maandag 28 september 2020 | week 40
Home » Algemeen » Festival ‘Hoi Minitrucker’s voor het gehele gezin

Festival ‘Hoi Minitrucker’s voor het gehele gezin

In Willem Huygensz en ’t Koetshuys:

Festival ‘Hoi Minitrucker’s voor het gehele gezin

Berkel en Rodenrijs – Welke jongen en tegenwoordig ook vele meisjes dromen er niet van om vrachtwagenchauffeur te worden? Rijden met zo’n grote truck met oplegger door heel Nederland of zelfs naar het buitenland. We kunnen ze zien rijden, laden en lossen, kortom volop in beweging, maar dan in het ‘klein’. Op zaterdag 30 en zondag 31 maart wordt er een Minitruckfestival georganiseerd in de zalen van Willem Huygensz én ’t Koetshuys aan de Noordeindseweg 104. De opbrengst is bestemd voor het in stand houden van de monumentale r.k. kerk aan de Noordeindseweg. Het wordt een feest voor jong en oud!

John Hofman

We zitten aan tafel in de pastorie met Ria van der Burg, Kees Overmeer en Linda Rens. Ria is lid van de regiegroep die nu evenementen organiseert met als doel het historische kerkgebouw breder in te zetten voor maatschappelijke activiteiten. Linda is bekend van Kids & Fun, dat alweer vier jaar evenementen voor het hele gezin organiseert. De eerste keer was dat in de Vermeulenhal van TOGB en ook deze stichting zet zich in voor het in stand houden van de kerk.
Gezamenlijk kwamen ze op het idee om ´Hoi Minitruckers´te organiseren. Ria kwam onlangs in contact met Berkelnaar Kees Overmeer, ooit zelf beheerder van het ‘oude’ Willem Huygensz. en bekend om zijn hobby: hij bouwde ooit zelf een auto met houten ombouw waarmee hij, uiteraard bij mooi weer, regelmatig op de weg is te zien. Inmiddels bouwde hij een tweede auto die nog mooier is geworden dan de eerste. Maar hij kan meer. In 1989 startten enkele Berkelnaren bij Garage Wilgenlaan (toen nog met eigenaar Bram Hijdra) om op zondag met zelfgebouwde minitrucks te gaan ‘rijden’. Op zaterdag werd dan de garage schoon geveegd, zodat zondags de baan kon worden uitgezet. Kees kwam in 1990 bij het team. De inmiddels landelijke club Minitruckers.nl is dus in feite ooit begonnen in Berkel en Rodenrijs! De clubleden kiezen er voor om zelf complete vrachtwagens, inclusief alle onderdelen, te bouwen. Er rijden binnen de club al veel unieke modellen rond. Ze organiseren minitruckfestivals in heel Nederland.

Fascinerend

Op beide dagen, 30 en 31 maart, komen Minitruckers.nl én RC Truckers Haaglanden (er zijn er inmiddels meer in Nederland, red.) naar Willem Huygensz. en het ernaast gelegen ’t Koetshuys onder de kerk om een fascinerende baan aan te leggen waarop een aantal schitterende minitrucks zal gaan rijden. Daar onder ook twee stuks, gebouwd door Kees Overmeer: een van G.S. v.d. IJssel en een van Gebrs. van der Voort, twee transportbedrijven in Berkel en Rodenrijs. Hij heeft ze exact nagebouwd, want dat is zijn tweede hobby. Kees: “Een model creëren aan de keukentafel is leuk, maar nog leuker is om jouw creatie aan het publiek te laten zien”.
De modellen zijn gebouwd op schaal 1:16 tot 1:14,5. Een lust voor het oog om te zien! Ze worden radiografisch bestuurd.
Beide transportbedrijven zijn, met DON Rijopleidingen uit Naaldwijk, sponsor van dit evenement. Laatstgenoemde zet een echte ‘volwassen’ truck in de tuin van de pastorie achter de kerk, waar bezoekers in mogen plaatsnemen om te ervaren wat nu die ‘dode hoek’ is, waarmee chauffeurs hebben te maken als ze in hun spiegels kijken en waardoor er al zoveel ongelukken zijn gebeurd. Een leerzaam moment waarbij het belang van de verkeersveiligheid volop aandacht krijgt. Op die manier leren zowel volwassenen als kinderen rekening te houden met als ze bij een stoplicht naast een vrachtauto fietsen of stil staan. ‘Hoi Minitruckers’ mag u beslist niet missen!

Het evenement Hoi Minitruckers is op zaterdag 30 maart van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag 31 maart van 12.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 3,- per persoon en iedereen is welkom.