zaterdag 6 maart 2021 | week 09
Home » Algemeen » Feestelijke opening van Lentiz MBO Oostland langs de Merenweg
De feestelijke opening van Lentiz MBO Oostland Met uiterst rechts een enthousiast aanmoedigende teamleider van MBO Oostland Jaco Speksnijder.

Feestelijke opening van Lentiz MBO Oostland langs de Merenweg

Ondernemers, Overheid en Onderwijs omarmen nieuwe Groenacademie

Feestelijke opening van Lentiz MBO Oostland langs de Merenweg

Bleiswijk – Het gezelschap dat donderdag 9 juli aan het begin van de avond de aula van de Lentiz MBO Oostland/Melanchthon Business School in Bleiswijk bevolkte was niet alleen blij, maar ook trots en er helemaal klaar voor om van start te gaan met de nieuwe Groenacademie. Een Beroeps Begeleide Leerweg (BBL) opleiding niveau 1 en 2 Hovenier. Een opleiding die tot stand kwam door de nauwe samenwerking tussen de drie O’s: Ondernemers, Overheid en Onderwijs.

Trees Borkus-Henskens

Met de blik gericht op de praktijk werd van elke O een van de gasten uitgenodigd plaats te nemen op een rijdend voertuig uit de garage van de hovenier om vervolgens gezamenlijk door het officiële lint te rijden. Burgemeester Pieter van de Stadt (Lansingerland) en wethouder Margreet van Driel (Zoetermeer en voorzitter van arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal) deden dat voor de Overheid, Cees de Jong (directeur MBS en Lentiz MBO Oostland) voor het Onderwijs en Rien van der Spek voor de Ondernemers. De Groenacademie verkleint de afstand tussen onderwijs en bedrijfsleven. In september start de eerste groep in Bleiswijk met de nieuwe opleiding in de groensector.

Initiatief

Het initiatief werd genomen door DSW in Zoetermeer die op aanraden van lokale ondernemers contact zocht met Lentiz MBO Oostland in Bleiswijk. Het mbo heeft tot nu toe voortdurend de samenwerking gezocht met de ondernemers in de regio Oostland (Lansingerland/Pijnacker-Nootdorp) om goede, actuele en op het bedrijfsleven aansluitende beroepsopleidingen te maken. Gastheer Cees de Jong: “Onze onderwijsvisie is hybride leren; studenten voor een deel opleiden in de bedrijven zelf. MBO Oostland startte het schooljaar 2018 met 25 studenten, een jaar later hadden we er 65 en komend schooljaar schrijven we de 100ste student in.
Werkgevers in de groensector zijn hard op zoek naar nieuwe werknemers in de groen- en grijssector. Het aanbod van opleidingen in de groensector in de regio sluit echter onvoldoende aan bij de wens om leren en werken te combineren. De Groenacademie brengt hier verandering in. De Groenacademie is ontstaan uit een initiatief om de afstand tussen het onderwijs en het bedrijfsleven in de groensector te verkleinen. “Deze nieuwe opleiding richt zich niet alleen op studenten, maar staat open voor alle werkzoekenden in de regio,” aldus wethouder Margreet van Driel van Werk en Inkomen. “Dat is goed nieuws, want zo maken meer mensen kennis met het groenvak en kunnen meer openstaande vacatures bij de werkgevers ingevuld worden. Dit soort samenwerkingen in de regio zijn heel belangrijk en willen we in de toekomst graag meer zien.”

Flexibel programma

Een enthousiaste groep ondernemers – Van der Spek, Habo GWW, Bunnik Groep en Hoek Hoveniers – heeft samen met DSW Rijswijk en het ondernemende MBO Oostland het initiatief genomen om een oplossing te bieden voor dit vraagstuk. Het MBO Oostland heeft een flexibel programma opgesteld, dat aansluit bij de wens van de ondernemers én deelnemers aan de opleiding. Inmiddels is de groep van ondernemers uitgebreid tot in totaal dertien ondernemers. Ook Herenbos, Erik van den Berg, van Schie Groen, Vermeulen, van Etten, Engelsman, van der Tol en Op den Brouw tuinaanleg en bestrating bieden een leer-werkplek aan.

Kansberoep

De deelnemers aan de Groenacademie volgen een MBO 1 of MBO 2 opleiding en worden opgeleid voor een kansberoep in de groensector, zoals assistent hovenier of medewerker groenvoorziening. De deelnemers volgen de opleiding in BBL-vorm. Dit betekent dat zij direct aan het werk gaan bij een werkgever en tegelijkertijd les krijgen op school. Door het volgen van een BBL-opleiding, leren zij direct in de praktijk bij de werkgever én ontvangen zij salaris. In het hoogseizoen werken zij vier tot vijf dagen bij de werkgever op locatie. In het laagseizoen werken zij twee tot drie dagen en combineren ze dit met twee dagen school. De combinatie van een MBO 1 en een MBO 2 opleiding biedt de deelnemers kans om na het behalen van een niveau 1 diploma, in slechts 1 jaar een MBO 2 diploma te halen.