zondag 29 november 2020 | week 48
Home » Algemeen » Geraakt en beroerd door kunst
Monique van der Mije in haar atelier bij BaZtille in Zoetermeer: "Mensen zijn toch gemaakt om te voelen en te ruiken?" Foto: Arie van Driel.

Geraakt en beroerd door kunst

Monique van der Mije: “Ik mis het live contact heel erg”

Geraakt en beroerd door kunst

Berkel en Rodenrijs – Ook voor kunstenaars heeft de coronacrisis consequenties. Hoe houden zij zich staande in een periode waarin geen exposities of workshops kunnen worden gehouden. We gingen op zoek naar kunstenaars in Lansingerland en spraken met hen. Deze week hadden we een ontmoeting met Monique van der Mije uit Berkel en Rodenrijs. Een monoloog.

Arie van Driel

“Na de eerste weken van de crisis rond het coronavirus deed ik waar wij als kunstenaars in het algemeen goed in zijn: cocoonen in je eigen wereld zijn. In het begin van de pandemie volgde ik het nieuws op de voet. Maar de impact was zo groot, het verlamde me. Minder nieuws en hier en daar iets opzoeken als ik iets wilde weten. Gewoon om jezelf te beschermen, wat een heftigheid. Had er ook erg veel moeite mee dat je je familie niet zomaar kon knuffelen. Mensen zijn toch gemaakt om te voelen en te ruiken?

Moestuin

Maar ik moet zeggen dat ik de vertraging waar we met z’n allen in kwamen, wel prettig vond. Even tijd om na te denken en ‘niets’ te doen. Heb heel veel uren in de moestuin gewerkt, heerlijk, ik werd daar erg blij van. Gelukkig zijn mij heftige situaties met betrekking tot corona bespaard gebleven. Geloof dat ik onderweg wel zes projecten ben opgestart, in zijn geheel niet gehinderd door enige urgentie om deze af te maken. Steeds weer opnieuw wisselen van techniek, materialen. Bijvoorbeeld (langzame) afdrukken maken van snelle foto’s (iphone) met UV en zouten, cyanotype, om die dan vervolgens weer te tinten met materialen uit de natuur. Spielerei, er komt straks een lading aan werk, haha.

Verbinden

Ik deed mee met een oproep van museum Gouda om kunstwerk te maken met het thema ‘Stip op de horizon’. Amateur en prof kunstenaar, jong en oud, naast elkaar. Mensen die samen beeldmateriaal leveren om daar één groot kunstwerk van te maken. Hoe gaaf is dat, precies waar kunst voor staat. Verbinden, elkaar steunen en troosten in tijden van ellende door gemeenschappelijk naar de toekomst te kijken. Het bespreekbaar maken, dat vind ik mooi. Mensen die geraakt en beroerd worden door kunst. De expo wordt vrijdag 17 juli geheel in stijl en coronaproef live geopend door cultuurvlogger Marco Dreijer op Instagram. Gelukkig is het museum weer open en is alles t/m 15 november ook daar te bekijken.

‘Stoere helden’

Daarnaast had ik me aangemeld voor een project bij museum De Voorde. Zij hebben een actie opgezet om iets terug te doen voor ‘Stoere helden’, mensen die iets betekend hebben in tijden van de coronacrisis, groot of klein. Een hele mooie aanvulling op alle andere initiatieven, mensen willen graag laten zien dat ze waarderen wat andere mensen doen. Zoetermeerders konden hun ‘helden’ voordragen voor een onderscheiding in de vorm van een kunstwerk. Ik ben geselecteerd als een van de twaalf kunstenaars die hieraan meewerken.

Live contact

Nu het ‘normale’ leven weer opstart, blijf ik voorzichtig, grote groepen blijf ik mijden. Maar ik mis erg de uitstapjes naar musea en gesprekken met collega’s. Gelukkig was ik daar niet alleen in en zorgde het initiatief van een vriendin ervoor dat we regelmatig samen komen in een chatroom. ‘ZOMIBO Art Gouda’, waar we ons werk en visies bespreken. De techniek staat voor niets, alhoewel het wel even wennen is en ik het live contact nog steeds heel erg mis.”