstee.

Lees meer

Raadhuisflitsen (3, slot)

In deze aflevering (249) van Heden & Verleden het derde en tevens laatste deel met publicaties uit het blad ‘Bergschenhoek’, dat eerder de naam ‘Raadhuisflitsen’ droeg. Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl. Door Fried Füss Raadhuisflitsen (3, slot) De afleveringen 236 en …

Lees meer

Raadhuisflitsen (2)

In deze aflevering (248) van Heden & Verleden het tweede deel met fragmenten uit het blad ‘Raadhuisflitsen’ (dat later de naam ‘Bergschenhoek’ kreeg), een voorlichtingsblad van de gemeente Bergschenhoek. Op 19 februari jl. werd het eerste deel geplaatst. Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) …

Lees meer

Stichting Kinderspeelzaal zet al 50 jaar de deur open voor peuters

Berkel en Rodenrijs - Een viertal moeders uit de Noordpolder van Berkel besloot - in de tijd dat er nog scheef werd aangekeken tegen werkende moeders en kinderen die door anderen werden opgevangen - de mogelijkheden te bekijken van start te gaan met kinderopvang. In die tijd waren de ‘rode vrouwen’ in opkomst en wilden vrouwen meer tijd kunnen besteden aan een verdere ontwikkeling van zichzelf.

Lees meer

Zes voetballers van CVV Berkel beleefden een prachtig voetbalmoment in Milaan

Op 6 mei was het exact vijftig jaar geleden dat Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europacup I won. Zes toenmalige leden van CVV Berkel, Piet Groen , Theo van den Ende, Ton Struijk, Wim Pannekoek, Aad van der Hoek en Cok Leeuwenburgh, vertrokken met de Milaan Express en beleefden een mooie reis, maar vooral een prachtige finale in het San Siro-stadion waar Celtic met 2-1 werd verslagen.

Lees meer

Herinneringen aan het laatste oorlogsjaar

In deze aflevering (245) van Heden & Verleden vertelt Leo Bolleboom zijn herinneringen aan het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Het is de laatste aflevering van een serie verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl. Door Leo …

Lees meer