zaterdag 6 maart 2021 | week 09
Home » Regio - Lansingerland » Heb je een 3d printer gekocht? Let hierop bij het neerzetten!

Heb je een 3d printer gekocht? Let hierop bij het neerzetten!

-Ingezonde Mededeling –

Regio – De mogelijkheden van het 3d printen zijn eigenlijk eindeloos. Zoals het gezegde luidt, the sky is the limit. Je kunt zoveel verschillende producten en objecten creëren met behulp van een 3d printer. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om dit te laten doen door een service, zo wordt 3d printen Rotterdam en de rest van Nederland mogelijk. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om zelf een 3d printer aan te schaffen. Dit kost wel wat meer natuurlijk, maar dan kun je alles gewoon zelf produceren. Als je inderdaad zo’n machine hebt gekocht, dan moet het ook ergens neergezet worden. Daar gaat dit artikel verder op in. 

Waar zet je de 3d printer neer? 

Je hebt toch de stap genomen om een 3d printer aan te schaffen. Gefeliciteerd met je aankoop! Nadat je het apparaat thuis voorzichtig uit de verpakking hebt gehaald komt direct al een probleempje eigenlijk. Want de 3d printer moet uiteraard ergens neergezet worden, maar waar precies? Op de keukentafel is bijvoorbeeld niet echt een goed idee, want dan moet je ergens anders gaan eten. Je moet dus op zoek naar een andere locatie. Dit is wel echt van belang, want de plek kan invloed hebben op de kwaliteit van je geprinte objecten. Een stoffige omgeving kan de prints vervuilen, terwijl tocht ervoor zorgt dat het filament niet goed hecht. Als je nog altijd zoekt naar een goede locatie voor je 3d printer dan is het verstandig om te letten op de onderstaande drie factoren.

De 3d printer maakt helaas geluid

Een 3d printer mag dan wel relatief stil lijken in vergelijking met andere machines, zoals bijvoorbeeld een apparaat die je gebruikt voor het frezen. Desondanks is de printer natuurlijk niet geruisloos. De motoren en mechanica zetten natuurlijk de printkop aan het werk, maar aan de hand van hun geluiden kun je ook horen of de printer bezig is om een vierkant of juist een cirkel te maken. De geluiden die je dan hoort verschillen namelijk nogal van elkaar. Daarnaast kan een 3d printer ook vrij hoge tonen afgeven. Dit is met name het geval bij de goedkopere modellen. Het komt door de driver kaarten die de motoren moeten aansturen. Deze kaarten geven relatief vaak hoge pieptonen waar onze oren niet al te blij van worden. Het is dan ook zeker geen verstandig idee om de 3d printer in de woonkamer neer te zetten, maar de slaapkamer is bijvoorbeeld ook niet aan te raden.

Zet de 3d printer niet op de grond

Over het algemeen zal het het makkelijkst zijn om de 3d printer op de grond neer te zetten, maar dit is in principe niet aan te raden. De beste plek voor zo’n apparaat is namelijk niet de grond, het is juist een stuk beter om de printer op een verhoogde plek neer te zetten. Dit komt doordat de stofconcentratie in de buurt van de grond het hoogst is. Het is dan ook een stuk verstandiger om de 3d printer op een bureau of bijzettafel neer te zetten. Zo zal het naar alle waarschijnlijkheid minder aangetast worden door stof. 

Ventilatie zal nodig zijn

De kamer waarin je de 3d printer wilt neerzetten moet goed te ventileren zijn. Dit heeft een aantal redenen. Het filament zal namelijk smelten door de hitte en de kunststof zal dus verdampen. Daarnaast kan er ook rook ontstaan bij het uithalen of invoeren van het filament. Ventilatie zal dan dus zeker van belang zijn, maar het moet niet te veel tochten in de ruimte. Dit is nadelig voor de hechting van de meerdere printlagen.