maandag 1 maart 2021 | week 09

Heden & Verleden

B.V.C.B. voetbalde bij ‘Keessie Pijp’

Bergschenhoek - Heden & Verleden nr. 130 uit september 2017 ging over de historie van B.V.C.B.. De aanleiding was het 70-jarig bestaan. Déze fotopagina betreft de periode dat B.V.C.B. op een wei aan de Oosteindseweg voetbalde. In de volksmond: 'Bij Keessie Pijp'. Daarna speelde de club op een 'echt' voetbalveld op sportpark De Lansingh aan de Berkelseweg. De aanleg van de H.S.L. maakte later een verhuizing nodig. Aan de Hoeksekade werd toen sportpark De Sporthoek aangelegd.
De officiële oprichting van Sportvereniging B.V.C. was in oktober 1947. De jonge vereniging moest kort daarop de naam al aanpassen tot B.V.C.B. Want B.V.C. (Biltse Voetbal Club) bestond al. Vanaf 1947 tot 1970 voetbalde B.V.C.B. op de wei van boer C.W. van Dijk aan de Oosteindseweg. Boer van Dijk, plaatselijk bekend als 'Keessie Pijp', werd opgevolgd door zijn zoon Jan. De dagen dat er niet gevoetbald werd begraasden de koeien het veld. Er stonden twee grote kruiwagens met scheppen klaar om de koeienvlaaien in te verzamelen voordat er gevoetbald kon worden. De zwart- witfoto’s op deze pagina maakte Cees Burgstad in de jaren zestig.

Lees meer

Sigarenmagazijn Jaap de Vogel, gezelligheid en altijd tijd voor een praatje

Berkel en Rodenrijs - Waar vind je tegenwoordig nog een echte sigarenwinkel? Het aantal rokers is drastisch afgenomen en meestal ben je afhankelijk van een supermarkt of winkels als Primera om je pakje shag of doos sigaren te kunnen kopen. Op de hoek Noordeindseweg / Nieuwstraat zat een aantal jaren geleden nog zo'n ouderwetse sigarenzaak. Wie heeft Jaap de Vogel niet gekend? Hij overleed op 24 oktober 2013, maar velen zullen hem nog niet vergeten zijn.

Lees meer

Bakkerij Ammerlaan viert 125-jarig jubileum vooralsnog in stilte

Bleiswijk - In het trappenhuis van bakkerij Ammerlaan aan de Lorentzstraat in Bleiswijk hangt een enkele slinger; als een stille hint naar het feest dat vooralsnog in stilte wordt gevierd. Op 15 januari 1896 begonnen Leonardus Ammerlaan en zijn vrouw Anna een bakkerij aan de Dorpsstraat in Bleiswijk. 125 Jaar later dwarsboomt de aan het coronavirus gerelateerde lockdown echter de feestelijke herdenking van deze bijzondere mijlpaal.

Lees meer

De Tomatensorteermachine, een ontwerp van Cornelis Arie Treurniet

Berkel en Rodenrijs – De tomatensorteermachine is ontworpen in 1927 door Cornelis Arie Treurniet (1878-1963), tuinder aan de Noordeindseweg 31 te Berkel en Rodenrijs. Een behouden exemplaar is te zien in het museum van Maasland.  Een behouden exemplaar van de tomatensorteermachine staat opgesteld in het museum van Maasland. Fotoarchief Kees Treurniet. Eerst een kleine toelichting op de werking. U ziet …

Lees meer

Bergschenhoek, een eeuw geleden

Deze aflevering (272) van Heden & Verleden gaat over belangrijke ontwikkelingen, die rond een eeuw geleden begonnen. We richten ons op Bergschenhoek. Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl. Door Fried Füss Bergschenhoek, een eeuw geleden Tijdens het interbellum, de tijd tussen de …

Lees meer

Hans van Rutten vijftig jaar bestuurslid van ttv TOGB, een unicum

Berkel en Rodenrijs - Tafeltennisvereniging TOGB is niet meer weg te denken in onze samenleving. De afkorting TOGB staat voor Tot Ons Genoegen Berkel. Vandaag de dag is deze vereniging het visitekaartje van topsport en komt ze zelfs uit op het hoogste niveau, de Ere Divisie. Helaas liggen alle competities stil, maar er wordt reikhalzend uitgekeken naar het nieuwe jaar waarin de coronamaatregelen hopelijk worden versoepeld.

Lees meer

Informatique ontwikkelt zich met de tijd mee

Berkel en Rodenrijs - In december 1994 sloot Etienne Struijs zijn laatste tentamen af aan de Ichtus Hogeschool (nu InHolland). Hij studeerde er bedrijfseconomie met informatica als specialisatie en zou in de zomer van dat jaar de studie met goed gevolg afsluiten. De dienstplicht wachtte, maar ook de mogelijkheid om daar uit te kunnen blijven als je kon aantonen dat ‘een bedrijf afhankelijk was van jou’. “Dat vormde een extra stimulans met een eigen bedrijf van start te gaan,” kijkt Etienne op die tijd terug.

Lees meer

Laurens Huize Sint Petrus viert bescheiden het 110-jarig bestaan

Berkel en Rodenrijs - Op bescheiden en gepaste wijze werd deze maand het 110-jarig bestaan van Huize Sint Petrus gevierd. Tien jaar geleden wachtte nog een complete feestweek, maar gezien de huidige (corona) omstandigheden is dat helaas niet aan de orde. Maar het helemaal voorbij laten gaan was ook geen optie, dus werden de bewoners verrast op een bescheiden feestmiddag met een hapje en een drankje en een muzikale presentatie met liedjes van toen.

Lees meer

Bewonersorganisatie Rotte viert jubileum bescheiden

Bergschenhoek - De Bewonersorganisatie Rotte (BOR) viert deze maand het 30-jarig bestaan. Een zesde lustrum waar op bescheiden wijze bij wordt stilgestaan, omdat de corona omstandigheden verhinderen om feestelijk uit te pakken. Wat de bewoners bindt is dat zij in een bijzonder en mooi gebied wonen. Een gebied met een rijke historie, natuur en ruimte.

Lees meer

Het Bleiswijkse Verlaat en de buren

Het Bleiswijkse Verlaat werd ontworpen en gerealiseerd tijdens de droogmakerij in 1774 en diende in eerste instantie als schutsluis. Die functie zou de sluis tot ver in de twintigste eeuw houden. Uit archieven blijkt, dat er vanaf februari 1956 geen scheepvaart meer door het sluisje werd toegestaan. Sinds 1974 is het Bleiswijkse Verlaat een Rijksmonument en maakt het deel uit van het Zuid-Hollands cultureel erfgoed. Een waardevol historisch element in het Rottemerengebied met als eigenaar het Recreatieschap Rottemeren. Het in verval geraakte verlaat werd in 2015 gerestaureerd en is in oude glorie hersteld.

Lees meer

“Heel gezellig en nagenoeg nooit nare toestanden”

Berkel en Rodenrijs - Juist in deze coronatijd verlangen we soms naar gezelligheid samen met anderen. Een feest- of dansavond. Helaas is dat op dit moment niet mogelijk. Om toch een beetje sfeer te proeven, gaan we terug naar de jaren zeventig/tachtig van de vorige eeuw waar in het oude parochiehuis Willem Huygensz. tal van dans- en feestavonden plaatsvonden.

Lees meer

Vanuit het torentje van het Polderhuis (deel 1)

Bergschenhoek - Vanuit het torentje van het Polderhuis keek polderopziener Karel Buurman of de 27 watermolens langs de Rotte goed functioneerden. Helaas zijn hier geen foto’s van toen uit het torentje. De zwart-witfoto uit 1957 maakte Ton Buurman. De overige zwart-witfoto’s maakte de samensteller van deze aflevering enkele jaren later. En hij maakte na ongeveer 45 jaar de kleurenfoto’s in dezelfde richting. Dat was in april 2006, in het jaar dat het Polderhuis 100 jaar bestond. De foto’s op deze pagina laten zien hoe Bergschenhoek na de jaren ’50 van de vorige eeuw veranderde.

Lees meer

De Poolster duikt tijdens Kinderboekenweek de geschiedenis in

Berkel en Rodenrijs - Tijdens de Kinderboekenweek - dit jaar van 30 september tot 11 oktober - gaan leerlingen en leerkrachten van basisschool De Poolster met elkaar terug in de tijd. Onder het motto 'En toen?' duiken ze de geschiedenis in door het (voor)lezen van boeken. De geschiedenis begint bij onszelf. Al door het bekijken van een familie- of schoolfoto of door een ouderwets voorwerp te laten zien, zullen de kinderen nieuwsgierig vragen wie of wat het is. En dan komen de verhalen.

Lees meer

Tussen de Knollemansheul en de Splinterse brug

Bergschenhoek - Op de Bergweg-Zuid, tegen de grens met Hillegersberg, wordt aan de aanleg van de rijksweg A16 Rotterdam gewerkt. In De Heraut van 29 november 2017 werd in deze rubriek al over de sloop van de opstallen geschreven. Onder de Bergweg-Zuid en de boezemvaart komt de rijksweg in een tunnel te lopen. Precies tussen de voormalige Knollemansheul en de Splinterse brug. In opdracht van Rijkswaterstaat wordt het werk uitgevoerd door bouwcombinatie De Groene Boog. Van de afdeling communicatie van de aannemer werd informatie verkregen over het project.

Lees meer