vrijdag 29 mei 2020 | week 22
Home » Algemeen » HCM weer op z’n best, mede dankzij prominente solisten
 Sopraan Sae-jeong Kim met het HCM. Foto: John Hofman.

HCM weer op z’n best, mede dankzij prominente solisten

HCM weer op z’n best, mede dankzij prominente solisten

Bergschenhoek – Het Najaarsconcert, gegeven door het Hollands Christelijk Mannenkoor, op zaterdag 12 oktober in de Hervormde kerk in Bergschenhoek, is weer een doorslaand succes geworden. Het was mooi, compleet en het heeft de liefhebbers van zang en muziek weer tot elkaar gebracht. De belangstelling hiervoor was, zoals gebruikelijk, groot.

John Hofman

We kennen allemaal wel het tv-programma ‘Nederland Zingt’ van de EO. Het was zaterdag meer ‘Lansingerland zingt’. Er waren deze keer prominente, bekende solisten aangetrokken en dat maakte deze avond zo gevarieerd, dat je er als toehoorder echt voor ging zitten en er zelfs een warm gevoel bij kreeg. Het zingen van het HCM klinkt sowieso in een kerk prachtig, mede door de ruimtelijke weergave, maar als dit dan wordt opgevuld door professionele solisten dan is de cirkel rond.
Na de opening door het koor staat daar dan de in Zuid-Korea geboren sopraan Sae-jeong Kim met, zo blijkt al snel, een geweldige beheersing van haar stem en qua zang een hoogtebereik van jewelste. Dat bleek al bij het zo mooi gezongen Exultate Jubilate van W.A. Mozart. Niet verwonderlijk, dat ze overal wordt gevraagd tijdens concerten te soleren. Maar ze zong ook uit de musical Les Miserables en met het koor in perfect Nederlands het ‘Ik wil zingen van mijn Heiland’, waaruit haar veelzijdigheid spreekt.
Het HCM had uiteraard, naast enkele nieuwe liederen, ook enkele van zijn bekende, altijd krachtig en ritmisch gezongen nummers als Roll, Jordan Roll en De speeltuin, een lied met een prachtige tekst, bekend van Marco Borsato. Meesterlijke solo’s kwamen er voorbij door fluitist Kees Alers met onder meer een werk van A. Dvorák en was er het ‘vierhandenspel’ op de vleugel door organist/pianist Martin Zonnenberg en dirigent Arjan Breukhoven. Breukhoven lichtte tijdens het concert ieder programmaonderdeel op zijn bekende wijze toe en gaf het concert daarmee nog meer glans: begrijpelijk voor iedereen en met humor doorspekt. Noemen we tenslotte nog Yta van der Zwaag die haar instrument, de hobo, zo goed beheerst, dat je er met heel veel plezier naar luistert. Dwarsfluit en hobo samen is een perfecte combinatie.
Het HCM kan zich nu met een gerust hart gaan concentreren op de komende Kerst-In in Bleiswijk. Alweer voor de 21e keer!

Geef een reactie