donderdag 28 januari 2021 | week 04
Home » Heden & Verleden » Hans van Rutten vijftig jaar bestuurslid van ttv TOGB, een unicum
Het fraaie clubgebouw Den Opper met de jeu de boulesbanen op de voorgrond.

Hans van Rutten vijftig jaar bestuurslid van ttv TOGB, een unicum

In deze aflevering (271) van Heden & Verleden staan de vrijwilligers bij tafeltennisvereniging TOGB centraal. Met dank aan fotograaf Rob Veldkamp die de portretten op de foto zette.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Rien Kuyvenhoven

Hans van Rutten vijftig jaar bestuurslid van ttv TOGB, een unicum

Berkel en Rodenrijs – Tafeltennisvereniging TOGB is niet meer weg te denken in onze samenleving. De afkorting TOGB staat voor Tot Ons Genoegen Berkel. Vandaag de dag is deze vereniging het visitekaartje van topsport en komt ze zelfs uit op het hoogste niveau, de Ere Divisie. Helaas liggen alle competities stil, maar er wordt reikhalzend uitgekeken naar het nieuwe jaar waarin de coronamaatregelen hopelijk worden versoepeld.

De vereniging biedt meer dan alleen tafeltennis. Darten en jeu de boules zijn de twee andere poten van de club. We praten met secretaris Hans van Rutten (67) die vijftig jaar bestuurslid is. “Ik moest destijds toestemming van mijn ouders hebben, omdat ik voor mijn 21ste verantwoording ging dragen.”
In juni 1954 besloot een aantal mensen een tafeltennisvereniging op te richten. Vanaf 1960 speelde TOGB in parochiehuis Willem Huygensz., maar in 1972 ontstond het plan een eigen clubgebouw neer te zetten. Onder zijn motto “jeugd van de straat geen kattekwaad” was de grootste aandrijver van deze plannen Theo Opdam. De heer Opdam sr., destijds opperwachtmeester bij de Berkelse politie, zorgde met het ophalen van lotto- en totogelden voor het noodzakelijke beginkapitaal. Het huidige gebouw Den Opper is dan ook naar hem genoemd. De eerste paal werd geslagen door mevrouw Opdam. Op 27 augustus 1983 kon het gebouw officieel geopend worden door de heer Opdam sr. en het toen jongste lid Ronald Vijverberg, die later een verdienstelijk tafeltennisser op landelijk niveau zou worden.
Als we het hebben over vrijwilligers kunnen we bezoekers van het fraaie clubhuis aanraden eens de fotogalerij van vier supermensen van de club te bekijken. Fraai getekend als aandenken voor wat zij voor de club hebben betekend.
“Maar”, weet Hans van Rutten, “TOGB heeft een bestuur waarin naast het dagelijks bestuur (voorzitter, secretaris en penningmeester) andere bestuursleden zitting hebben. Zij hebben elk specifieke taken of zorgen voor begeleiding. Gezamenlijk vertegenwoordigen ze commissies die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van allerlei taken. Zo hebben we mensen die puur voor onze accommodatie actief zijn met Martin van den IJssel als voorzitter en Rick Wesdorp die de centjes beheert. We hebben een Stichting Topsport die ons eerste team wat faciliteiten kan bieden. Want dat moet niet op het bordje komen van onze recreanten en andere competitiespelers. Plus dat de vrijwilligers van nu zich ook hier goed bij moeten voelen.”

Kees van Niekerk. Een stimulator voor de jeugd. Stierf helaas al in 1981 op 30-jarige leeftijd.

Nico Bolleboom, medeoprichter van TOGB en coach bij de promotie naar de Ere Klasse begin jaren zeventig.

Jan Heemskerk. Eén van de oprichters van tafeltennisvereniging TOGB.

Theo Opdam, voorzitter 1960-1974. Bracht met allerlei acties een fors bedrag binnen voor de bouw van clubhuis Den Opper.

Negentig jaar

Hans durft te stellen dat er vrijwilligers zijn die een onwisbare indruk hebben achtergelaten. Eigenlijk wil hij geen namen noemen, maar hij denkt hierbij aan mensen als Aad Wijsman en in het verleden Nico Bolleboom en nog vele anderen. “En dan hebben we nog Frans Zwakkenberg”, weet Hans van Rutten die zijn eigen inbreng op de achtergrond plaatst. “Frans is onlangs negentig jaar geworden waarvan hij vierentwintig jaar voorzitter van onze vereniging is geweest. Trouwens, we hebben nogal wat bestuursleden met een staat van dienst en dat geeft de vereniging vastigheid. Ook leden die lang lid zijn, veertien leden die vijftig jaar lid zijn en vijfenveertig die meer dan vijfentwintig jaar bij ons spelen.”
Al jaren geleden heeft tafeltennisvereniging TOGB een tweede tak van sport, namelijk darten, aan de club toegevoegd. En in april 2011 zijn ze gestart met een derde onderdeel van de vereniging: jeu de boules. Er is hard gewerkt om de jeu de boulesbanen aan te leggen en een overdekt terras te maken. Het resultaat is heel fraai geworden.
Tafeltennisvereniging TOGB is een bloeiende vereniging met zo’n 300 leden.
Hans van Rutten: “We hebben de laatste jaren een enorme groei meegemaakt met jeu de boules en het darten met ieder rond de vijfenzeventig leden, meer dan dertig jeugdleden en de rest senioren bij het tafeltennis” En dan met een lach: “Desondanks heten we nog steeds Tafeltennisvereniging (TTV) TOGB.”

Opper Theo Opdam krijgt tijdens het jubileumjaar (25 jaar) als dank een fiets voor alles wat hij voor de vereniging heeft betekend.

Den Opper

Clubgebouw Den Opper ligt op sportpark Het Hoge Land. Door verbouwingen en renovaties heeft het gebouw een eigentijds interieur en voldoet het aan moderne eisen. Het exterieur heeft in 2010 een ware metamorfose ondergaan en ze zijn trots op het mooie resultaat. Er is een parkeerterrein aangelegd met voldoende parkeergelegenheid direct naast het gebouw. Onderdeel daarvan zijn twee invalidenparkeerplaatsen.
Op dit moment beschikt de vereniging over een zaal met twaalf tafeltennistafels, een ruime kantine met bar, vier vaste dartsbanen en drie mobiele dartbanen. Sinds eind april 2011 beschikt het clubgebouw over een overkapt terras met uitzicht op elf jeu de boulesbanen. Alle benodigde faciliteiten zijn aanwezig: toiletten, kleedkamers (dames, heren en trainer), bestuurskamer, keuken en koelruimte. De accommodatie is volledig rolstoelvriendelijk en beschikt over een apart invalidentoilet.
Natuurlijk neemt de vereniging met jeugd- en seniorenteams deel aan de competitie van de NTTB, die een voorjaars- en najaarseditie kent. De vlaggenschepen bij TOGB komen allebei uit in de landelijke competitie. Sinds 2020 speelt het eerste seniorenteam in de Ere Divisie. Om bij tafeltennisvereniging TOGB te spelen hoeft men niet altijd lid te zijn. Dinsdagochtend wordt de zaal gebruikt door een grote groep seniorheren. Op donderdagochtend is er zo’n gelegenheid voor de dames. TOGB-leden kunnen uiteraard gratis deelnemen aan deze ochtenden. Niet-leden betalen per ochtend een kleine bijdrage van € 5,00. Een kopje koffie drinken met elkaar is een vast onderdeel op deze ochtenden. Niet alleen leden maken gebruik van het clubgebouw. TOGB stelt ook een aantal uur per week de zaal beschikbaar aan 50+ heren en aan dames, die een ochtend komen tafeltennissen en per deelname een bijdrage betalen.

Wijlen Nico Bolleboom krijgt hier uit handen van toenmalig voorzitter Frans Zwakkenberg een cadeau overhandigd voor zijn jarenlange inzet voor de Berkelse tafeltennisvereniging.

Jeu de boules en darten

In april 2011 is het sportcomplex uitgebreid met elf jeu de boules-banen. De banen zijn op diverse dagdelen geopend. Er is begeleiding aanwezig. Place de l’Oppèr straalt een gemoedelijk Frans sfeertje uit al kan er momenteel vanwege de coronamaatregelen geen consumptie worden gekocht. Een jeu de boules-commissie trekt de kar, met ondersteuning van het hoofdbestuur van TOGB. Er zijn toernooien en trainingen, waarbij het plezier voorop staat. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Wie meer informatie wenst, kan een mail sturen naar: jdb@ttvtogb.nl.
Darten wordt zowel recreatief als in competitieverband gespeeld. In het clubgebouw zijn er vier permanente dartbanen. Dit kan bij toernooien uitgebreid worden tot zeven banen. Wekelijks zijn er op de zaterdagmiddag en op de donderdagavond darters te vinden die een pijltje aan het gooien zijn (vanwege de coronamaatregelen zijn deze activiteiten op dit moment stilgelegd). Vanuit TTV TOGB wordt er met vijf teams in de competitie van de Rotterdamse Darts Organisatie (RDO) gespeeld. De vereniging en de competitie spelende darters zijn lid van deze organisatie.

Twee vrijwilligers van het eerste uur, Hans van Rutten (l) en Aad Wijsman (r), worden door de toenmalige voorzitter Jan Bunnik in het zonnetje gezet.