dinsdag 14 juli 2020 | week 29
Home » Algemeen » HCM laat zich van een andere kant zien
 "Ik zie ze regelmatig vliegen" aldus dit HCM-lid. Foto: John Hofman.

HCM laat zich van een andere kant zien

“Het zingen blijft toch hobby nummer één”

HCM laat zich van een andere kant zien

Bergschenhoek – Verbaasde blikken, open monden, maar vooral waardering zagen we zaterdag 5 oktober bij de vele bezoekers van de door het Hollands Christelijk Mannenkoor (HCM) georganiseerde Hobby- en Zangbeurs in de Hervormde Kerk van Bergschenhoek. “We hadden alles verwacht van deze tenoren, baritons en bassen, maar niet dit”, hoorden we in de wandelgangen.

John Hofman

Natuurlijk ging het uiteindelijk om nieuwe leden te werven, want al telt het koor ruim honderd leden, het vergrijst wat, dus nieuw bloed in de aderen kan geen kwaad. Je kunt dan bijvoorbeeld een concert(je) geven en belangstellenden uitleg geven hoe mooi en fijn het zingen is en dat je er gelukkiger door wordt, maar er een apart tintje aan geven werkt beter. Een aantal leden liet zaterdag daarom zien wat ze in hun mars hebben op het gebied van hobbymatig bezig zijn. Niet zo maar een knutselhoekje ingericht met bijvoorbeeld verzamelde postzegels of, zoals we vroeger deden, sigarenbandjes. Nee, prachtige, zeer realistische schilderijen, vliegende helikopters, de Notre Dame op schaal gemaakt, een houtdraaier, rijdende vrachtauto’s en zelfs enkele zweefvliegtuigen. Een HCM-lid dat verdienstelijk accordeon speelt in onder meer verzorgingshuizen, glas in lood. Het was er allemaal. Hobby’s, waar heel veel tijd in gaat zitten, maar die hebben deze inmiddels op leeftijd zijnde leden gelukkig wel, al blijft het zingen op de maandagavond toch bovenaan staan. Wat een talent! Daar kun je alleen maar bewondering voor hebben. Dat lieten de bezoekers ook duidelijk blijken en dat deed de hobbyisten erg goed. Sommigen bezoekers deden zelfs mee met een hardloopclinic door een van de leden.

De houtdraaier in actie. Foto: John Hofman.

Zangworkshops

Stuwende kracht achter het HCM is uiteraard Arjan Breukhoven. Een van zijn hobby’s die hij tijdens prachtige concerten laat zien en horen. Ook zaterdag had hij een aandeel in de beurs, want bezoekers konden een zangworkshop volgen en dat deed Arjan weer op zijn eigen manier. Doorspekt met humor, maar vooral met tips zoals een goede houding, ontspannen kaak, een juist gebruik van de stembanden. Hij was er ook van overtuigd dat zingen een mens gelukkiger maakt en dat het heel goed is voor lichaam en geest. Aan het eind van elke workshop had hij een tweestemmig koortje, waaronder deze keer ook enkele dames, gerealiseerd.
Het HCM heeft duidelijk een punt gemaakt met deze Hobby- en Zangbeurs. Een betere reclame om nieuwe leden te trekken zoals zaterdag had het HCM niet kunnen bedenken. Mannen in Lansingerland en de regio, neem eens een kijkje op de maandagavond in gebouw de Ark, Oranjestraat 2 in Berkel en Rodenrijs, waar het koor wekelijks oefent vanaf 19.30 uur.