zaterdag 23 januari 2021 | week 03
Home » Algemeen » Grootschalig testen inwoners Lansingerland
Burgemeester Pieter van de Stadt roept inwoners van zijn gemeente op mee te werken. Foto: Marianne Karsemeijer.

Grootschalig testen inwoners Lansingerland

Lansingerland – Alle inwoners van de gemeente Lansingerland (vanaf twee jaar) worden opgeroepen zich te laten testen op het coronavirus. Door op grote schaal te testen willen de GGD Rotterdam-Rijnmond en Erasmus MC beter zicht krijgen op de verspreiding van het coronavirus en de Britse variant. Het op grote schaal testen van alle inwoners van Lansingerland is erop gericht om daar waar er risico’s worden gezien, te acteren en daarmee dichter op het virus te komen. Aanleiding voor deze aanpak is de uitbraak op de RKBS Willibrord in Bergschenhoek en de onderzoeksresultaten van omliggende scholen.

Lansingerland is de eerste gemeente in Nederland die gevraagd wordt mee te werken aan ‘risicogericht grootschalig testen’.
GGD Rotterdam-Rijnmond heeft samen met Erasmus MC besloten dat Lansingerland zich leent voor het grootschalig testen op corona vanwege de uitbraak met de Britse variant van het virus.
De gemeente Lansingerland werkt hier graag aan mee. Burgemeester Pieter van de Stadt licht toe: “Deze aanpak is waardevol voor heel Nederland. Maar vooral ook voor de inwoners van Lansingerland om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verder kan verspreiden. Testen helpt daarbij. De GGD verdient nu al een groot compliment voor het harde werk. Ik roep alle inwoners op om zich te laten testen en zich strikt aan de regels te houden. In het belang van ieders gezondheid.”

Wat gaat er gebeuren?

Alle inwoners (vanaf 2 jaar), met of zonder klachten, worden opgeroepen zich te laten testen. Iedereen in Lansingerland ontvangt vanaf woensdag 13 januari een uitnodiging op de deurmat. Om te voorkomen dat er lange wachtrijen ontstaan bij het maken van de afspraak, is er een indeling gemaakt aan de hand van postcodegebieden. Er een speciaal landelijk nummer opengesteld om te bellen. De afgelopen dagen heeft de GGD samen met Erasmus MC extra testcapaciteit georganiseerd zodat inwoners snel en dichtbij kunnen worden getest. Hiervoor worden een aantal bestaande en mobiele testlocaties ingezet. Het is de bedoeling dat het testen 13 januari kan beginnen. Bij personen die positief getest worden, wordt ook bron- en contactonderzoek uitgevoerd. Inwoners die nu al klachten hebben worden opgeroepen zich direct te laten testen.