zondag 28 februari 2021 | week 08
Home » Algemeen » Getuigschrift en een bronzen medaille voor twee Berkelse helden

Getuigschrift en een bronzen medaille voor twee Berkelse helden

‘Je ziet het gebeuren en je doet wat!’

Getuigschrift en een bronzen medaille voor twee Berkelse helden

Lansingerland – Samen met hun gezinnen kwamen Arjan Hanemaayer en Marcus Hinrichs vrijdagochtend 18 januari naar het gemeentehuis van Lansingerland. Op uitnodiging van burgemeester Pieter van de Stadt die de inwoners van Berkel en Rodenrijs hartelijk ontving. Het waren dan ook geen ‘gewone’ Berkelaren; de beide mannen opereerden als helden toen ze op 16 september een automobiliste uit haar auto bevrijdden die in het water langs de Klapwijkseweg terecht was gekomen.

Trees Borkus-Henskens

Met de hulpverleners die eveneens aanwezig waren bij het ongeval, waren de echtgenotes en kinderen van Arjan en Marcus er getuige van dat het tweetal door de burgemeester werden onderscheiden met de bronzen medaille en bijbehorend getuigschrift; een besluit van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.
Dat ging gepaard met een feestelijk boeket.

Snelle actie

Marcus was onderweg met zijn dochter toen ze in een flits de auto te water zagen raken bij de rotonde Oudelandselaan / Klapwijkseweg. Hij stopte en rende meteen naar de waterkant om er vervolgens in te springen. “Gelukkig was het daar niet diep. De vrouw zat met haar hoofd boven water, maar ze was erg geschrokken.”
Ook Arjan naderde de plek en zag dat er iets mis was. Hij zette zijn auto in de naastgelegen graskant en volgde het voorbeeld van Marcus.
“De veiligheidsgordel was al los en samen hebben we de vrouw uit de auto getrokken. Inmiddels stonden er al flink wat mensen op de kant die ons hielpen haar op de kant te krijgen en die klaar stonden met dekens. Toen realiseerden we ons dat er misschien wel iemand achterin kon zitten. Dit zijn we meteen gaan controleren, maar dat was gelukkig niet het geval, want daar stond erg veel water in. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en hebben zich verder over de trillende en erg aangeslagen automobiliste ontfermd.”
De Berkelse vrouw heeft aan haar onfortuinlijke rit geen blijvend letsel overgehouden.