donderdag 29 oktober 2020 | week 44
Home » Algemeen » Grote belangstelling voor Zomerconcert in Berkelse Dorpskerk
Anna en Vincent; een prachtige (zang)combinatie.

Grote belangstelling voor Zomerconcert in Berkelse Dorpskerk

Maximaal toegestane aantal bezoekers genoot van opera tot romantiek

Grote belangstelling voor Zomerconcert in Berkelse Dorpskerk

Berkel en Rodenrijs – ‘Hoe warm het was en hoe ver’. U kent deze zin vast nog wel uit Camera Obscura van Hildebrand, pseudoniem van schrijver Nicolaas Beets. Warm was het zeker, maar niet zo ver: zaterdagavond 15 augustus gaf organist/pianist Arjan Breukhoven een exclusief Zomerconcert in zijn zo vertrouwde Dorpskerk. Hij had daarbij twee prominente gasten uitgenodigd: zangeres/sopraan Anna Majchrzak en haar echtgenoot, bas/bariton Vincent Spoeltman, waardoor het een nog warmer concert werd, maar dan veroorzaakt door hun warme stemmen.

John Hofman

In plaats van bij een vorig concert maximaal dertig bezoekers mochten er nu honderd mensen in de kerk plaatsnemen, met inachtneming van de anderhalve meter afstand. Voor organisator Arjan Breukhoven een verademing om voor zoveel mensen live te mogen spelen, want alle kaarten waren uitverkocht. Hij had er dan ook weer iets bijzonders van gemaakt. Nodig je Anna Majchrzak uit (mede bekend van haar optredens bij André Rieu en zijn orkest, red.), terzijde gestaan door haar geliefde, Vincent Spoelman, dan weet je al dat je een prachtige avond te wachten staat. Dat werd het ook!
Direct valt op wat een enorm bereik Anna heeft met haar stem en van heel zacht naar heel hard kan gaan, terwijl het super zuiver blijft klinken. Zij begon het concert met het bekende Ave Maria en dat zong ze op een dusdanig aparte manier, dat je er stil van werd. Of je het voor waar moet aannemen of dat het zijn bekende humor is weet je nooit bij Arjan, maar Vincent was ‘even weg, maar was de weg kwijt naar Berkel en Rodenrijs’, kondigde hij aan. “Laten we hopen dat hij ons nog weet te vinden.”
Het eerste duet met Anna stond namelijk als volgend punt op het programma, maar terwijl Anna alvast begon met het Pa-pa-pa uit Die Zauberflöte van W.A. Mozart, kwam Vincent ineens uit het niets tevoorschijn! De chemie en liefde tussen die twee waren direct zichtbaar en hoorbaar. De stemmen passen uitstekend bij elkaar en wat betreft het acteren, bijbehorende gebaren en danspassen, werd het deze avond een mix van opera, musical en dance tussen die twee. Solistisch genoot men van beiden, want ze staan alle twee hun ‘mannetje’.

Orgel en piano

Het programma was zeer gevarieerd en uiteraard klonk ook het schitterende orgel van de Dorpskerk toen Arjan er achter kroop en feilloos de Ouverture van Wilhelm Tell speelde als ook het Adios Nonino, inmiddels bij iedere Nederlander geliefd. Ondanks de periode van stilstand vanwege corona, merk je bij Arjan geen enkele teruggang van zijn vingervlugheid, mede te danken aan zijn vele online-concerten die hij de afgelopen maanden gaf. Live voor publiek spelen haalt het beste bij hem naar boven. Ook zijn begeleiding van de solisten op piano was weer perfect en wierp duidelijk haar vruchten af bij hun zangprestaties. Duetten als Perhaps love van John Denver of Lippen Schweigen van Franz Lehar mogen dan ver uit elkaar liggen, Anna en Vincent beheersen beide genres perfect. De solo Danny Boy door Vincent, maakte indruk. Hierbij kwam zijn warme bas/bariton stem volledig tot zijn recht. Voor hem ook zijn favoriete song, zoals hij zei. Met een I could have danced all night en een toegift van What a wonderful world van Louis Armstrong besloot Anna, terwijl ze gerbera’s uitdeelde aan het publiek, dit mooie zomerconcert.
Toch moesten de bezoekers even wachten voor ze naar huis konden gaan: er brak op dat moment een ware hoos- en onweersbui los. Maar ook die ging weer voorbij, zoals helaas, ook het concert, want daar kun je niet lang genoeg van genieten.