maandag 1 juni 2020 | week 23
Home » Nieuws » Gratis advies van energiecoach geeft inzicht

Gratis advies van energiecoach geeft inzicht

Gratis advies van energiecoach geeft inzicht

Berkel en Rodenrijs – Een van de meest besproken onderwerpen van de laatste tijd is wel het klimaat. Dit onderwerp staat hoog op de agenda van menig politieke partij en de kranten staan bol van de gevolgen van klimaatverandering. Veel mensen zijn bereid om kritisch te kijken naar hun energieverbruik. Alleen, wat zijn de oplossingen als deze aan de hoge kant zijn?

Door Annelies Moerel

Energiecoöperatie Nieuwe LansingerStroom is een samenwerkingsverband van de gemeente Lansingerland en woningcoöperatie 3B Wonen. Zij hebben een online Energieloket opgezet waar inwoners alle informatie over groene energie kunnen vinden. Maar ook hoe energie in en om het huis bespaard kan worden.
En daar is soms hulp bij nodig. Deze hulp wordt geboden in de vorm van vrijwillige energiecoaches. Deze coaches bieden de helpende hand als het gaat om advies voor wie er even niet meer uitkomt. Want wel of geen zonnepanelen, wel of geen gas, wat is nou eigenlijk duurzame energie en kan een particulier deelnemen aan een windmolen? Het zijn allemaal lastige vragen die deskundig inzicht behoeven.
Otto Waagmeester is energiecoach en heeft dat inzicht. Op verzoek van Jacqueline Manger en Rinus le Kluse is Otto op bezoek geweest in hun karakteristieke huis uit 1934. Jacqueline legt uit: “Wij vonden onze energierekening vrij hoog. Nou hebben wij drie pubers in huis, dus alleen al het warm waterverbruik is hoog. Otto neemt met Jacqueline en Rinus eerst de bouwgegevens van het huis door. Zo verkrijgt hij inzicht in spouwmuurisolatie, dubbele ramen en andere bouwtechnische gegevens. Ook wordt het energieverbruik vergeleken met de verbruikgegevens van gezinnen in vergelijkbare situatie.

Tocht

Hierna volgt een rondleiding door het huis, waar Otto een kritische blik werpt op bijvoorbeeld vrije ligging van radiatoren zonder gordijnen en boeken, aanwezigheid van tochtstrips, open ramen en verlichting. Rinus maakt hierover een grap naar zijn kinderen: “Als jullie het licht lang laten branden is de erfenis wel lager.” Otto: “Ledverlichting kan uitkomst brengen daar waar veel licht wordt gebruikt.” Eén van de klachten van de bewoners is een koude trek in de gang. Die wordt ook door Otto waargenomen, dus de voordeur krijgt een kritische blik. Otto: “Bij een oud huis is juiste afwerking van ramen en deuren door tochtstrips belangrijk. Alle kleine beetjes helpen. Gebruik van dubbele ramen met coating zorgen ervoor dat de warmte binnen blijft.”

Advies

Vanuit Otto’s achtergrond als elektrotechnicus kan hij goed advies geven over gebruik van gas en elektriciteit. “Gas wordt schaarser, dus wat elektrisch kan doe dat ook elektrisch.” Door alles voor te rekenen maakt Otto zijn advies inzichtelijk voor de bewoners. Zijn tips aan Jacqueline en Rinus zijn: Zet in op een goede isolatie van de kelder, vervang het aanwezige enkel glas voor dubbel glas met coating, plaats goede tochtstrippen, stap over op inductie en plaats zonnepanelen op het dak. Een verlaging van de energierekening is dan haalbaar. Jacqueline en Rinus hebben al meerdere malen offertes laten maken voor dubbel glas en verbetering van een dakkapel, maar er komen geen aannemers langs. Otto merkt op: “Energietransitie heeft meer handjes nodig, meer techneuten, maar die zijn er niet.” J
acqueline besluit het bezoek met: “Wij zijn blij met dit gratis en objectief advies en gaan ermee aan de slag.”
Meer informatie is te vinden op www.energieloketlansingerland.nl.

Geef een reactie