vrijdag 4 december 2020 | week 49
Home » Algemeen » Gemeente plaatst Bio Bottoms bij ondergrondse containers
De geplaatste sedumplantjes bij de ondergrondse afvalcontainers.

Gemeente plaatst Bio Bottoms bij ondergrondse containers

Gemeente plaatst Bio Bottoms bij ondergrondse containers

Op woensdagochtend 14 oktober werden onder toeziend oog van wethouder Simon Fortuyn bij het milieuparkje aan de Frederik Hendrikstraat in Bleiswijk de eerste Bio Bottoms geplaatst. Bio Bottoms zijn lage plantenbakken die in een U-vorm rondom ondergrondse containers worden gezet.

In de bakken zitten sedumplantjes die het hele jaar laag en groen blijven. Het doel is om bewustwording bij omwonenden te creëren om ervoor te zorgen dat afval niet naast de containers geplaatst worden.
De eerste tien Bio Bottoms worden op drie verschillende locaties in Lansingerland neergezet. Het betreft voor nu een pilotproject. Mocht het effect hebben op de hoeveelheid afval die naast de ondergrondse containers wordt geplaatst, dan worden de bakken mogelijk op meerdere plekken in Lansingerland geplaatst.

Doel

Op verschillende locaties in Lansingerland zien we steeds vaker dat er afval naast de ondergrondse containers wordt achtergelaten. Dit kunnen zakken restafval zijn maar soms zetten mensen er ook grof afval naast. Om dit te voorkomen zet de gemeente al verschillende middelen in. Zo wordt via de communicatiekanalen van de gemeente voorlichting gegeven en zijn op een aantal locaties gronduitingen aangebracht. Ook worden Boa’s ingezet om mensen aan te spreken op hun gedrag. De Bio Bottom is een extra hulpmiddel om het bijplaatsen van afval te voorkomen.

Andere voordelen

De Bio Bottoms hebben ook andere voordelen. Denk aan vergroening van de wijk, het stimuleren van de biodiversiteit en klimaatadaptatie. Sedumplanten zijn de voedselvoorziening voor nuttige insecten, zoals bijen en vlinders. Ze staan in speciale ‘bakjes’ met substraat. Substraat bestaat uit potgrond en speciale korrels die water absorberen. Een Bio Bottom kan daardoor gemiddeld zo’n 70 liter water opnemen. Dat water onttrekken de sedumplanten weer langzaam naar eigen behoefte. Op deze wijze voorziet het zichzelf van water.