dinsdag 26 mei 2020 | week 22
Home » Algemeen » Gemeente en hoogheemraadschap: kunt u het makkelijker voor ons maken?
.

Gemeente en hoogheemraadschap: kunt u het makkelijker voor ons maken?

Gemeente en hoogheemraadschap: kunt u het makkelijker voor ons maken?

Lansingerland – Welkom bij de maandelijkse column van het duurzaamheidsplatform Lansingerland Samen Duurzaam. Vanaf deze plek wordt u geïnformeerd over wat er allemaal gebeurt rondom het thema duurzaamheid in Lansingerland. Deze bijdrage gaat over de aarde weer een gezonde plek maken.

Het is woensdagavond en De Heraut ploft op de deurmat. Zoals altijd sla ik hem direct open om te kijken of er nog interessante dingen in staan die ik later uitgebreider wil lezen. Daarbij valt mijn oog op een artikel met de kop ‘Tegel er uit, groen er in’. Omdat ik vanuit mijn werk erg geïnteresseerd ben in dit soort artikelen begin ik direct met lezen en wordt enthousiast. ‘Wat een goed en leuk initiatief van de gemeente om de mensen uit Lansingerland te stimuleren om hun tuin te vergroenen’, dacht ik bij mezelf.
Naast mijn enthousiasme ontstond ook een gevoel van verbazing toen ik de volgende quote las: “er zijn al subsidiemogelijkheden via de hoogheemraadschappen en dergelijke mogelijkheden willen wij ook als gemeente gaan opstarten”. Blijkbaar kunnen we voor hetzelfde doel (het vergroenen van tuinen) bij twee verschillende overheden een subsidie aanvragen… waarom?
Omdat klimaatverandering bijna dagelijkse kost is voor mij besloot ik aan mijn vrouw te vragen of zij mij op basis van dit artikel kon vertellen bij wie zij subsidie aan zou vragen als we dit jaar onze tuin willen vergroenen. In eerste instantie keek zij mij vragend aan, maar dat kwam omdat wij onze tuin dit voorjaar al hebben aangepakt. Na wat meer uitleg bleef het stil. Ze wist het antwoord niet. Om heel eerlijk te zijn weet ik zelf het antwoord ook niet.

Dat het vergroenen van onze leefomgeving nodig is om wateroverlast bij hevige buien op te vangen, bijdraagt aan het tegengaan van hittestress (wat overigens ook een vervelende term is) en bijdraagt aan de biodiversiteit, sta ik helemaal achter. Dat dit ook in particuliere tuinen moet gebeuren begrijp ik ook aangezien de gemeente slechts circa 40% van de openbare ruimte in eigendom heeft waarin allerhande functies een plaats moeten krijgen (denk aan riolering, internetkabels, waterleidingen, parkeerplaatsen, bomen, speelveldjes, enzovoorts).
Dat het dan zo onduidelijk wordt gemaakt voor mensen hoe zij dit kunnen doen en bij wie (gemeente of hoogheemraadschap) ze daarvoor moeten zijn kan ik niet begrijpen. Daarom is mijn vraag aan de gemeente en het hoogheemraadschap of zij zich kunnen verenigen op dit onderwerp en gezamenlijk naar buiten willen treden. Zorg voor één duidelijk loket waar mensen terecht kunnen, ga zelf ook de wijken in om te luisteren en te leren en bundel de beschikbare subsidiepotten om echt een verschil te kunnen maken. Op die manier kunnen jullie het voor de mensen beter en makkelijker maken waarmee het effect wordt vergroot.

Lansingerland Samen Duurzaam

Check Also

D66: Samen vieren we de zomervakantie in Lansingerland

Lansingerland – Deze zomer wordt anders dan andere, want veel van onze inwoners zullen door …

Geef een reactie