dinsdag 14 juli 2020 | week 29
Home » Nieuws » Gert Pellinkoft vindt de inspiratie voor de marathon na de ziekte van zijn vader
Gert Pellinkoft heeft de top bereikt.

Gert Pellinkoft vindt de inspiratie voor de marathon na de ziekte van zijn vader

Ruim 6000 euro voor de stichting ALS

Gert Pellinkoft vindt de inspiratie voor de marathon na de ziekte van zijn vader

Berkel en Rodenrijs – Een marathon lopen is op zich al een hele prestatie. Velen zijn hem voorgegaan, maar de afstand van 42,2 km lopen met daarbij 3000 meter stijgen en 3300 meter dalen, over bergpassen tot 4215 meter hoogte is van een heel ander niveau. Toch is er één Nederlander die deze onwaarschijnlijke krachtproef heeft waargemaakt, Berkelaar Gert Pellinkoft die na een jaar lang trainen met vijftien andere deelnemers in twaalf uur de marathon naar Machu Pichu wist te volbrengen. Een missie voor het goede doel na de ziekte (ALS) van zijn vader.

Rien Kuyvenhoven

Om die reden wilde hij geld inzamelen voor de stichting ALS, omdat hij van nabij heeft meegemaakt wat deze ziekte doet met een mens. Zijn vader is er helaas aan overleden. Gert heeft een jaar getraind om zich voor te bereiden. En met hem zijn loopmaatje hond Storm, een Alaskan Malamute, die ondertussen de fitste hond van Lansingerland genoemd mag worden. “Eigenlijk is deze onderneming net zo dapper als dom”, kan Gert Pellinkoft nu zijn huzarenstukje met een lach kwalificeren. Want de trainingsarbeid die de Berkelaar de afgelopen maanden heeft weten te volbrengen mag gerust als iets unieks gezien worden. Zijn motto voor deze onderneming was dan ook: ‘Opgeven is geen optie, doorgaan en strijden tot het bittere einde’. Een strijdwijze die hij volgens zijn zeggen van zijn vader heeft overgenomen tijdens zijn ziekte. De Berkelaar: “Het is misschien een ziekte die gelukkig niet veel voorkomt maar daardoor ook wel te weinig aandacht krijgt”.

Aandacht

Pellinkoft verder: “Behalve als extreem avontuur en sportieve uitdaging zie ik het volbrengen van deze tocht ook als een moment van reflectie. Vandaar dat ik deze reis koppel aan een goed doel als: Stop ALS”. Deze ongeneeslijke ernstige spier-/zenuwziekte kenmerkt zich door het langzame afsterven van de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen. Spiergroep voor spiergroep valt uit in een onomkeerbaar proces dat niet valt te stoppen. Gemiddeld leeft iemand nog maar drie jaar nadat de diagnose gesteld is. Over de oorzaak van de aandoening is nog weinig bekend. Daarom werft Stichting ALS Nederland fondsen voor onderzoek. De stichting zet zich in voor een grotere bekendheid van de ziekte en voor een betere kwaliteit van onderzoek. Jaarlijks worden 500 mensen door ALS getroffen. Gert Pellinkoft hierover: “Mijn vader Mannus was één van hen, hij stierf na een oneerlijke strijd in 2015 aan deze vreselijke ziekte. Met grote bewondering en respect heb ik gezien hoe hij tot het einde zijn lot waardig heeft gedragen. Ik mis hem nog iedere dag en ook nu is hij een grote inspiratie voor mij. Tijdens deze marathon als ik een zwak moment had, kwam de ziekte van mijn vader toch weer boven drijven en kon ik weer een stuk verder. Bij de eerste passage over de pass weet je nog niet wat er gebeurt. Op de tweede kreeg in mijn dieptepunt. Het einde was niet het zwaarste. Want dan weet je dat je het gaat halen. Er zat trouwens een meisje bij de groep die het binnen de acht uur heeft uitgelopen. Ze liep met haar vriend die haar uiteindelijk op de top ten huwelijk heeft gevraagd”.

Trainingsuren

De vele trainingsuren hebben ervoor gezorgd dat er een kleine 3000 kilometers in de benen van de Berkelaar zaten die in het dagelijks leven werkt aan het realiseren van windparken. Meters heeft hij gemaakt onder wisselende condities, zon, regen, sneeuw en hagel. Voor dag en dauw meters maken met trainingsmaatje Storm, op de loopband, op gevoel in een vreemde omgeving tijdens een zakenreis of met een ‘Hannibal Lecter’ masker op om zuurstof tekort te simuleren voor het rennen op grote hoogte. Als enige Nederlander van de circa vijftig deelnemers uit de hele wereld ging hij deze loodzware uitdaging aan. Uiteindelijk mochten zesentwintig gegadigden na verschillende testen aan deze onderneming beginnen. Zestien wisten deze tocht uit te lopen met alle ontberingen tussendoor. Vele inwoners van Lansingerland hebben hem het afgelopen jaar zien lopen met zijn hond, de Alaskan Malamute Storm, in Vlinderstrik, bij Outdoor Valley of langs de Rotte. De sporter verder: “Ja eigenlijk was dit de overtreffende trap van een gewone marathon. Ik heb in het verleden niet veel marathons gelopen. Ik hou niet zo van dat georganiseerde. Het grootste wat overwonnen moest worden was de ijle lucht, want er waren twee bergpassen op ruim vier kilometer hoogte die ik non stop gelopen heb”.
Nu weer thuis komen de vele reacties los. Hij wist een fraai bedrag van rond de zesduizend euro voor het goede doel bij elkaar te lopen. “Maar het loopt nog steeds”, kijkt hij tevreden terug. “Echter de grote verrassing die me te wachten stond was dat mijn moeder op Schiphol stond. We komen uit een klein dorp bij Zwolle en ook daar was deze missie niet onbekend”.