zaterdag 23 januari 2021 | week 03
Home » Nieuws » Harm Mallée kijkt terug op een lange en interessante loopbaan in de fysiotherapie
Harm en Wilma bij het pand dat een eerste uitbreiding vormde voor de fysiotherapiepraktijk.

Harm Mallée kijkt terug op een lange en interessante loopbaan in de fysiotherapie

Ook op sociaal vlak actief

Harm Mallée kijkt terug op een lange en interessante loopbaan in de fysiotherapie

Lansingerland – Berkel en Rodenrijs maakte in 1976 voor het eerst kennis met Harm Mallée die, op verzoek van een huisarts, op de begane grond van een drive-inwoning aan de Beethovenstraat van start ging met een praktijk voor fysiotherapie. In de loop der jaren zijn heel veel Lansingerlanders bij hem ‘onder handen’ genomen, maar nu nadert het afscheid. Na 45 jaar neemt Harm afscheid en gaat hij zijn tijd op een andere manier invulling geven.

Trees Borkus-Henskens

Harm Mallée was in die tijd een kersverse fysiotherapeut die een jaar eerder afstudeerde, toen praktijk hield in een bejaardenhuis in Kralingen/Crooswijk en zich verder specialiseerde in manuele – en kindermanuele therapie en orofaciale fysiotherapie (mond-kaak). Ruim 36 jaar maakte hij deel uit van een team voor bijzondere mond-kaak problematiek, samen met een kaakchirurg, orthodontist en een tandarts.
De praktijk groeide snel en werd al spoedig aangevuld met Joop van Engelen, Henk Mertens en Kees Versteegh. “Wij hadden een gelijkgestemd idee over de fysiotherapie in de toekomst en de innovatie van de fysiotherapie en in 1984 hebben we dan ook een maatschap gevormd.” Later kwamen daar Serge Hählen, Mark Lommers, Ed van den Broek en Jeroen van den Bulk bij als vennoten. Vlak voor de eeuwwisseling stapte Harm en zijn collega’s over naar een nieuwe locatie aan de Sterrenweg, het voormalig pand van 3B Wonen en vanaf dat moment stond er Fysiotherapie De Berkelhoek boven de entree. Daarna volgden vestigingen aan de Julianalaan, de Struisvaren en de Noorderparklaan in Bergschenhoek, de Ranonkelweg in Berkel en Rodenrijs en een in Rotterdam-Oosterflank.

Bijzondere momenten

Harm Mallée maakte niet alleen mooie, maar ook bijzondere momenten mee in zijn praktijk. “Net met mijn nieuwe praktijk begonnen scheurde ik met een potje voetbal mijn kniebanden. Zes weken in het gips, maar elke ochtend om zeven uur present zijn in de praktijk. Vanuit Capelle aan den IJssel reed mijn vrouw mij in een Simcaatje 1000 naar Berkel en als er file stond soms zelfs over het fietspad om maar op tijd te zijn. Mooi en leerzaam waren de keren dat we met andere zorgverleners om de tafel zaten om mogelijkheden met elkaar te bespreken om te komen tot samenwerking in een gezondheidscentrum. Met als resultaat dat we inmiddels met een aantal praktijken zijn verhuisd naar Gezondheidscentra Parkzoom Bergschenhoek, Klapwijkse Pier, Rotterdam-Oosterflank, Gouden Hart Berkel en Rodenrijs en Medisch Hart Bleiswijk.”
Maar de bakermat bleef de Sterrenweg. “In onze visie paste ook dat we met de groei van Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek zoveel mogelijk met die groei meegingen en dus in nieuwe wijken een praktijk begonnen. Later werd het belangrijk om gezondheidscentra op te richten waar zoveel mogelijk disciplines in de zorg bij elkaar kwamen. Ook vonden we het belangrijk om in de praktijk zoveel mogelijk verschillende specialisaties te hebben om de patiënt zo efficiënt mogelijk te kunnen behandelen.”
Een enorme innovatieve verandering kwam er in de benadering van oefentherapie door de introductie van trainingsapparatuur binnen de oefenprotocollen. “Wij zijn destijds naar Duitsland gegaan om te kijken naar het gebruik van fitnessapparaten binnen de revalidatie van knie-, heup-, schouder- en rugpatiënten. Als een van de eerste praktijken in Nederland zijn wij in Bergschenhoek begonnen met het trainen op deze manier. Nu heeft elke vestiging van ons een eigen trainingsruimte en wordt er geoefend onder begeleiding van een fysiotherapeut.” Totaal werken er nu 34 collega’s in de praktijken. “Sinds drie jaar ben ik geen praktijkeigenaar meer, maar werk ik als zzp’er in de praktijk waar ik altijd mede-eigenaar van was.”

Betrokken

De vertrekkend fysiotherapeut kijkt met trots en voldoening terug op 44 jaar praktijkvoering in Lansingerland. “Het contact met patiënten en collega’s heeft mij als mens verrijkt. Ik zie de patiënt met zijn of haar klacht als een totaliteit en niet alleen maar de klacht. Achter een klacht zit de totale mens. Sociale betrokkenheid vind ik belangrijk en misschien wel een beetje een must als je in de praktijk veel betrokken bent met het dorp en ook veel mensen ontmoet met ieder zijn of haar eigen verhaal. Je hoort veel. Ik was dan ook altijd graag bereid om mee te denken met afdelingen binnen de gemeente betreffende zaken die de zorg aangingen en zeker met veranderingen in het zorglandschap.”
Harm was zes jaar voorzitter van Hockeyvereniging Berkel en Rodenrijs (HBR) en heeft met een fantastische club mensen toen de transitie meegemaakt en begeleid die binnen het Berkelse sportcomplex plaatsvond. “Samen met de gemeente zijn we in die tijd gekomen tot een prachtig eindresultaat: het nieuwe sportpark Het Hoge Land.”
Vanaf zijn 25ste was hij lid van de Ronde Tafel Berkel en Rodenrijs. “Daar werden elk jaar acties georganiseerd waarbij we geld inzamelden voor goede doelen. Hout hakken, oud gereedschap inzamelen voor een Afrikaans doel, wijn verkopen voor een poliovaccinatieproject, de speeltuin opknappen en schilderen, klassieke concerten organiseren met topmusici; allemaal onvergetelijk.”
Met veel plezier, trots en voldoening kijkt hij terug op de afgelopen jaren (waarin hij gelukkig nooit een dag te ziek was om te werken) en de fysiotherapeutische zorg draagt hij met veel vertrouwen over aan zijn ervaren collega’s.

En nu?

Echtgenote Wilma was naast docent Nederlands in de bovenbouw en decaan op het Wolfert Dalton in Schiebroek/Hillegersberg tevens de steun en toeverlaat van Harm. Samen hebben ze drie kinderen, vier kleinkinderen en twee kleinkinderen op komst. “We gaan nu samen genieten van een periode waar de klok en de agenda een mindere rol gaan spelen en we meer tijd krijgen voor andere interesses. Zoals naast het gezin tevens moderne kunst, cultuur in de breedste zin, tuinieren, koken en reizen.”