donderdag 4 maart 2021 | week 09
Home » Algemeen » Genomineerden Vrijwilligersprijs 2020

Genomineerden Vrijwilligersprijs 2020

Genomineerden Vrijwilligersprijs 2020

Lansingerland – De gemeente Lansingerland reikt jaarlijks vrijwilligersprijzen uit. Hiermee wil de gemeente vrijwilligers extra in het zonnetje zetten. Naast de individuele – en groepsprijs is er dit jaar ook een speciale prijs voor Vrijwilligers in Coronatijd. De winnaars worden vanavond, woensdag 6 januari, bekend gemaakt tijdens het programma Goedenavond Lansingerland op TV Lansingerland, aanvang 20.30 uur.

Individuele vrijwilligers

Joke Kooimans, vrijwilligster De Kievit

Joke Kooimans de Kievit.

Berkel en Rodenrijs – Joke is sinds februari 2002 als vrijwilligster bij Speeltuin De Kievit actief. “Het begon met een kleine administratieve vraag en al snel was ik besmet met het Kievit-virus, want wat is er leuker dan werken met een super groep vrijwilligers en werknemers. In al die jaren heb ik heel veel verschillende dingen gedaan of doe ik nog steeds. Ik zit al ruim 18 jaar als penningmeester in het bestuur van de speeltuin. Daarnaast help ik graag in het winkeltje, bij de activiteiten, schminken en draai ik met veel plezier, samen met Marjan, de bingo voor volwassenen in De Kievit. Normaal 1x per maand, maar door corona helaas nu even niet. Dit jaar heb ik me ook bezig gehouden met alle coronaregels en wat daarvoor nodig was in de speeltuin om uiteindelijk toch gezellig, beperkt, open te kunnen. Op 31 december ga ik weer lekker oliebollen bakken voor de Kievit, want we kunnen alle steun gebruiken! En natuurlijk gebeurt alles coronaproof!”

Brigitte Ammerlaan, vrijwilligster CBS de Regenboog

Brigitte Ammerlaan.

Bergschenhoek – Sinds vijf jaar is Brigitte werkzaam als vrijwilligster op CBS Regenboog in Bergschenhoek. “Nadat mijn jongste kind naar het voortgezet onderwijs was gegaan, vond ik het toch wel leuk om weer op een basisschool te gaan helpen. Ik ben toen terechtgekomen op de Regenboog en begonnen met technieklessen in de kleuterklassen en groep 3 en 4. Langzamerhand ben ik meer gaan helpen in de kleuterklassen met het ondersteunen van kinderen die moeite hebben met taal. Daarnaast ging ik aan de slag met kinderen die een extra uitdaging nodig hebben in de kleuterklas. Op dit moment ondersteun ik kinderen van groep 2 tot groep 7 met lezen en taal. Ik heb het nog steeds naar mijn zin op deze school en ga iedere dinsdag met plezier naar Bergschenhoek.”

René van Rooijen, voorzitter Concordia

René van Rooijen.

Bergschenhoek – René van Rooijen is voorzitter van muziekvereniging Concordia en organiseert daarnaast onder andere reizen en trainingen voor kinderen. “Als voorzitter houd ik mij vooral bezig met het opzetten van nieuwe initiatieven om de vereniging en cultuur in Lansingerland naar een hoger niveau te trekken. Zo ben ik de bedenker van de Cultuurfabriek en bijvoorbeeld ook van het Leeuwenkuilfestival (Roseetje op een kleedje). In 2019 organiseerde ik een concertreis naar Duitsland voor de fanfare en de MPB. Als voorzitter heb je, gesteund door de medebestuursleden en het kader, een groot aandeel in alle nieuwe initiatieven die Concordia steeds weer neemt. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het Scholenproject, waarbij wij op alle basisscholen in Bergschenhoek lessen verzorgen in de groepen 3 t/m 6. Maar ook aan de al geheel uitgewerkte Kerstuitzending i.s.m. RTV Lansingerland en diverse andere medewerkenden uit het culturele veld in Lansingerland. Helaas ging het initiatief met de verscherpte lockdown niet door. Binnenkort starten wij met een nieuw project waarbij wij aan basisschoolleerlingen uit groep 7 les gaan geven op kleurrijke kunststof blaasinstrumenten. Ondanks dat in 2020 zo goed als alle optredens zijn afgeblazen, blijf ik werken aan mogelijkheden om toch muziek te kunnen maken. Een muzikaal 2021 zie ik dan ook met vertrouwen tegemoet.”

Fadhel al Jawrani, vrijwilliger CBS de Regenboog

Fadhel al Jawrani.

Bergschenhoek – Sinds 2014 is Fadhel al Jawrani werkzaam als techniek begeleider op basisschool De Regenboog in Bergschenhoek. “Mijn werkzaamheden waren vooral het begeleiden van groepen 1 t/m 8 bij verschillende activiteiten. Met de groepen 1 en 2 ben ik bezig geweest met het programmeren met een Bee-bot. En met de groepen 3 en 4 met het leren programmeren met een Pro-bot. De Pro-bot heeft de vorm van een raceauto en kan voor een aantal vakken ingezet worden. Zo leren de kinderen naast programmeren ook in oplossingen denken en het verbeteren van hun ruimtelijke inzicht. Sinds dit schooljaar zijn we ook bezig geweest met Tutobo. Tutobo is een leerzaam en leuk spel voor de kinderen. Het leert de kinderen vooral programmeren en alien te helpen navigeren met behulp van een tablet. De groepen 5 t/m 8 worden begeleid bij timmervaardigheden, elektrische ontwerpen maken, ontwerpen maken met een 3D printer, programmeren, solderen en Lego. De groepen 5 t/m 8 worden ook door zes begeleiders begeleid. In verband met het Covid-19 virus is het alleen mogelijk om begeleiding te bieden aan groepen 3 en 4.”

Vrijwilligersgroepen/-organisaties

Nieuwe Lansinger Stroom

Nieuwe Lansinger Stroom.

Lansingerland – Nieuwe Lansinger Stroom is de energiecoöperatie van Lansingerland. Met een enthousiaste groep vrijwilligers helpen zij inwoners en bedrijven met het besparen en lokaal duurzaam opwekken van energie. In de Energiewinkel in de Herenstraat in Berkel Centrum geven vrijwilligers vier dagen per week informatie over de vele mogelijkheden op het gebied van isolatie, energie besparen en zelf groene energie opwekken. De vrijwillige Energiecoaches komen bij inwoners thuis om ze te helpen met energiebesparende acties en het verduurzamen van hun huis. De vrijwilligers van LansingerZon organiseren zonnedakprojecten, waarmee mensen die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen of willen, toch kunnen genieten van zonne-energie. In samenwerking met gemeente Lansingerland is de Energiebespaaractie gestart, waarbij o.a. gratis Energiebespaarboxen t.w.v. maximaal € 90,- weggegeven worden. Op de Facebook community Opgewekt in Lansingerland delen Lansingerlanders besparingstips en andere nuttige informatie. Nieuwe Lansinger Stroom heeft nog vele plannen en nieuwe vrijwilligers zijn dus van harte welkom. Zij zien de toekomst zonnig in!

Humanitas Lansingerland

Humanitas Lansingerland.

Lansingerland – Vrijwilligers van Humanitas Lansingerland bieden binnen verschillende activiteiten mensen een steuntje in de rug als het even minder gaat. Humanitas Lansingerland is een van de afdelingen van de landelijke Vereniging Humanitas die in 2020 haar 75-jarig bestaan vierde. Zelfs in dit bijzondere jaar dat in het teken stond van corona, stonden vrijwilligers van Humanitas Lansingerland klaar om inwoners te helpen die het even niet alleen konden. Ook in dit nieuwe jaar gaan de vrijwilligers daar vol enthousiasme mee door. Zo helpt Home-Start ouders bij het opvoeden. Thuisadministratie en Get a Grip helpen volwassenen en jongeren met het op orde brengen van hun financiën en administratie. Om eenzaamheid tegen te gaan zijn maatjes actief voor de doelgroepen jeugd, volwassenen en ouderen binnen Tandem en worden er activiteiten gecoördineerd tegen eenzaamheid in Lansingerland. Tot slot is op 1 januari jongstleden de nieuwste activiteit van start gegaan: Maatschappelijke Begeleiding Nieuwkomers, zodat statushouders in onze gemeente een goede start kunnen maken. Nieuwe vrijwilligers blijven altijd welkom: humanitas.nl/lansingerland.

Kledingbank Lansingerland

Kledingbank.

Lansingerland – Kledingbank Lansingerland biedt mensen met een smalle beurs kleding aan. Vol trots lazen ze in De Heraut over de nominatie van ‘hun team’. Maar wie zijn die drijvende krachten achter dit zo noodzakelijke (en duurzame) initiatief? Met een team van maar liefst tien ‘vaste’ vrijwilligers (waarvan vier in het bestuur), een stagiaire, twee oproepkrachten en tweee nieuwe aanmeldingen zijn zij met een team van vijftien; een hele organisatie. Van innemen, uitzoeken en ophangen van kleding tot aan het controleren en beheren van de opslag en natuurlijk het helpen van winkelend publiek, vereist het diverse disciplines om de boel draaiende te houden. De kledingbank is er om mensen met een kleine beurs te helpen. Meer informatie op de website: www.kledingbank-lansingerland.nl. Kledingbank Lansingerland heeft de wens om drie à vier dagen per week open te zijn en zodoende meer mensen te kunnen helpen met kleding, schoenen, jassen, accessoires en waar nodig beddengoed.

Formulieren Brigade/Samen Doen Spreekuur

Paul van het Samen Doen Spreekuur.

Lansingerland – De dames en heren van de Formulierenbrigade/Samendoen Spreekuur zijn elke donderdagochtend aanwezig in de Stander in Bergschenhoek. Deze vrijwilligers helpen inwoners van Lansingerland met een minimum inkomen. De hulp bestaat uit ondersteuning bij het invullen van formulieren. U kunt daarbij denken aan de belastingaangifte, aanvraag van AOW, aanvragen van toeslagen, kwijtschelding van gemeentelijke belasting etc. Want die papieren kunnen soms best lastig zijn en deze vrijwilligers weten van de hoed en de rand. Deze dienst kan, met de nodige voorzorgsmaatregelen, ook in coronatijd doorgaan.

Vrijwilligersgroep Rataplan

Rataplan.

Berkel en Rodenrijs – De grote groep vrijwilligers (32) bij Rataplan Berkel zorgen ervoor dat de winkel elke dag weer boordevol staat met de leukste tweedehands spullen. Nadat hun vaste stekje door de brand verloren ging, bleven zelfs deze vrijwilligers doorwerken in de nabije vestigingen Ypenburg en Delft. Dit alles om als team Rataplan in Berkel weer op de kaart te zetten. Eenmaal terug in een nieuw pand in Berkel kwam daar al snel na de opening corona. De toestroom van producten was enorm in deze periode. Wat extra druk legde op de medewerkers. Niet alleen moest de enorme toevoer van producten uitgezocht worden, maar moest er ook creatief worden omgegaan met de beperkte ruimte.
Gelukkig bleef grotendeels van de medewerkers ook in coronatijd hard doorwerken. De veerkracht van dit team in een turbulent jaar is dan ook enorm. Het is drukker dan ooit bij Rataplan Berkel en dat had niet gekund zonder al die geweldige vrijwilligers die het afgelopen jaar enorme inzet hebben getoond.

TV-team RTV Lansingerland

RTV Lansingerland actief op het laatste festival van dit jaar Lansinger Winterland.

Lansingerland – De lokale televisiezender van onze gemeente is Lansingerland TV. Op de zender zie je alles waar Lansingerlanders zich mee bezighouden. “Zo zijn wij buiten de coronaperiode te vinden bij festivals, evenementen en activiteiten binnen de gemeente. Ook maken we documentaires, dit jaar hebben we er nog een gemaakt over 75 jaar bevrijding. Afgelopen jaar hebben we veel mooie initiatieven in beeld mogen brengen die ontstonden door de intelligente lockdown. Naast initiatieven zorgde we voor veel registraties van optredens, omdat publiek niet meer mocht. De dodenherdenking was bij ons op TV te volgen, maar ook een dansshow en miniconcerten. Voor ons is de nominatie een kroon op het creatieve werk van afgelopen jaar.”

Scouting Cranenborgshgroep Bleiswijk

Scouiting Bleiswijk.

Bleiswijk – Dit jaar is het feest bij Scouting Bleiswijk. In mei 2021 bestaat Scouting Bleiswijk 75 jaar! Scouting Bleiswijk is een vereniging die onderdeel uitmaakt van een wereldwijde organisatie en is aangesloten bij Scouting Nederland. “Wij bieden jong en oud een veilige en leerzame speelomgeving, maar bovenal een plezierige vrijetijdsbesteding door het ondernemen van toffe activiteiten op en rond het clubhuis, buiten in de bossen of op de Rottemeren. Avontuur, samenwerken, respect voor elkaar en de leefomgeving, zelfstandigheid en ontplooiing zijn hierbij centrale thema’s. De activiteiten zijn erop gericht dat, naarmate de kinderen ouder worden, de begeleiding afneemt en hun zelfredzaamheid toeneemt. Naast de wekelijkse activiteiten ondersteunt Scouting Bleiswijk ook vele maatschappelijke activiteiten en/of evenementen zoals Koningsdag, Dodenherdenking, Sinterklaasintocht, Jeugdspeelweek, Jantje Beton enzovoort. Bij veel van deze activiteiten wordt samengewerkt met andere verenigingen en/of stichtingen die de jeugd en de samenleving op de voorgrond hebben staan.”

Middin, woonlocatie de Nieuwe Lansingh

De Nieuwe Lansingh.

De Nieuwe Lansingh is een 24 uurs woonlocatie van Middin waar 29 bewoners met een verstandelijke beperking in de leeftijd tussen 29 en 79 jaar wonen. “Wij hebben onze vrijwilligers als groep genomineerd, omdat de bewoners en het personeel erg blij zijn met de hulp die wij al jaren van hen krijgen. De werkzaamheden die zij doen zijn heel divers, zoals wekelijks terugkerende vrijetijdsactiviteiten: busritjes naar de avondschool, begeleiden bij zwemmen (zodra dit mogelijk is). Ook klussen op de locatie, soms tezamen met bewoners, worden uitgevoerd. Daarnaast worden er bingo’s en spelletjes georganiseerd en gaan de vrijwilligers met onze bewoners wandelen en fietsen op de duofiets. Ook helpen zij bij de grote schoonmaak van de locatie. Onze bewoners kijken altijd uit naar de komst van de vrijwilligers op de locatie en hun leven wordt daardoor echt leuker. Daarom zetten wij ze graag in het zonnetje en verdienen zij deze prijs!”

Vrijwilligers in coronatijd

Corry en Leo Bijvoet, vrijwilligers Bibliotheek

Corry en Leo Bijvoet.

Bergschenhoek – Het echtpaar Corry en Leo Bijvoet bezorgt bibliotheekboeken bij de mensen thuis. Leo: “Mijn echtgenote was 20 jaar vrijwilligster voor de palliatieve zorg, dus bibliotheekboeken bezorgen tijdens de coronaperiode stelt daarbij vergeleken niets voor. Door mijn vrijwilligerswerk bij Seniorweb kwam ik in contact met de bibliotheek en we boden aan bibliotheekboeken te gaan bezorgen in Bergschenhoek. Het was beslist geen straf om dat te doen. We kwamen veel buiten, kregen genoeg beweging en leerden de straten van Bergschenhoek goed kennen. Bovendien waren de mensen altijd behoorlijk blij als we langskwamen. Een Bergschenhoekse trakteerde ons zelfs op een plak chocolade. Dus hopelijk mogen we het weer eens doen.”

Kevin Knowles – boodschappendienst

Kevin Knowles zette i.s.m. Plus Koelhuis een boodschappendienst op.

Bergschenhoek – Al spoedig na het uitbreken van de eerste coronagolf bleek dat ouderen bang waren om zelf boodschappen te gaan doen en mogelijk het virus op zouden lopen. De wachttijden van bezorgdiensten liepen snel op en daarnaast waren veel ouderen niet in staat om online boodschappen door te geven. Kevin Knowles: “Er moest snel een oplossing worden geboden. Als ondernemer en Lions-lid ben je gewend te pionieren en was na twee gesprekken (o.a. met Plus Koelhuis en Welzijn) gerealiseerd een bezorgdienst een feit.” Met behulp van Lionsleden Bergschenhoek en vrijwilligers van Welzijn Lansingerland (totaal 30 personen), voor wiens inzet zeer grote dank, zijn we dagelijks in maart-juni bezig geweest om boodschappen te verzamelen en persoonlijk aan de deur te brengen. “Zo coördineerde ik elke dag het “uitzetten” van de boodschappenlijsten. Dit persoonlijke van de bezorging was wel het meest opmerkelijke. Wanneer ik eindemiddag de betaling voor de boodschappen bij de ouderen ging incasseren viel mij op dat even het praatje aan de deur waarvoor de ouderen grote dankbaarheid toonden en zo hun ervaringen vanuit eenzaamheid kwijt konden, zeer belangrijk was/werd. Ik realiseerde me dat veel ouderen in die periode (en misschien nu nog) eenzaam waren/zijn. Kortom, heb je een oudere als buur/kennis bel eens met hen of zoek een andere mogelijkheid om contact te leggen.”

Stichting Vier het Leven

Stichting Vier het Leven.

Lansingerland – Vrijwilligers van Stichting Vier het Leven nemen oudere gasten (65+) mee uit naar sociaal culturele activiteiten. Zo leveren zij op een positieve manier een bijdrage aan het verminderen van gevoelens van eenzaamheid. Deze activiteiten zijn door de coronacrisis helaas stil komen te liggen. Vanaf het begin van de crisis heeft Vier het Leven Lansingerland gekeken naar wat er samen met haar vrijwilligers wel mogelijk is. De vrijwilligers zijn om de ouderen heen gaan staan door middel van belteams. Deze teams houden telefonisch contact met gasten die daar prijs op stellen. Ze maken een praatje en bieden een luisterend oor en kunnen zo in de gaten houden hoe het met de ouderen gaat. De telefoongesprekken worden enorm gewaardeerd door de gasten. Aandacht geven en een luisterend oor bieden is juist in deze tijd van onschatbare waarde! Stichting Vier het Leven afdeling Lansingerland houdt de belteams in stand zolang de gasten aangeven dat ze deze persoonlijke aandacht waarderen.

Welzijn Lansingerland Maaltijdservice en Boodschappendienst

De Maaltijdservice levert een belangrijke bijdrage aan het welzijn van ouderen.

Lansingerland – Gezonde voeding is van groot belang, zeker ook voor senioren. Als iemand tijdelijk of langdurig niet in staat is om een warme maaltijd klaar te maken en het is ook moeilijk om een oven of magnetron te bedienen, dan kan gebruik gemaakt worden van de Maaltijdservice. In samenwerking met De Jong Diepvries uit Bleiswijk wordt door vrijwilligers van Welzijn Lansingerland dagelijks een groot aantal warme maaltijden bij mensen thuisbezorgd, die hierdoor toch van een gezonde warme maaltijd kunnen genieten. Elke week vooraf kunnen de gebruikers van deze service een keuze maken uit een grote variatie aan maaltijden. Ook in coronatijd kan de Maaltijdservice gelukkig worden voortgezet. De vrijwilligers zijn voorzien van handschoenen en een mondkapje en houden goed afstand.