donderdag 28 januari 2021 | week 04
Home » Nieuws » Gemeente investeert in preventie dorpscentra
De teams surveilleren drie avonden in de weekenden.

Gemeente investeert in preventie dorpscentra

Gemeente investeert in preventie dorpscentra

Lansingerland – De gemeente Lansingerland heeft het besluit genomen elk weekend – tot het nieuwe jaar – preventief in te zetten in de centra van de kernen. Elke vrijdag-, zaterdag- en zondagavond zullen medewerkers van beveiligingsbureau DB Secure in samenwerking met ondernemers, boa’s, politie en gemeente preventief optreden bij samenscholing, vuurwerk(overlast) en zaken die indruisen tegen de (corona)regels.

Trees Borkus-Henskens

De inzet is met name in de centra, maar in de buitengebieden zijn de hotspots bekend en waar nodig worden die meegenomen. De teams zijn mobiel en kunnen bij klachten snel ter plaatse zijn om te zien wat er aan de hand is.

Preventief

“We werken preventief,’ aldus Desi Beans van het beveiligingsbureau. “Er wordt eerst gewaarschuwd, maar blijft de overlast hinderlijk dan volgt een steviger aanpak en een boete, waarna ook de politie kan worden opgeroepen. De beveiligers dragen allemaal een bodycam waarvan de beelden kunnen worden overgedragen aan de politie als dat nodig mocht blijken te zijn.” Voordeel van de beveiligers is, dat ze allemaal een agogische achtergrond hebben en gewend zijn met jeugd en jongeren om te gaan. De meesten zijn lokaal gevestigd en kennen zowel de buurt als de mensen. Ze hebben bovendien flyers van het jongerenwerk bij zich, zodat ze kunnen doorverwijzen naar activiteiten in bijvoorbeeld The Point.

Oud en nieuw

Met de jaarwisseling zullen de teams worden uitgebreid en zal twaalf man beveiliging de straat op gaan. Nu al laten ze weten: “We hebben inmiddels al enkele weekends onze rondes gemaakt en dan vallen ook andere zaken op. We adviseren iedereen eens goed te kijken of er geen brandbare materialen bij de gevels staan. Haal die weg, zodat een ander niet op een vervelend idee kan komen. Spreek ons aan als je iets wilt weten of als je een tip hebt, want veiligheid gaat ons allemaal aan. Investeer ook zelf in veiligheid en preventie.”