zondag 17 januari 2021 | week 02
Home » Algemeen » Familie en medewerkers van Laurens De Oranjehoeck beleven samen herdenkingsbijeenkomst
Het grote hart op het toneel zou zich vullen met witte rozen; voor elke overledene een.

Familie en medewerkers van Laurens De Oranjehoeck beleven samen herdenkingsbijeenkomst

Familie en medewerkers van Laurens De Oranjehoeck beleven samen herdenkingsbijeenkomst

Bergschenhoek – Laurens woonzorglocatie De Oranjehoeck in Bergschenhoek werd in de coronatijd zwaar getroffen. Meerdere bewoners overleden en dat had een grote impact op zowel de familie als de medewerkers. Om samen nog een keer stil te staan bij het verlies werd een herdenkingsbijeenkomst gehouden in de grote zaal van t Manneke.

Trees Borkus-Henskens

Locatiemanager Ellen Hansen opende de bijeenkomst. “Welkom bij deze bijzondere bijeenkomst waarin wij samen de bewoners van De Oranjehoeck die tijdens de lockdown zijn overleden willen herdenken. Een hele nare, verdrietige en spannende periode waarin alles anders was dan we graag gewild hadden.”
Zij wist: “Gewoonlijk overlijden de meeste bewoners verwacht. De laatste dagen is de familie veel aanwezig om afscheid te kunnen nemen en meestal blijven de overledenen op hun eigen kamer tot de uitvaart. Dan staan alle medewerkers bij de deur om de bewoner uitgeleide te doen en er gaan een of meerdere medewerkers mee naar de uitvaart. Tenslotte ruimt de familie de kamer op. Er is in die dagen veel contact tussen familie en medewerkers. Maar hoe anders was het nu. Als een storm heeft het coronavirus huisgehouden in De Oranjehoeck. Ruim veertig bewoners, maar even zoveel medewerkers zijn in korte tijd ziek geworden. Regels veranderden met de dag, familie mocht niet meer op bezoek komen – alleen de laatste uren en dan helemaal ‘ingepakt’ met schort, handschoenen, bril en mondmasker – en de meeste zieke bewoners werden overgebracht naar een cohort afdeling waar een aantal overleed. We konden geen laatste zorg bieden, geen afscheid nemen, geen uitgeleide doen.”

Herinneringen

Medewerkers deelden hun herinneringen met de familie. “Nu lijkt de wereld weer door te draaien en onze weken van onmacht en verliezen lijken te zijn vergeten, maar voor ons niet. Elke bewoner, met z’n humor, aanpak en eigenaardigheden; je kent ze allemaal en draagt ze in je hart. Omdat ze allemaal uniek zijn en dat dit juist het mooie is van ons beroep. Bedankt families; dat wij met jullie de mooie en soms minder mooie momenten mochten delen. In gedachte leven de bewoners in ons voort.”
Tussen de gesproken woorden en gedichten waren er muzikale intermezzo’s van harpiste Lucia Wisse en violiste Edith Mathot. Terwijl alle namen van de overledenen werden genoemd stak een familielid een witte roos in een groot hart voor in de zaal. Na de bijeenkomst, die werd afgesloten met ‘You’re my best friend’ van Queen, was er gelegenheid om met elkaar van gedachte te wisselen.